Główną zasadą diety tęczowej jest jedzenie produktów w kolorach tęczy. Można jeść warzywa i owoce w jednym kolorze każdego dnia tygodnia, lub po prostu odżywiać się kolorowo. Jednocześnie ważne jest też picie wody, aktywność fizyczna i utrzymywanie wyznaczonej kaloryczności diety.
Spis treści:
- Dieta tęczowa - co to jest?
- Tęczowa dieta Christiny Aguilery
- Zasady diety tęczowej
- Efekty diety tęczowej
- Jadłospis diety tęczowej
Dieta tęczowa - co to jest?
Dieta tęczowa to sposób odżywiania, który polega na jedzeniu kolorowych produktów. Autorką polskiej diety tęczowej jest dietetyczka dr inż. Agnieszka Leciejewska. Przygotowany przez nią owocowo-warzywny program przewidziany jest na tydzień. Dieta tęczowa, z nieco innymi zasadami, jest też znana z Hollywood. To jeden z hitowych nowych jadłospisów, którym zachwyca się wiele gwiazd.
Tęczowa dieta Christiny Aguilery
Dieta tęczowa zyskała na popularności dzięki informacji, że to dzięki niej spektakularnie schudła Christina Aguilera. Piosenkarka straciła aż 18 kg zaledwie w 3 miesiące stosowania diety. Zachwyceni sylwetką piosenkarki fani, rozpoczęli serię pytań: jaki jest sekret tak spektakularnej utraty masy ciała? Niektórzy zarzucają jej stosowanie liposukcji; operacji zmniejszenia żołądka lub innych zabiegów medycyny estetycznej, modelujących sylwetkę.
Piosenkarka i aktorka zaprzecza plotkom. Twierdzi, że jej metamorfoza to skutek prawdziwego zadbania o swoje ciało. Celebrytka ujawnia, że dietę komponowała z pomocą dietetyka, który po obliczeniu kaloryczności i indywidualnego zapotrzebowania energetycznego, polecił Christinie stosowanie diety 1600 kcal. To wystarczyło, by osiągnąć deficyt energetyczny i chudnąć.
Ważne były też inne elementy stylu życia, które wprowadziła w swoją rutynę piosenkarka: picie wody, aktywność fizyczna, regularne pory posiłków i opieranie się na kolorowych warzywach i owocach. Ogół tych zaleceń nazwano właśnie dietą tęczową.
Zasady diety tęczowej
Dieta tęczowa to dieta siedmiu kolorów tęczy. Polska wersja tęczowej diety jest podobna do tej stosowanej na zachodzie m.in. przez gwiazdy. Jej autorką jest dietetyczka, dr inż. Agnieszka Leciejewska. Dieta przeznaczona jest do stosowania przez 7 dni. Już w tydzień możesz stracić dwa kilogramy i pozbyć się fałdek. Jeśli chcesz stracić na wadze więcej, po prostu przedłuż stosowanie diety do dwóch, a nawet trzech tygodni.
Dieta tęczowa ma tak naprawdę jedną prawdziwą zasadę. Codziennie układasz menu w innym kolorze (na każdy dzień znajdziesz przykładowe jadłospisy w kolejnych slajdach galerii). W poniedziałek jesz więc na przykład tylko żółte produkty, w środę fioletowe itp. Wyróżniamy:
- Dzień żółty,
- dzień czerwony,
- dzień niebieski,
- dzień zielony,
- dzień pomarańczowy,
- dzień fioletowy,
- dzień różowy.
Dziennie dieta tęczowa w wersji dr inż. Agnieszki Leciejewskiej dostarcza ok. 1200 kcal oraz odpowiednią porcję błonnika, niezbędnych witamin i składników mineralnych. Wszystko to ma ułatwić spalanie tłuszczu i systematyczną utratę wagi.
Efekty diety tęczowej
Dokładne efekty diety tęczowej zależą od przyjętej kaloryczności jadłospisu. Jeśli skorzystasz z wersji 1200 kcal dr inż. Agnieszki Leciejewskiej, czyli tzw. polskiej diety tęczowej, możesz liczyć na szybszą utratę masy ciała. W wersji kalorycznej 1600 kcal, jaką stosowała Christina Aguilera, będziesz chudnąć trochę wolniej, ale za to trwalej. Najlepiej nie sugeruj się efektami i kalorycznością jadłospisu gwiazd. Oblicz swoje indywidualne zapotrzebowanie kaloryczne sama. To prostsze, niż ci się wydaje.
Efekty diety tęczowej mogą być więc różne. Spodziewaj się utraty od 0,5 do 2 kg tygodniowo.
Wraz z utratą masy ciała zauważysz też poprawienie jędrności pośladków i ud. Dzięki wypijanej wodzie skóra będzie lepiej nawilżona. Kolorowe warzywa i owoce dostarczą antyoksydantów i poczujesz od nich moc do działania i zastrzyk energii.
Jadłospis diety tęczowej
Przykładowe jadłospisy i spis produktów na kolejne dni diety tęczowej znajdziesz w galerii zdjęć.
Dzień żółty diety tęczowej
Na twoim stole od rana do wieczora powinny królować: żółta papryka i kukurydza, ananasy, grejpfruty lub morele. Do dwóch posiłków dodaj chude mięso i ryby. To źródła białka, które zaspokaja głód na kilka godzin. Co więcej, by je strawić i przyswoić, potrzebujesz energii, którą organizm czerpie z zapasów zgromadzonych w tkance tłuszczowej.
Superplus: Oprócz tego, że chudniesz, chronisz oczy. Żółte warzywa mają zeaksantynę, która zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej.
Nasza rada: Rano zjedz solidne śniadanie. Najlepiej płatki zbożowe z odtłuszczonym mlekiem lub jogurtem. Dzięki dużej zawartości białka i błonnika są one dłużej trawione. Po takim posiłku nie będziesz czuć głodu przez 3–4 godziny. Nie sięgniesz też po przekąski przed obiadem.
Hit dnia: Świeże Ananasy. Wyśmienita przekąska dla łasucha. Syci, a nie tuczy (plaster ma tylko ok. 30 kcal). Zawiera bromelainę – enzym, który ułatwia trawienie białka i wspomaga pracę przewodu pokarmowego.
Dzień czerwony diety tęczowej
Wybieraj truskawki, maliny, wiśnie, porzeczki, arbuzy, czerwoną paprykę i pomidory. Wypijaj też przynajmniej szklankę jogurtu naturalnego, maślanki lub kefiru dziennie. To prawdziwe bogactwo pożytecznych bakterii, które wspomagają pracę jelit oraz ułatwiają trawienie. W ten sposób przeciwdziałają zaparciom, gdy się odchudzasz.
Superplus: Czerwone menu wzmocni twoje serce. Pomidory i arbuzy mają sporo likopenu, który zapobiega odkładaniu złogów cholesterolu w naczyniach krwionośnych.
Nasza rada: Postaraj się zawsze zrobić co najmniej półgodzinną przerwę na posiłek. Siądź przy stole i nie spiesz się. Aby do mózgu dotarła informacja o wypełnieniu żołądka, potrzeba co najmniej 15–20 minut. Jedz więc wolniej. Co jakiś czas rób sobie przerwy między daniami, wypełnij je rozmową lub popijaj niegazowaną wodę. Dzięki temu zjesz mniej.
Hit dnia: Truskawki. Właściwości truskawek są imponujące. Przyspieszają metabolizm, dostarczają też dużo witaminy C (ok. 66 mg w 100 g), która wspomaga spalanie tłuszczów.
Dzień niebieski diety tęczowej
Podstawą jadłospisu tęczowego niebieskiego dnia powinny być: jagody, borówki, jeżyny, ciemne winogrona. 2–3 razy dziennie jedz też przetwory zbożowe (porcja to: 2 kromki razowego lub pełnoziarnistego chleba, grahamka, 3–4 łyżki płatków owsianych). Do przygotowywania posiłków, np. naleśników, używaj mąki razowej zamiast pszennej. Przetwory z pełnego ziarna to nie tylko źródło błonnika, ale przede wszystkim witamin z grupy B, które przyspieszają metabolizm.
Superplus: Niebieski jadłospis zadba o twoją skórę. Barwniki zawarte w borówkach, jeżynach opóźniają starzenie się skóry, wymiatają z organizmu wolne rodniki, które przyspieszają tworzenie się zmarszczek.
Nasza rada: Jedz połowę porcji. Posiłki podawaj na mniejszych talerzach. Zwykle zjadasz wszystko to, co masz, nawet gdy nie jesteś już głodna. Jeśli twój talerz obiadowy nie będzie zbyt duży, możesz napełnić go po brzegi. Zjesz mniej bez poczucia, że musisz sobie czegoś odmawiać. Nakładając jedzenie, weź pod uwagę, że liczy się nie tylko wielkość, ale też wysokość porcji. Jedynie warzywa mogą utworzyć na talerzu spory kopczyk. Reszta produktów powinna stanowić jedną warstwę.
Hit dnia: Lody z owocami. Jedz je gdy masz ochotę na coś słodkiego. Porcja to tylko 100 kcal, zawiera sporo wapnia i błonnik utrudniający przyswajanie tłuszczów.
Dzień zielony diety tęczowej
Podstawą twojego jadłospisu powinny być: sałata, ogórek, brokuły, zielona papryka i groszek, jasne winogrona, gruszki, agrest, szparagi i awokado. Staraj się unikać soli, gdyż zatrzymuje ona wodę w organizmie i utrudnia odchudzanie. Potrawy doprawiaj świeżymi ziołami. Koperek, natka pietruszki, bazylia, melisa i mięta mają mnóstwo witaminy C oraz witamin z grupy B. Dzięki temu przyspieszają przemianę materii i spalanie tłuszczów.
Superplus: Zielone menu wzmacnia organizm. Dostarcza sporo kwasu foliowego. Jest on niezbędny dla układu nerwowego, zwiększa odporność i zapobiega niedokrwistości.
Nasza rada: Jedz posiłki w dobrej kolejności. Posiłki, zwłaszcza te składające się z kilku dań, zaczynaj od tych najmniej kalorycznych. Na początek zjedz gotowane warzywa, sałatę (bez sosu) lub miseczkę surówki warzywnej bez majonezu. Zawarty w nich błonnik wypełnia żołądek, co pozwala zaspokoić pierwszy głód. Produkty najbardziej kaloryczne (mięso, ziemniaki, makaron) zostaw sobie na sam koniec. Będziesz już prawie syta i zjesz ich mniej.
Hit dnia: Awokado. Doskonale zastępuje masło. Nie tuczy, choć ma sporo kalorii, ale zawiera zdrowe tłuszcze.
Dzień pomarańczowy diety tęczowej
Dziś w menu dominuje marchewka, pomarańczowa papryka, dynia, melon, mirabelki, soczewica, pomarańcze i mandarynki. Używaj tłuszczów roślinnych zamiast zwierzęcych. Dziennie stosuj dwie–trzy łyżki oliwy lub oleju rzepakowego. Dodawaj je do sałatek i surówek lub podawaj do pieczywa zamiast masła. Oleje roślinne to bogate źródło tłuszczów nienasyconych, które ułatwiają utrzymanie superfigury.
Superplus: Pomarańczowe menu zadba o dobrą kondycję skóry. Zawarty w nim beta-karoten poprawia jej koloryt, zapobiega wysychaniu i rogowaceniu naskórka. Wzmacnia też włosy i paznokcie.
Nasza rada: Jadaj mniej w piątki. Jedząc tylko dwa posiłki – śniadanie i późny obiad, zaoszczędzisz kalorie na niedzielę, gdy wolno ci jeść wszystko. Jeśli poczujesz się głodna, sięgnij po jogurt naturalny, pomarańczę lub wypij dużą szklankę soku z marchewki.
Hit dnia: Surowa marchewka. To świetny sposób na wilczy głód. Ma niski indeks glikemiczny, dzięki temu daje uczucie sytości na dłużej.
Dzień fioletowy diety tęczowej
Wybierz bakłażany, ciemne oliwki, aronię, czarne porzeczki, fioletową sałatę i karczochy. Wyrzuć z domu patelnię. Mięso i ryby duś, gotuj lub piecz w folii. Zaoszczędzisz nawet 500 kcal dziennie.
Superplus: Fioletowy jadłospis łagodzi objawy stresu. Dostarcza antyoksydanty chroniące organizm przed działaniem wolnych rodników. Są na nie narażone zwłaszcza osoby żyjące w ciągłym napięciu.
Nasza rada: Na godzinę przed obiadem zjedz plaster chudego twarogu, jajko na twardo lub pół puszki tuńczyka w sosie własnym – są to źródła sycącego białka. Możesz też sięgnąć po trzy łyżki płatków owsianych z chudym mlekiem lub jogurt z łyżką otrąb (mają dużo błonnika). Dzięki temu nie będziesz taka głodna. To zaś sprawi, że zjesz mniejszą porcję.
Hit dnia: Bakłażan. To dobry pomysł na obiad. Ma sporo wody i tylko 28 kcal w 100 g. Odtruwa organizm i przyspiesza metabolizm.
Dzień różowy diety tęczowej
W twoim jadłospisie nie powinno zabraknąć rzodkiewki, czerwonego buraka, czerwonej kapusty, grejpfruta. Nagradzaj się. Raz w tygodniu zapomnij o wszystkich zasadach. Zjedz cokolwiek, na co masz ochotę. Powinnaś to jednak dobrze zaplanować. Dzięki takiej nagrodzie łatwiej będzie ci wytrwać na diecie i konsekwentnie ją stosować. Jeśli od czasu do czasu zjesz nieco więcej niż zwykle, przyspieszysz metabolizm nawet o 9 proc.
Superplus: Różowe menu może chronić przed nowotworami. Udowodniono, że np. betacyjanina, różowy barwnik buraków, zwalcza komórki rakowe.
Nasza rada: Każdego dnia wypijaj co najmniej osiem szklanek płynów, oprócz mocnej kawy i herbaty. Najlepsza będzie niegazowana woda mineralna – gazowana zwiększa apetyt. Pij też soki warzywne, np. pomidorowy (szklanka ma tylko 33 kcal). Soki owocowe rozcieńczaj pół na pół z wodą. Odpowiednia ilość płynów ułatwia oczyszczanie organizmu z toksyn, które gromadzą się w tkance tłuszczowej, co przyspiesza odchudzanie.
Hit dnia: Chłodnik na bazie jogurtu ma sporo białka niezbędnego do budowy tkanki mięśniowej.
Czytaj także:
Jakie jest najzdrowsze warzywo świata? Top 10 warzyw pod względem wartości odżywczych
Jaką dietę wybrać? Zobacz 10 najlepszych propozycji diet odchudzających!
Jak schudnąć bez ćwiczeń? 6 skutecznych metod, które działają