3 sprawdzone przepisy na keto lasagne. Zastąp makaron niskowęglowodanowymi plackami i zyskaj świetny obiad low carb

keto lasagne fot. Adobe Stock, irinagrigorii
Keto lasagne przygotowuje się z produktów o niskiej zawartości węglowodanów. Pozwala to zmniejszyć ich ilość 3-6 razy w porównaniu z tradycyjną potrawą. Tak przygotowana niskowęglowodanowa lasagna w porcji zawiera od 6 do 13 g węglowodanów. To naprawdę niewiele jak na pożywne danie obiadowe. Dzięki temu łatwiej jest skomponować pozostałe posiłki w jadłospisie diety ketogenicznej.
Ewa Cwil / 04.02.2024 05:19
keto lasagne fot. Adobe Stock, irinagrigorii

Przygotowanie keto lasagne nie jest trudne. Sam farsz mięsny szykuje się tak, jak do tradycyjnej wersji potrawy. Jedyna różnica to przekładanie farszu nie arkuszami makaronu, a innymi produktami. Wyjmowanie takiej keto lasagne z naczynia po upieczeniu może być nieco trudniejsze, gdyż ani warzywa, czy placki zastępujące makaron, nie są aż tak zwarte. Trzeba o tym pamiętać. Jednak gotowa, upieczona potrawa w wersji niskowęglowodanowej wygląda nie mniej apetycznie niż ta tradycyjna. Nie wykluczone też, że w niektórych wersjach posmakuje ci bardziej.

Spis treści:

  1. Czy lasagne jest keto?
  2. Keto lasagne z cukinii
  3. Keto lasagne serowa
  4. Keto lasagne ze szpinakiem

Czy lasagne jest keto?

Tradycyjna lasagne keto nie jest, gdyż zawiera płaty makaronowe i sos beszamelowy, a więc produkt wysokowęglowodanowy. Tymczasem dieta ketogeniczna zaleca ograniczanie węglowodanów.

Średnia porcja tradycyjnej lasagne waży ok. 270 g i dostarcza ponad 36 g węglowodanów. Nawet jeśli ktoś pilnuje wyższego progu węgli na keto, czyli jada nie więcej niż 50 g węglowodanów dziennie, to taki kawałek lasagne wyczerpuje ponad 72% tego limitu. Zatem skomponowanie pozostałych posiłków w ciągu dnia tak, żeby nie przekroczyć tego progu, byłoby bardzo trudne.

Czym zastąpić makaron w keto lasagne?

Na szczęście można przygotować keto lasagne, czyli potrawę w wersji niskowęglowodanowej. Wymaga to zrezygnowania z makaronu i znalezienia dla niego zamiennika o znacznie mniejszej zawartości węglowodanów. Świetnie nadaje się do tego cukinia pokrojona w plastry lub keto naleśniki. Plastry cukinii można wykorzystać w naczyniu żaroodpornym dowolnego kształtu. Przy plackach naleśnikowych najłatwiej jest skorzystać z okrągłego naczynia o średnicy podobnej do średnicy patelni.

Nie bój się eksperymentować i przyprawiać keto lasagne według własnych upodobań. Grzyby na keto też są dozwolone, więc możesz wzbogacić potrawę np. o pieczarki.

Możesz także spróbować zastąpić płaty makaronowe liśćmi kapusty pekińskiej. Co prawda wtedy cała keto lasagne będzie przypominać w smaku keto gołąbki, ale nadal będzie niskowęglowodanowa.

Keto lasagne z cukinii

Składniki:

  • 4 niewielkie cukinie lub 2 spore (1,5 kg),
  • 1 kg mielonego mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3-4 łyżki oliwy,
  • ¾ szklanki passaty pomidorowej,
  • przyprawy: bazylia, oregano, sól, pieprz, zioła prowansalskie,
  • 250-300 g sera cheddar w plastrach.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i osusz cukinie. Pokrój je obieraczką w cienkie plastry. Możesz kroić wzdłuż.
  2. Przesyp plastry cukinii solą i odstaw na 20- minut. Gdy wypuszczą sok, odsącz je i osusz ręcznikiem papierowym.
  3. Rozgrzej oliwę na patelni i obsmaż na niej mięso z przyprawami (bez ziół prowansalskich) i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj passatę i duś, aż całość będzie dość gęsta. Często mieszaj.
  4. Natłuść naczynie żaroodporne oliwą. Ułóż na dnie warstwę plastrów cukinii.
  5. Na nią nałóż warstwę mięsa z sosem, a ją przykryj plastrami cheddara.
  6. Układaj kolejno warstwy cukinii, sosu z mięsem i cheddara, aż zużyjesz całe mięso.
  7. Na wierzchu ułóż plastry cukinii, pokrusz na nie pozostałe plastry cheddara i obsyp ziołami prowansalskimi.
  8. Przykryj naczynie żaroodporne i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz pół godziny, zdejmij przykrywkę i zapiekaj wierch keto lasagne jeszcze przez 10 minut.

Jeśli podzielisz keto lasagne na 6 równych kawałków, w każdym będzie ok. 13 g węglowodanów, a więc blisko 3 razy mniej niż w tradycyjnej.

Keto lasagne z cukiniifot. Keto lasagne z cukinii/ Adobe Stock, irina

Keto lazania serowa

Składniki:

  • 9 jaj,
  • 500 g tartego parmezanu lub cheddara,
  • 6 łyżek mąki migdałowej,
  • 3-4 łyżki masła klarowanego,
  • 750 g mięsa mielonego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oliwy,
  • ½-¾ szklanki passaty pomidorowej,
  • przyprawy: bazylia, oregano, sól, pieprz, zioła prowansalskie.

Sposób przygotowania:

  1. Podziel starty ser na 4 mniej więcej równe porcje.
  2. 3 jaja wybij do miski, porządnie roztrzep, dodaj tarty ser i 2 łyżki mąki migdałowej.
  3. Rozpuść trochę masła na patelni i usmaż z przygotowanej masy placek. Zestaw go z ognia, gdy przestygnie, przełóż go na deskę do krojenia.
  4. W ten sam sposób przygotuj i usmaż jeszcze 2 takie placki.
  5. Na pozostałym maśle podsmaż mięso. Dodaj przyprawy, poza prowansalskimi, passatę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podduś 15-20 minut, pozwalając na koniec odparować nadmiarowi wody.
  6. Do okrągłego naczynia żaroodpornego nałóż pierwszy placek serowy. Nałóż na niego połowę masy mięsnej.
  7. Nałóż kolejny placek i na niego nałóż drugą połowę mięsa z sosem.
  8. Na wierzchu połóż ostatni placek, oprósz ostatnią porcją sera i ziołami prowansalskimi. Wstaw do piekarnika (200 stopni) na 15 minut.

Jeśli podzielisz keto lasagne na 4 równe kawałki, w każdym będzie ok. 9 g węglowodanów, a więc 4 razy mniej niż w tradycyjnej.

Keto lasagne serowafot. Keto lasagne serowa/ Adobe Stock, tynza

Keto lasagne ze szpinakiem

Składniki:

  • 200 ml „mleka” migdałowego bez cukru,
  • 4 jaja,
  • 2 łyżeczki zmielonych łusek babki jajowatej
  • 2 łyżki mąki kokosowej,
  • 2 garści szpinaku,
  • 3-4 łyżki masła klarowanego,
  • szczypta soli,
  • 700-800 g mięsa mielonego,
  • 4-5 ząbków czosnku,
  • 3 łyżki oliwy,
  • ¾ szklanki passaty pomidorowej,
  • przyprawy: bazylia, oregano, sól, pieprz, zioła prowansalskie,
  • 300 g tartego parmezanu.

Sposób przygotowania:

  1. Roztrzep jajka z „mlekiem” migdałowym, dodaj mąkę kokosową, babkę, sól, szpinak i zblenduj wszystkie składniki.
  2. Rozpuść masło na patelni i kolejno usmaż na niej 4 naleśniki ze szpinakowego ciasta. Delikatnie przekładaj je na odwrócony do góry dnem talerz.
  3. Rozgrzej na patelni oliwę i obsmaż na niej mięso.
  4. Następnie dodaj passatę oraz przyprawy (bez ziół prowansalskich) i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj i duś pod przykryciem 15-20 minut. Potem odkryj i odparuj nadmiar wody – całość powinna być dość gęsta.
  5. Natłuść okrągłe naczynie żaroodporne oliwą. Ułóż na dnie pierwszego szpinakowego naleśnika.
  6. Nałóż na niego 1/3 mięsa z sosem i oprósz 1/4 parmezanu.
  7. Ułóż takie 3 warstwy: naleśnik, mięso z sosem i warstwa sera. Na wierzchu połóż ostatniego naleśnika. Oprósz go parmezanem i ziołami prowansalskimi.
  8. Przykryj naczynie żaroodporne i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 25-30 minut, zdejmij przykrywkę i zapiecz wierzch keto lasagne jeszcze przez 10 minut.

Jeśli podzielisz ją na 4 równe kawałki, w każdym będzie ok. 6-7 g węglowodanów, a więc blisko 6 razy mniej niż w tradycyjnej.

Keto lasagne ze szpinakiemfot. Keto lasagne ze szpinakiem/ Adobe Stock, Striker777

Czytaj także:
Jak przygotować keto krokiety?
Sprawdź, jak upichcić keto kopytka
Makaron z cukinii – niskowęglowodanowe spaghetti to pestka

Redakcja poleca

REKLAMA