Figowiec pochodzi ze środkowo-zachodniej Azji i Azji Mniejszej. Obecnie uprawiany jest w wielu krajach śródziemnomorskich.
Figi - wartość odżywcza
Figi suszone charakteryzują się dużą wartością energetyczną i zawierają 50 – 75% cukrów, zaś świeże od 12 do 25%. Są bogatym źródłem wapnia, potasu, magnezu i innych soli mineralnych oraz zawierają witaminę C, kwas foliowy, witaminy z grupy B i karoten.
na 100g |
figi świeże |
figi suszone |
wartość energetyczna (kcal) |
74 |
290 |
białko (g) |
0,75 |
3,6 |
węglowodany (g) |
19,2 |
78 |
błonnik (g) |
2,9 |
12,9 |
potas (mg) |
232 |
938 |
wapń (mg) |
35 |
203 |
magnez (mg) |
17 |
78 |
witamina C (mg) |
20 |
4,4 |
Właściwości fig:
- Pobudzają pracę jelit i ich oczyszczanie.
- Owoce są skutecznym lekarstwem na zaparcia i wykazują silne właściwości odtruwające.
- Mają zasadowy odczyn i tym samym wpływają na prawidłowe utrzymanie gospodarki kwasowo-zasadowej. Polecane są osobom spożywającym duże ilości mięsa.
Zobacz także: Nietypowe składniki koktajli w diecie strukturalnej
Zastosowanie fig w kuchni
Jadane są na surowo oraz w formie suszonej i zaliczane są do tzw. bakalii. Owoce ponadto przetwarza się na konfitury, dżemy i konserwy. Można dodawać je do sałatek i sosów korzennych. Idealnie nadają się do musli. Ze względu na swoje właściwości i wartość odżywczą są jednym ze składników zdrowotnych koktajli m. in. białego, pomarańczowego i złotego.
Przepis diety strukturalnej:
Koktajl pomarańczowy (wzmacniający, uzupełniający witaminy i składniki mineralne)
zmiksuj:
- 250ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
- 1 suszoną morelę (wcześniej namoczoną w wodzie lub soku jabłkowym)
- 1 pokrojoną figę
- 1 łyżeczkę siemienia lnianego
- 1 łyżeczkę zarodków pszennych
- 1 łyżeczkę drożdży piwnych
Jak kupić świeże i smaczne figi?
Świeży owoc jest jędrny i pełen miąższu. Nieświeży wytwarza niemiły kwaśny zapach i zaczyna gnić od środka. Dobre suszone figi rozpoznaje się po ciemnobrązowym kolorze i cienkiej skórce, pokrytej skrystalizowanym cukrem.
Zobacz także: Poznaj produkty strukturalne: Banany