Cytryny - źródło potasu i witaminy C
Właściwości:
- Mają silne właściwości odkażające, dzięki czemu niszczą bakterie i wirusy, oczyszczają krew i wzmacniają naczynia krwionośne
- Wykazują działanie przeciwnowotworowe
- Przeciwdziałają powstawaniu i sprzyjają rozpuszczaniu złogów w drogach żółciowych
- Sok z cytryny skutecznie walczy z nadwagą, ponieważ pobudza przemianę materii, obniża apetyt i spowalnia przemianę węglowodanów w tłuszcze.
Najlepiej wypijać rano, na czczo, sok z 1-2 cytryn z dodatkiem wody, i jeśli to konieczne, miodu. Taki sok wypity przed posiłkiem poprawia ponadto trawienie i przyswajanie składników pokarmowych, rozpuszcza złogi w tkankach, a także zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C, jednego z naszych najważniejszych sprzymierzeńców w przeciwdziałaniu procesom starzenia.
Zobacz także: 10 produktów strukturalnych, które oczyszczą organizm z toksyn
Pomarańcze - dostarczają wapń, potas, witaminę C, beta-karoten i kwas foliowy
Właściwości:
- Mają działanie stymulujące i rozluźniające
- Skutecznie oczyszczają jelita i pobudzają ich pracę
Grejpfrut - zawiera wapń, magnez i potas oraz witaminy A i C
Właściwości:
- Pobudza krążenie, wpływa oczyszczająco na krew
- Łagodzi skutki alergii
- Pomaga na stawy, dzięki obecności kwasu salicylowego
- Obniża poziom cholesterolu i powoduje cofanie się zmian miażdżycowych, co związane jest z zawartością pektyn, czyli rozpuszczalnego w wodzie błonnika
- Czerwona odmiana grejpfruta zawiera silny przeciwutleniacz – likopen, występujący także w pomidorach.
Nie należy spożywać grejpfrutów podczas przyjmowania leków. Substancje zawarte w grejpfrutach zmieniają sposób metabolizowania leków w przewodzie pokarmowym i znacznie zwiększają ich stężenie we krwi. Interakcja z lekami może mieć miejsce nawet wiele godzin po zjedzeniu grejpfruta czy wypiciu soku. Najczęściej interakcje powstają z lekami obniżającymi poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi.
Zobacz także: Czym słodzić na diecie?