50 produktów niskokalorycznych, po które warto sięgać na diecie odchudzającej. Sprawdź, jakie jedzenie jest niskokaloryczne i syci na dłużej

Produkty niskokaloryczne fot. Adobe Stock, yuriygolub
Produkty niskokaloryczne to takie, które zawierają nie więcej niż 40 kcal w 100 g w żywności stałej i nie więcej niż 20 kcal w 100 ml w produkcie płynnym. Najmniej kaloryczne produkty to te o wysokiej zawartości wody. Należą do nich przede wszystkim warzywa: ogórek, sałata, pomidor, cukinia, czy seler naciowy.
Barbara Dąbrowska / 18.01.2024 10:30
Produkty niskokaloryczne fot. Adobe Stock, yuriygolub

Produkty niskokaloryczne to te, po które często warto sięgać na diecie niskokalorycznej, np. na diecie 1200 kcal. Niestety nie wszystkie potrafią nasycić na dłużej. Dlatego wybierając niskokaloryczne jedzenie, warto też zastanowić się, czy zawiera białko i błonnik. Te dwa składniki diety podczas odchudzania są bardzo ważne. Białko chroni masę mięśniową, a błonnik odżywia jelitowe bakterie, co nie tylko pomaga zadbać o zdrowie układu pokarmowego i odporność, ale też o dobre samopoczucie.

Spis treści:

  1. Jak rozpoznać produkty niskokaloryczne?
  2. Produkty niskokaloryczne: tabela
  3. Niskokaloryczne sycące jedzenie
  4. Czy kaloryczność jest najważniejsza?

Jak rozpoznać produkty niskokaloryczne?

O produktach niskokalorycznych fachowo mówi się, że mają „niską wartość energetyczną”. Takie określenie możecie spotkać na opakowaniach produktów spożywczych. Producent może go użyć, gdy:

  • kaloryczność produktu stałego jest niższa niż 40 kcal na 100 g,
  • kaloryczność produktu płynnego jest niższa niż 20 kcal na 100 g.

Żywność „light” (o obniżonej wartości energetycznej) to także te produkty, których kaloryczność została obniżona przynajmniej o 30%. Za punkt odniesienia przyjmuje się produkt oryginalny lub podobny, z tej samej grupy (np. majonez zwykły - majonez light).

Uważaj na określenia, które stosują producenci żywności, by przekonać cię o tym, że produkt jest niskokaloryczny. Stwierdzenia typu „fit”, „figura”, „slim” nie są regulowane prawnie i nic nie oznaczają.

Produkty niskokaloryczne: tabela

Do produktów niskokalorycznych należy żywność i napoje o najwyższej zawartości wody. Zobacz, które produkty mają najmniej kalorii.

Wartość kaloryczna podawana jest na 100 g lub 100 ml.

PRODUKT KALORYCZNOŚĆ

herbata i kawa czarna bez cukru

0 kcal

kawa zbożowa bez mleka

2 kcal

ogórek małosolny

11 kcal

sok z ogórków kiszonych

11 kcal

kapusta pak-choi

13 kcal

ogórek świeży

14 kcal

sałata masłowa

14 kcal

biała rzodkiew

14 kcal

rabarbar

15 kcal
kapusta kiszona 16 kcal

kapusta pekińska

16 kcal

patison mini

16 kcal

cukinia

17 kcal

seler naciowy

17 kcal

sok pomidorowy

17 kcal

rzodkiewka

18 kcal

barszcz czerwony klarowny

18 kcal

pomidor

19 kcal

napój mleczny ayran

19 kcal

sok z kiszonej kapusty

20 kcal

pieczarka

21 kcal

zielone szparagi

21 kcal

papryka zielona

22 kcal

szpinak baby

22 kcal

kapary

23 kcal

cykoria

23 kcal

sok wielowarzywny

23 kcal

melon Galia

24 kcal

woda z kokosa

24 kcal

rukola

25 kcal

mini marchewka

25 kcal

botwinka

25 kcal

bakłażan

26 kcal

szczaw

26 kcal

kalafior

27 kcal

mizeria z jogurtem

28 kcal

por

29 kcal

seler korzeniowy

30 kcal

brokuł

31 kcal

kapusta czerwona

31 kcal

koper włoski

31 kcal

karczochy z wody

31 kcal

kurki

32 kcal

kalarepa

33 kcal

truskawki

33 kcal

fasola szparagowa

33 kcal

marchew

33 kcal

kapusta biała

33 kcal
dynia 33 kcal
buraki gotowane 33 kcal

Niskokaloryczne jedzeniefot. Niskokaloryczne jedzenie/ Adobe Stock, Photodrive

Niskokaloryczne sycące jedzenie

Sycące produkty niskokaloryczne muszą być albo bogate w białko, albo w błonnik, a najlepiej, gdy dostarczają jednego i drugiego. W większości nie są to aż tak niskokaloryczne produkty, jak te w powyższej tabeli, ale niewątpliwie każda pochodząca z nich kaloria przyczyni się do odżywienia organizmu i podtrzymania uczucia sytości.

Niskokaloryczne produkty białkowe i produkty niskokaloryczne bogate w błonnik:

  • płatki owsiane – porcja 50 g to 196 kcal, 5 g błonnika i 6 g białka,
  • nasiona roślin strączkowych – np. 50 g soczewicy dostarcza 148 kcal, 13 białka, 4 g błonnika,
  • chude mięso – np. 100 g piersi kurczaka to jedynie 151 kcal i 33 g białka,
  • serek wiejski – 100 g dostarcza 82 kcal i blisko 12 g białka,
  • dorsz – 100 g dostarcza 75 kcal i 17 g białka,
  • nasiona chia – 50 g dostarcza 227 kcal, 10 g białka i 17 g błonnika,
  • jajko – jedno duże jajo to 72 kcal i 6 g białka,
  • owoce jagodowe – 150 g, czyli szklanka jagód dostarcza 87 kcal i ponad 5 g błonnika,
  • jogurt grecki – 100 g dostarcza ok. 120 kcal i blisko 5 g białka,
  • skyr – porcja 165 g to 108 kcal i ok. 19 g białka.
  • marchewka – 100 g dostarcza 27 kcal i 3,6 g błonnika,
  • szpinak – 100 g szpinaku to 17 kcal i 2,3 g błonnika,

Spośród nich do niskokalorycznych produktów białkowych zaliczyć można:

  • serek wiejski,
  • dorsz,
  • pierś kurczaka,
  • jajko.

Z kolei do produktów niskokalorycznych bogatych w błonnik pasują:

  • szpinak,
  • marchew,
  • płatki owsiane.

Pozostałe zawierają zarówno istotne ilości białka jak i węglowodanów.

Czy kaloryczność produktów jest najważniejsza?

Kaloryczność produktów jest jedną z ważniejszych cech żywności dla osób na diecie odchudzającej. Istotną odchudzania jest połączenie diety niskokalorycznej i treningu.

Dieta niskokaloryczna dostarcza takiej liczby kalorii, która jest niższa od indywidualnego zapotrzebowania kalorycznego.

Kalorie nie są jednak najważniejszym kryterium doboru produktów. Bardzo ważna jest także wysoka wartość odżywcza.

Niektóre produkty wysokokaloryczne (np. orzechy, awokado, tłuste ryby) dostarczają cennych tłuszczów, białka, witamin i składników mineralnych. Z tego powodu, gdy chcesz schudnąć, skorzystaj z pomocy doświadczonego dietetyka, który pomoże ci zbilansować jadłospis.

Artykuł pierwotnie został opublikowany 11.05.2018.

Czytaj także
Tabela kalorii i wartości odżywczych - produkty A-H
Ile kalorii mają owoce?
Jak przyspieszyć metabolizm?

Redakcja poleca

REKLAMA