Dieta strukturalna - zdrowe przekąski cz.1

Każdy z nas ma ochotę na małe co nieco pomiędzy głównymi posiłkami. Niestety zazwyczaj sięgamy wtedy po kaloryczne przekąski jak batony oblane czekoladą, słodkie bułki, drożdżówki, ciasteczka. Zmiana nawyków nie jest trudna - wystarczy zabrać ze sobą wartościowe przekąski z domu lub kupić je w drodze do pracy. Co podpowiada dieta strukturalna?

orzechy

Orzechy i migdały

Orzechy i migdały stanowią doskonałe źródło witamin oraz składników mineralnych Zawierają one znaczne ilości tłuszczu, ale należy zwrócić uwagę, że w głównej mierze są to nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają swoje pozytywne znacznie w profilaktyce miażdżycy i zaburzeniach przemiany tłuszczy. Regularne spożywanie orzechów pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu obniżając poziom LDL i jednocześnie podnosząc HDL. Spożywanie ich daję pożądane efekty nie tylko wewnątrz organizmu ale i poprawia stan skóry, włosów i paznokci.

  • orzechy laskowe - charakteryzują się dużą zawartością białka i witamin z grupy B.
    W orzechach znajdziemy też składniki mineralne takie jak fosfor, wapń, magnez, potas oraz stosunkowo sporo żelaza i manganu. Wzmacniają skórę i paznokcie.  
  • orzechy włoskie - zawierają znaczne ilości witamin, w tym szczególnie dużo witaminy E, kwasu foliowego i witamin z grupy B  (B5 i B6). W orzechach tych występują znaczne ilości soli mineralnych - potasu, fosforu, żelaza i magnezu. Poprawiają prawidłową pracę mózgu, funkcjonowanie nerek i pobudzają przemianę materii.
  • orzechy nerkowca - zawierają duże ilości wapnia, magnezu, żelaza i cynku oraz kwas foliowy. Stymulują witalność i wzmacniają zęby, łagodzą stany depresyjne oraz regulują poziom glukozy we krwi.
  • orzechy brazylijskie - są źródłem selenu, który posiada właściwości antyoksydacyjne oraz wpływa na pracę mózgu i reguluje stężenie cholesterolu.
  • migdały - są one bardzo dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zawierają także dużo wapnia. Znajdziemy w nich także witaminę E, witaminę B2, istotne dla organizmu mikroelementy: m.in. cynk, fosfor, potas oraz magnez. Wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu. Korzystnie wpływają na układ krwionośny i zmniejszenie ryzyka choroby wieńcowej serca.

Zaledwie jedna garść orzechów to zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, wielu witamin i składników mineralnych pozytywnie działających na nasz organizm.

Zobacz także: Orzechy włoskie - ważny składnik diety