Przygotowanie keto lasagne nie jest trudne. Sam farsz mięsny szykuje się tak, jak do tradycyjnej wersji potrawy. Jedyna różnica to przekładanie farszu nie arkuszami makaronu, a innymi produktami. Wyjmowanie takiej keto lasagne z naczynia po upieczeniu może być nieco trudniejsze, gdyż ani warzywa, czy placki zastępujące makaron, nie są aż tak zwarte. Trzeba o tym pamiętać. Jednak gotowa, upieczona potrawa w wersji niskowęglowodanowej wygląda nie mniej apetycznie niż ta tradycyjna. Nie wykluczone też, że w niektórych wersjach posmakuje ci bardziej.
Spis treści:
Czy lasagne jest keto?
Tradycyjna lasagne keto nie jest, gdyż zawiera płaty makaronowe i sos beszamelowy, a więc produkt wysokowęglowodanowy. Tymczasem dieta ketogeniczna zaleca ograniczanie węglowodanów.
Średnia porcja tradycyjnej lasagne waży ok. 270 g i dostarcza ponad 36 g węglowodanów. Nawet jeśli ktoś pilnuje wyższego progu węgli na keto, czyli jada nie więcej niż 50 g węglowodanów dziennie, to taki kawałek lasagne wyczerpuje ponad 72% tego limitu. Zatem skomponowanie pozostałych posiłków w ciągu dnia tak, żeby nie przekroczyć tego progu, byłoby bardzo trudne.
Czym zastąpić makaron w keto lasagne?
Na szczęście można przygotować keto lasagne, czyli potrawę w wersji niskowęglowodanowej. Wymaga to zrezygnowania z makaronu i znalezienia dla niego zamiennika o znacznie mniejszej zawartości węglowodanów. Świetnie nadaje się do tego cukinia pokrojona w plastry lub keto naleśniki. Plastry cukinii można wykorzystać w naczyniu żaroodpornym dowolnego kształtu. Przy plackach naleśnikowych najłatwiej jest skorzystać z okrągłego naczynia o średnicy podobnej do średnicy patelni.
Nie bój się eksperymentować i przyprawiać keto lasagne według własnych upodobań. Grzyby na keto też są dozwolone, więc możesz wzbogacić potrawę np. o pieczarki.
Możesz także spróbować zastąpić płaty makaronowe liśćmi kapusty pekińskiej. Co prawda wtedy cała keto lasagne będzie przypominać w smaku keto gołąbki, ale nadal będzie niskowęglowodanowa.
Keto lasagne z cukinii
Składniki:
- 4 niewielkie cukinie lub 2 spore (1,5 kg),
- 1 kg mielonego mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego,
- 4 ząbki czosnku,
- 3-4 łyżki oliwy,
- ¾ szklanki passaty pomidorowej,
- przyprawy: bazylia, oregano, sól, pieprz, zioła prowansalskie,
- 250-300 g sera cheddar w plastrach.
Sposób przygotowania:
- Umyj i osusz cukinie. Pokrój je obieraczką w cienkie plastry. Możesz kroić wzdłuż.
- Przesyp plastry cukinii solą i odstaw na 20- minut. Gdy wypuszczą sok, odsącz je i osusz ręcznikiem papierowym.
- Rozgrzej oliwę na patelni i obsmaż na niej mięso z przyprawami (bez ziół prowansalskich) i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj passatę i duś, aż całość będzie dość gęsta. Często mieszaj.
- Natłuść naczynie żaroodporne oliwą. Ułóż na dnie warstwę plastrów cukinii.
- Na nią nałóż warstwę mięsa z sosem, a ją przykryj plastrami cheddara.
- Układaj kolejno warstwy cukinii, sosu z mięsem i cheddara, aż zużyjesz całe mięso.
- Na wierzchu ułóż plastry cukinii, pokrusz na nie pozostałe plastry cheddara i obsyp ziołami prowansalskimi.
- Przykryj naczynie żaroodporne i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz pół godziny, zdejmij przykrywkę i zapiekaj wierch keto lasagne jeszcze przez 10 minut.
Jeśli podzielisz keto lasagne na 6 równych kawałków, w każdym będzie ok. 13 g węglowodanów, a więc blisko 3 razy mniej niż w tradycyjnej.
fot. Keto lasagne z cukinii/ Adobe Stock, irina
Keto lazania serowa
Składniki:
- 9 jaj,
- 500 g tartego parmezanu lub cheddara,
- 6 łyżek mąki migdałowej,
- 3-4 łyżki masła klarowanego,
- 750 g mięsa mielonego,
- 4 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oliwy,
- ½-¾ szklanki passaty pomidorowej,
- przyprawy: bazylia, oregano, sól, pieprz, zioła prowansalskie.
Sposób przygotowania:
- Podziel starty ser na 4 mniej więcej równe porcje.
- 3 jaja wybij do miski, porządnie roztrzep, dodaj tarty ser i 2 łyżki mąki migdałowej.
- Rozpuść trochę masła na patelni i usmaż z przygotowanej masy placek. Zestaw go z ognia, gdy przestygnie, przełóż go na deskę do krojenia.
- W ten sam sposób przygotuj i usmaż jeszcze 2 takie placki.
- Na pozostałym maśle podsmaż mięso. Dodaj przyprawy, poza prowansalskimi, passatę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podduś 15-20 minut, pozwalając na koniec odparować nadmiarowi wody.
- Do okrągłego naczynia żaroodpornego nałóż pierwszy placek serowy. Nałóż na niego połowę masy mięsnej.
- Nałóż kolejny placek i na niego nałóż drugą połowę mięsa z sosem.
- Na wierzchu połóż ostatni placek, oprósz ostatnią porcją sera i ziołami prowansalskimi. Wstaw do piekarnika (200 stopni) na 15 minut.
Jeśli podzielisz keto lasagne na 4 równe kawałki, w każdym będzie ok. 9 g węglowodanów, a więc 4 razy mniej niż w tradycyjnej.
fot. Keto lasagne serowa/ Adobe Stock, tynza
Keto lasagne ze szpinakiem
Składniki:
- 200 ml „mleka” migdałowego bez cukru,
- 4 jaja,
- 2 łyżeczki zmielonych łusek babki jajowatej
- 2 łyżki mąki kokosowej,
- 2 garści szpinaku,
- 3-4 łyżki masła klarowanego,
- szczypta soli,
- 700-800 g mięsa mielonego,
- 4-5 ząbków czosnku,
- 3 łyżki oliwy,
- ¾ szklanki passaty pomidorowej,
- przyprawy: bazylia, oregano, sól, pieprz, zioła prowansalskie,
- 300 g tartego parmezanu.
Sposób przygotowania:
- Roztrzep jajka z „mlekiem” migdałowym, dodaj mąkę kokosową, babkę, sól, szpinak i zblenduj wszystkie składniki.
- Rozpuść masło na patelni i kolejno usmaż na niej 4 naleśniki ze szpinakowego ciasta. Delikatnie przekładaj je na odwrócony do góry dnem talerz.
- Rozgrzej na patelni oliwę i obsmaż na niej mięso.
- Następnie dodaj passatę oraz przyprawy (bez ziół prowansalskich) i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj i duś pod przykryciem 15-20 minut. Potem odkryj i odparuj nadmiar wody – całość powinna być dość gęsta.
- Natłuść okrągłe naczynie żaroodporne oliwą. Ułóż na dnie pierwszego szpinakowego naleśnika.
- Nałóż na niego 1/3 mięsa z sosem i oprósz 1/4 parmezanu.
- Ułóż takie 3 warstwy: naleśnik, mięso z sosem i warstwa sera. Na wierzchu połóż ostatniego naleśnika. Oprósz go parmezanem i ziołami prowansalskimi.
- Przykryj naczynie żaroodporne i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 25-30 minut, zdejmij przykrywkę i zapiecz wierzch keto lasagne jeszcze przez 10 minut.
Jeśli podzielisz ją na 4 równe kawałki, w każdym będzie ok. 6-7 g węglowodanów, a więc blisko 6 razy mniej niż w tradycyjnej.
fot. Keto lasagne ze szpinakiem/ Adobe Stock, Striker777
Czytaj także:
Jak przygotować keto krokiety?
Sprawdź, jak upichcić keto kopytka
Makaron z cukinii – niskowęglowodanowe spaghetti to pestka