Keto sushi to tak zmodyfikowane przepisy na sushi, żeby nie zawierały produktów obfitujących w węglowodany i cukier. Dzięki temu można je jeść na diecie ketogenicznej. Sam sposób przygotowywania rolek jest identyczny jak w tradycyjnych przepisach, zmiany dotyczą jedynie doboru składników, dodatków i sosów. Oczywiście wiąże się to ze zmianą smaku, lecz zmiana ta wcale nie musi być na gorsze!
Spis treści:
Sushi na keto – dozwolone czy nie?
Nie wszystkie rolki sushi pasują do diety ketogenicznej, np. maki sushi. Można poprosić w restauracji, żeby sushi zostało przygotowane tak, aby wykluczyć z niego wysokowęglowodanowe składniki.
Oto, czego nie powinno zawierać keto sushi:
- ryżu,
- paluszków krabowych (są pełne skrobi),
- słodkich sosów (słodkie teriyaki, słodkie chili itp),
- rolek smażonych w tempurze (ta panierka zawiera wysokowęglowodanową mąkę pszenną).
Co zamiast maki na diecie keto?
Podpowiadamy, jakie sushi zamawiać, żeby pasowały do diety keto:
- rolki naruto – zawinięte są w ogórek, zwykle nie zawierają ryżu,
- sashimi – to po prostu surowy kawałek ryby, najlepsze będą np. sashimi z makreli czy innej tłustej ryby,
- sushi bowl – poproś, aby wszystkie składniki ułożyć na liściach sałaty czy makaronie z cukinii zamiast na ryżu.
Jako dodatki do keto sushi możesz śmiało zamówić sałatkę z wodorostów, edamame, zupę miso czy szaszłyczki (skewers) z kurczaka, krewetek, mięsa czy ryby
Jak zrobić sushi keto?
Bardzo często w przepisach na keto sushi zastępuje się tradycyjny ryż „ryżem” z kalafiora. Popularne jest też zwijanie rolek w plastry ogórka.
Z przepisów wykluczyć trzeba cukier, ale można użyć keto słodzika. Z kolei sosy sojowe są bardzo różne i nie wszystkie są niskowęglowodanowe, dlatego warto wcześniej zaopatrzyć się w taki o niskiej zawartości węglowodanów. Można także wykorzystać:
- ocet ryżowy,
- arkusze nori („papier” sojowy lub z wodorostów),
- serek śmietanowy,
- imbir marynowany bez cukru,
- kiełki,
- ogórka,
- paprykę,
- sałatę,
- pomidory,
- szparagi,
- awokado,
- ryby,
- krewetki,
- szynkę serrano,
- niesłodkie sosy: wasabi, teryaki, tamari, olej sezamowy i inne,
- keto majonez lub majonez sriracha,
- ziarna sezamu,
- przyprawy, w tym furikake,
- świeże zioła,
- sok z limonki.
Keto sushi – przepisy
Podajemy przepisy na najpopularniejsze i najprostsze odmiany keto sushi. Ich zaletą jest to, że są łatwe w przygotowaniu, bardzo smaczne i ładnie wyglądają na talerzu.
Keto sushi z ogórka
To bardzo prosty przepis na keto sushi z ogórkiem w roli zewnętrznego „opakowania” dla farszu. W dodatku nie ma tu zabawy ze zwijaniem plastrów, więc rolki trzymają się mocno i nie ma strachu, że stracą fason. Możesz oczywiście pokroić ogórka wzdłuż na plasterki, zawinąć je z farszem w środku i posypać sezamem. Tak przygotowane wyglądają bardzo efektownie (patrz zdjęcie niżej).
Składniki:
- ogórek szklarniowy, długi,
- 100-130 g tuńczyka z wody (z puszki),
- 30-40 g serka śmietankowego,
- sok z połowy limonki,
- majonez sriracha (opcjonalnie),
- sol pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ogórka dokładnie umyj i osusz, nie obieraj.
- Przekrój go w poprzek na pół i wydrąż obie połówki w środku.
- Dobrze odsącz tuńczyka i włóż go do miseczki. Dodaj serek śmietankowy, sok z limonki i ewentualnie majonez i przyprawy. Dokładnie wymieszaj widelcem, rozdrabniając tuńczyka.
- Nadziej ogórka masą tuńczykową, a następnie pokrój ogórka na rolki.
fot. Keto sushi z ogórka/ Adobe Stock, cook_inspire
Keto sushi z kalafiora
Zrób keto wersję sushi maki. Z wyglądu do złudzenia będzie przypominać oryginał z ryżem, lecz będzie niskowęglowodanową potrawą.
Składniki:
- połówka średniego kalafiora,
- arkusz papieru nori,
- trochę serka śmietankowego (1-2 łyżki)
- łosoś wędzony (ok. 20 g) lub szynka serrano,
- gałązka koperku,
- sok z połówki limonki,
- jako dodatki: marynowany imbir i sos sojowy.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od zrobienia ryżu z kalafiora. Podziel go na kawałki i wsadź do blendera. Pulsuj ostrzami, aby rozdrobnić go do kawałków przypominających ziarnka ryżu.
- Przełóż rozdrobnionego kalafiora do miski i postaraj się go odcisnąć, odlewając wyciśniętą wodę.
- Dodaj do odsączonego kalafiora trochę serka śmietankowego soku z cytryny. Dobrze wymieszaj. W razie potrzeby dodaj więcej serka i soku – ryż kalafiora powinien zacząć się sklejać przy ściśnięciu go w garści.
- Przygotuj arkusz papieru nor. Podziel go na pół i na każdą połówkę nałóż porcję ryżu z kalafiora, formując z niego płaską warstwę. Brzegi arkuszy zostaw bez ryżu. Ułóż na ryżu gałązkę koperku. Złóż arkusze ryżem z kalafiora do środka, przykryj i odstaw na 10-15 minut.
- W tym czasie pokrój drobno łososia.
- Zrób w poprzek w złożonych arkuszach nori zagłębienie. Ułóż w nim paseczki łososia lub szybki serrano i zwiń rolkę sushi.
- Pokrój rolkę na kawałki.
- Podawaj z marynowanym imbirem i sosem podanym w miseczce.
fot. Keto sushi z kalafiora/ Adobe Stock, marysckin
Czytaj także:
Podpowiadamy, jak przygotować keto lasagne
Kopytka na diecie keto? Dlaczego nie! 3 przepisy na keto kopytka
Czy na diecie keto można pić alkohol?