Poznaj produkty strukturalne: Figi

Suszone figi są najlepszym źródłem błonnika spośród wszystkich suszonych owoców. W diecie strukturalnych można przygotować z ich udziałem smaczny koktajl. Jako cenne źródło potasu, magnezu, witamin C i B oraz kwasu foliowego są godnym polecenia składnikiem diety.

Figi

Figowiec pochodzi ze środkowo-zachodniej Azji i Azji Mniejszej. Obecnie uprawiany jest w wielu krajach śródziemnomorskich.

Figi - wartość odżywcza

Figi suszone charakteryzują się  dużą wartością energetyczną i zawierają 50 – 75% cukrów, zaś świeże od 12 do 25%. Są bogatym źródłem wapnia, potasu, magnezu i innych soli mineralnych oraz zawierają witaminę C, kwas foliowy, witaminy z grupy B i karoten.

na 100g

figi świeże

figi suszone

wartość energetyczna (kcal)

74

290

białko (g)

0,75

3,6

węglowodany (g)

19,2

78

błonnik (g)

2,9

12,9

potas (mg)

232

938

wapń (mg)

35

203

magnez (mg)

17

78

witamina C (mg)

20

4,4

Właściwości fig:

  • Pobudzają pracę jelit i ich oczyszczanie.
  • Owoce są skutecznym lekarstwem na zaparcia i wykazują silne właściwości odtruwające.
  • Mają zasadowy odczyn i tym samym wpływają na prawidłowe utrzymanie gospodarki kwasowo-zasadowej. Polecane są osobom spożywającym duże ilości mięsa.

Zobacz także: Nietypowe składniki koktajli w diecie strukturalnej

Zastosowanie fig w kuchni

Jadane są na surowo oraz w formie suszonej i zaliczane są do tzw. bakalii. Owoce ponadto przetwarza się na konfitury, dżemy i konserwy. Można dodawać je do sałatek i sosów korzennych. Idealnie nadają się do musli. Ze względu na swoje właściwości i wartość odżywczą są jednym ze składników zdrowotnych koktajli m. in. białego, pomarańczowego i złotego.

Przepis diety strukturalnej:

Koktajl pomarańczowy (wzmacniający, uzupełniający witaminy i składniki mineralne)

zmiksuj:

  • 250ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
  • 1 suszoną morelę (wcześniej namoczoną w wodzie lub soku jabłkowym)
  • 1 pokrojoną figę
  • 1 łyżeczkę siemienia lnianego
  • 1 łyżeczkę zarodków pszennych
  • 1 łyżeczkę drożdży piwnych

Jak kupić świeże i smaczne figi?

Świeży owoc jest jędrny i pełen miąższu. Nieświeży wytwarza niemiły kwaśny zapach i zaczyna gnić od środka. Dobre suszone figi rozpoznaje się po ciemnobrązowym kolorze i cienkiej skórce, pokrytej skrystalizowanym cukrem.

Zobacz także: Poznaj produkty strukturalne: Banany

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/18.04.2013 13:01
Zależy jak były suszone, jeśli tradycyjnie to może dojść do sporych strat witamin termolabilnych m.in. wit. C.
/18.04.2013 11:45
A czy podczas suszenia figi tracą witaminy?