Dieta strukturalna - zdrowe przekąski cz. 2

Warto zastąpić kaloryczne przekąski także różnego rodzaju pestkami, gorzką czekoladą czy owocami. Oto pomysły na zdrowe przekąski w diecie strukturalnej.

Pestki

Pestki słonecznika – są bogate w witaminy A, D, E, K oraz z grupy B, a także wiele cennych składników mineralnych jak wapń, potas, cynk, magnez czy żelazo. Zawierają również ważne dla organizmu kwasy tłuszczowe omega-3 oraz błonnik pokarmowy - pektynę, która wzmacnia efekty oczyszczania naszego organizmu z toksyn i metali ciężkich.

Pestki dyni – są bogatym źródłem cynku, a także wapnia, magnezu, żelaza i fosforu.
Ze względu na dużą zawartość cynku wpływają pozytywnie na syntezę kolagenu czyli elastyczność i zdrowy wygląd skóry.

Zobacz także: Dieta strukturalna - zdrowe przekąski cz. 1

Gorzka czekolada – jest zdrowsza niż mleczna. Zawiera duże ilości antyoksydantów, które chronią nas przed starzeniem. Czekolada wpływa pozytywnie na pamięć, gdyż jest bogata we flawonoidy, które zwiększają przepływ krwi w mózgu, co hamuje utratę pamięci. Związki te działają przeciwzapalnie, przeciwzakrzepowo i przeciwnowotworowo oraz obniżają cholesterol.

Owoce – to łatwa przekąska, są powszechnie dostępne i niekłopotliwe do zabrania. Jednak ze względu na zawartość w nich cukrów prostych oraz kalorii nie należy ich spożywać w bardzo dużych ilościach. Powinny się jednak znaleźć w naszym jadłospisie ze względu na duże ilości witamin, składników mineralnych i antyoksydantów, które powinny być dostarczane codziennie.

Spośród nich należy wybierać częściej świeże niż suszone oraz te o najniższej zawartości kalorii czyli: jabłka, pomarańcze, grapefruity, arbuzy, truskawki, porzeczki czy maliny.

Każdego dnia sięgaj po zdrowe przekąski w ramach listy produktów strukturalnych, co sprawi, że poczujesz się zdrowiej i lepiej.

Polecamy: Dieta strukturalna - moc ukryta w cytrusach