Fit burger to idealny posiłek dla wszystkich dbających o linię. Jest pożywny, syci na długo i ma znacznie mniej kalorii niż klasyczny. Przygotowywany jest wyłącznie ze świeżych, dobrej jakości składników.
Pyszne kotlety do fit burgera przygotujesz z mięsa (kurczaka, wołowiny, indyka) lub z warzyw. Świetnie smakują w obu wersjach.
Spis treści:
- Jaka bułka do fit burgera?
- Jakie dodatki do fit burgera?
- Fit kotlet z kurczaka
- Fit kotlet wołowy
- Fit kotlet z indyka
- Fit kotlet z buraka
- Fit kotlet z kalafiora
Jaka bułka do fit burgera?
Do fit burgera najlepiej sprawdzi się bułka orkiszowa, żytnia lub razowa. Możesz również upiec chrupiące pieczywo sama w domu.
Bułki do fit burgerów - kaloryczność:
- bułka orkiszowa o wadze 60 g - ok. 150 kcal,
- bułka żytnia o wadze 75 g - ok. 218 kcal,
- bułka razowa o wadze 80 g - ok. 230 kcal.
Jakie dodatki do fit burgera?
Do przygotowania pysznego fit burgera potrzebne ci będą: 2 liście sałaty lodowej lub rzymskiej, duży plaster pomidora, 4 plasterki ogórka, plaster żółtego sera proteinowego, cebula pokrojona w piórka, oliwa z oliwek (do skropienia bułki opcjonalnie) oraz sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego lub majonez fit.
Fit kotlet z kurczaka do burgera
Fit kotlet z kurczaka do burgera ma ok. 376 kcal, 45,1 g białka, 3,4 g węglowodanów, 20,1 g tłuszczu.
Składniki:
- 200 g mięsa mielonego drobiowego,
- jajko,
- czosnek granulowany,
- marchewka,
- olej arachidowy/olej słonecznikowy/olej rzepakowy do smażenia,
- łyżka natki pietruszki,
- pieprz,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Zetrzyj marchewkę na grubych oczkach.
- W misce połącz mięso mielone, marchewkę i natkę pietruszki.
- Wbij jajko i dopraw.
- Formuj kotlety i smaż je na średnim ogniu.
fot. Fit burger z kotletem z kurczaka / Adobe Stock, bbivirys
Fit kotlet wołowy do dietetycznego burgera
Fit kotlet wołowy do dietetycznego burgera ma ok. 410 kcal, 49,2 g białka, 0,1 g węglowodanów, 23,9 g tłuszczu.
Składniki:
- 200 g wołowego mięsa mielonego,
- jajko,
- łyżka natki pietruszki,
- olej arachidowy/olej słonecznikowy/olej rzepakowy do smażenia,
- sól,
- pieprz,
- tymianek.
Sposób przygotowania:
- Połącz w misce mięso mielone, jajko i pietruszkę.
- Dopraw według uznania.
- Uformuj kotlety i wyłóż je na tackę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut. Następnie odwróć na drugą stronę i piecz kolejne 10 minut.
fot. Fit burger z kotletem wołowym / Adobe Stock, Sergey
Fit kotlet z indyka do burgera
Fit kotlet z indyka do burgera ma ok. 329,1 kcal, 57 g białka, 2,6 g węglowodanów, 10,4 g tłuszczu.
Składniki:
- 200 g filetu z indyka lub mięsa mielonego,
- pół cebuli,
- łyżka natki pietruszki,
- olej arachidowy/olej słonecznikowy/olej rzepakowy do smażenia,
- jajko,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Zmiel filet z indyka w malakserze.
- Pokrój cebulę w kosteczkę i zeszklij na patelni.
- Połącz w misce mięso mielone, cebulę, natkę pietruszki i jajko.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Formuj kotlety i smaż na średnim ogniu.
fot. Fit burger z kotletem z indyka / Adobe Stock, Brent Hofacker
Fit kotlet z buraka do burgera
Fit kotlet z buraka ma ok. 471 kcal, 14,7 g białka, 75,5 g węglowodanów, 9,9 g tłuszczu.
Składniki:
- 2 ugotowane średniej wielkości buraki,
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
- cebula,
- 3 łyżki słonecznika,
- olej arachidowy/olej słonecznikowy/olej rzepakowy do smażenia,
- 2 jajka,
- bułka tarta do obtoczenia,
- tymianek,
- pieprz,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Zetrzyj buraki na tarce o drobnych tarce i odciśnij sok.
- Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na patelni.
- Słonecznik upraż na patelni. Rób to na małym ogniu, aby się nie przypalił.
- Połącz w misce starte buraki, kaszę jaglaną, cebulę, słonecznik oraz jajko.
- Masę buraczaną dopraw według uznania.
- Wilgotnymi dłońmi formuj kotlety i obtaczaj je w bułce tartej.
- Smaż do lekkiego zarumienienia.
fot. Fit burger z kotletem z buraka / Adobe Stock, Lukas Gojda
Fit kotlet z kalafiora do burgera
Fit kotlet z kalafiora ma ok. 410 kcal, 24,6 g białka, 69 g węglowodanów, 6,6 g tłuszczu.
Składniki:
- kalafior średniej wielkości,
- cebula,
- jajko,
- 4 łyżki mąki pełnoziarnistej,
- 3 łyżki bułki tartej do obtoczenia,
- olej arachidowy/olej słonecznikowy/olej rzepakowy do smażenia,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa.
Sposób przygotowania:
- Rozdziel kalafiora na różyczki i ugotuj do miękkości.
- Ugnieć je tłuczkiem do ziemniaków i odstaw do ostudzenia.
- Zeszklij na patelni pokrojoną w kostkę cebulę.
- Do kalafiora dodaj jajko, cebulę, mąkę oraz przyprawy i wymieszaj.
- Masę odstaw do lodówki na ok. 30 minut.
- Następnie wilgotnymi dłońmi formuj kotlety z kalafiora i obtaczaj je w bułce tartej.
- Smaż aż uzyskają złoty kolor.
fot. Fit burger z kotletem z kalafiora / Adobe Stock, lindahughes
Czytaj także:
Zdrowe fit kanapki - 15 ciekawych pomysłów na dietetyczne kanapki na śniadanie, kolację i do pracy
Burger drwala FIT - przepis. Zrób w domu kanapkę drwala w zdrowszej, odchudzonej wersji
Domowy kebab to pyszna i zdrowa przekąska, która sprawdzi się na imprezę, ale też jako danie obiadowe. Zobacz, jak go zrobić