Jakie warzywa na keto najlepiej wybierać? Zapamiętaj tę prostą zasadę

Jakie warzywa na keto fot. Adobe Stock, Viacheslav Yakobchuk
Jakie warzywa na keto: najmniej węglowodanów netto zawierają warzywa liściaste i te rosnące nad ziemią. Ogranicz spożycie warzyw skrobiowych i wysokowęglowodanowych, aby utrzymać stan. Z pozostałych wybieraj te o niskiej zawartości węglowodanów, zwracając uwagę na ich wartość odżywczą, aby dostarczać organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Dzięki odpowiedniemu wyborowi warzyw dieta ketogeniczna nie musi być monotonna.
Ewa Cwil / 10.09.2024 05:07
Jakie warzywa na keto fot. Adobe Stock, Viacheslav Yakobchuk

Dieta ketogeniczna opiera się na niskim spożyciu węglowodanów, zwiększonej podaży tłuszczów i umiarkowanym spożyciu białka. Zastanawiając się, jakie warzywa na diecie keto będą odpowiednie, musisz brać pod uwagę zwartość węglowodanów netto, czyli od całkowitej liczby węglowodanów odejmować te pochodzące z błonnika. Kluczowe będzie unikanie tych o wysokiej zawartości węglowodanów netto, które mogłyby zaburzyć stan ketozy.

Spis treści:

  1. Jakie warzywa na diecie keto?
  2. Jakie warzywa na keto adaptacji?
  3. Keto warzywa: przepisy

Jakie warzywa na diecie keto?

Na diecie ketogenicznej kluczowe jest wybieranie warzyw niskowęglowodanowych, które zawierają minimalną ilość cukrów i skrobi. Zasadniczo, zielone warzywa liściaste, a także warzywa rosnące nad ziemią, są najbardziej odpowiednie, gdyż mają najmniej węglowodanów. Poniżej przedstawiamy listę warzyw nadziemnych, które można jeść na diecie keto:

  • szpinak  - 1 g węglowodanów netto w 100 g,
  • sałata - 2 g węglowodanów netto w 100 g,
  • brokuły - 4 g węglowodanów netto w 100 g,
  • kalafior - 3 g węglowodanów netto w 100 g,
  • cukinia - 3 g węglowodanów netto w 100 g,
  • ogórek - 3 g węglowodanów netto w 100 g,
  • papryka zielona - 1 g węglowodanów netto w 100 g, żółta - 5 g węglowodanów netto w 100 g, czerwona - 4 g węglowodanów netto w 100 g,
  • kapusta - 3 g węglowodanów netto w 100 g,
  • bakłażan - 3 g węglowodanów netto w 100 g,
  • pomidor - 3 g węglowodanów netto w 100 g,
  • zielona fasolka szparagowa - 4 g węglowodanów netto w 100 g,
  • brukselka - 5 g węglowodanów netto w 100 g,
  • jarmuż - 3 g węglowodanów netto w 100 g.

Z warzyw rosnących pod ziemią najmniej węglowodanów netto zawierają:

  • rzodkiewki - 2 g węglowodanów netto w 100 g,
  • cebula - 8 g węglowodanów netto w 100 g,
  • burak - 8 g węglowodanów netto w 100 g,
  • marchew - 7 g węglowodanów netto w 100 g,
  • seler - 8 g węglowodanów netto w 100 g,
  • dynia - 6-7 g węglowodanów netto w 100 g,
  • szparagi - 2 g węglowodanów netto w 100 g.

Najlepsze są więc rzodkiewki, pozostałe trzeba ograniczać.

Zapamiętaj tę zasadę: warzywa liściaste i zielone warzywa nadziemne są najlepsze na diecie ketogenicznej. Stosując ją, na pewno nie zjesz warzywa bogatego w węglowodany!

Czy są warzywa bez węglowodanów?

W rzeczywistości wszystkie warzywa zawierają pewną ilość węglowodanów, choć niektóre są bardzo niskowęglowodanowe. Najbliżej tej kategorii są zielone warzywa liściaste, takie jak szpinak, sałata i jarmuż, które mają bardzo małe ilości węglowodanów netto, często poniżej 1 g na porcję.

Warzywa te są doskonałe na diecie keto, ponieważ dostarczają niezbędnych mikroskładników bez ryzyka wyjścia z ketozy.

Warzywa zakazane na keto

Na diecie keto należy unikać warzyw o wysokiej zawartości węglowodanów, szczególnie tych bogatych w skrobię. Do warzyw, które powinny być eliminowane lub mocno bardzo ograniczone na diecie keto, należą:

  • ziemniaki - 19 g węglowodanów netto w 100 g,
  • bataty - 17 g węglowodanów netto w 100 g,
  • pietruszka - 13 g węglowodanów netto w 100 g,
  • groszek zielony - 10 g węglowodanów netto w 100 g,
  • kukurydza - 19 g węglowodanów netto w 100 g.

Jakie warzywa na keto adaptacji?

W okresie keto adaptacji, gdy organizm przystosowuje się do spalania tłuszczu zamiast węglowodanów, ważne jest, aby szczególnie skrupulatnie dobierać warzywa. W tym czasie zaleca się jeszcze bardziej ograniczone spożycie węglowodanów, co oznacza, że najlepiej wybierać warzywa o jak najniższej zawartości węglowodanów netto.

Zalecane warzywa na keto adaptacji to:

  • jarmuż,
  • sałata,
  • papryka zielona,
  • kalafior,
  • pomidor,
  • cukinia,
  • ogórek,
  • rzodkiewki,
  • szparagi.

Choć awokado to owoc, bardzo często dodaje się go do sałatek, w dodatku zawiera bardzo mało węglowodanów netto. Dlatego można go uwzględniać w przepisach także na keto adaptacji.

Jakie warzywa na keto adaptacji

fot. Jakie warzywa na keto adaptacji/ Adobe Stock, Rawpixel.com

Keto warzywa: przepisy

Poniżej znajdziesz kilka prostych przepisów na potrawy z warzyw, które idealnie wpisują się w założenia diety keto. Zawierają odpowiednio:

  • Sałatka z awokado i szpinakiem: 9,4 g węglowodanów netto na całą sałatkę,
  • Keto cukiniowy makaron z pesto: 10,2 g węglowodanów netto na całe danie,
  • Keto pieczone brokuły z czosnkiem: 8,5 g węglowodanów netto na całe danie.

Ponieważ przepisy są dla 2 osób, każda z nich w swojej porcji spożyje połowę mniej węglowodanów netto.

Sałatka z awokado i szpinakiem

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado, pokrojone,
  • 2 garście świeżego szpinaku,
  • 1 ogórek pokrojony w długie plastry,
  • 1/4 cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 100 g pokruszonej mozzarelli,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki połącz w misce, polej oliwą i sokiem z cytryny.
  2. Dopraw solą i pieprzem do smaku, a następnie delikatnie wymieszaj.

Sałatka z awokado i szpinakiem

fot. Sałatka z awokado i szpinakiem/ Adobe Stock, elenavah

Keto cukiniowy makaron z pesto

Składniki:

  • 2 średnie cukinie, spiralizowane na makaron,
  • 2 łyżki pesto (domowego lub kupionego, bez cukru),
  • 1 łyżka oliwy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka tartego parmezanu.

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmaż cukinię przez 2-3 minuty, aż zmięknie, ale pozostanie al dente.
  2. Dodaj pesto, dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj.
  3. Podawaj z posypką z parmezanu.

Keto pieczone brokuły z czosnkiem

Składniki:

  • 1 główka brokułów, podzielona na różyczki,
  • 3 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Brokuły i czosnek wymieszaj z oliwą, solą i pieprzem.
  2. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 200°C przez 15-20 minut, aż brokuły będą złote i chrupiące.

Keto pieczone brokuły z czosnkiem

fot. Keto pieczone brokuły z czosnkiem/ Adobe Stock, valya82

Czytaj także:
Pomidor na keto - najważniejsze fakty
Buraki na keto - ile można zjeść?
Marchewka na keto - tylko w takiej postaci!

Redakcja poleca

REKLAMA