5 przepisów na frytki bez tłuszczu. Tak przygotujesz je bez smażenia na głębokim oleju

frytki bez tłuszczu fot. Adobe Stock, beats_
Frytki bez tłuszczu zrobisz w zwykłym piekarniku lub airfryerze. Można je przygotować zupełnie bez dodatku tłuszczu lub z jego minimalną ilością, co i tak będzie znacznie zdrowsze i mniej kaloryczne niż w przypadku frytek smażonych w tłuszczu. Minimalny jego dodatek sprawia, że wierzch frytek błędzie chrupiący.
Ewa Cwil / 05.10.2024 05:04
frytki bez tłuszczu fot. Adobe Stock, beats_

Frytki bez tłuszczu najłatwiej przygotować we frytkownicy beztłuszczowej (airfryer). Jeśli jednak potrzebujesz zrobić większą porcję takiej przekąski, najlepiej użyć piekarnika. Aby frytki dobrze się upiekły, najlepiej układać je w jednej warstwie, a jeśli to niemożliwe, warto kilka razy w trakcie pieczenia je przemieszać. Przekonaj się, że domowych frytek nie trzeba smażyć, w dodatku niekoniecznie trzeba je szykować z ziemniaków, a i tak są naprawdę pyszne. O tym, że są zdrowsze, chyba nie trzeba nikogo przekonywać.

Spis treści:

  1. Z czego przygotować frytki bez tłuszczu?
  2. Frytki bez tłuszczu kcal
  3. Proste przepisy na frytki bez tłuszczu

Z czego przygotować frytki bez tłuszczu?

Klasyczne frytki bez tłuszczu przygotowuje się oczywiście z ziemniaków. Ale w ten sam sposób można przygotować frytki z innych warzyw. Bardzo smaczne wychodzą z frytki z:

Polecamy przepisy na keto frytki, które szykuje się z innych niż ziemniaki warzyw.

W dodatku nie zawsze muszą być przygotowywane z solą. Można wykorzystać bardzo różne przyprawy, które zastąpią sól albo przynajmniej pozwolą zmniejszyć jej ilość w potrawie. Najlepsze przyprawy do frytek bez tłuszczu to:

  • suszony czosnek,
  • kumin,
  • wędzona papryka,
  • harissa,
  • rozmaryn,
  • mieszanki ziół (dalmatyńska lub toskańska).

Niektóre warzywa przed pieczeniem warto oprószyć parmezanem lub cheddarem, który przypieczony doda frytkom chrupkości i aromatu oraz sprawi, że będą bardziej sycące. Jednak zdrowe frytki to takie z nie za dużym dodatkiem sera.

Frytki bez tłuszczu kcal

Kaloryczność frytek zależy od sposobu przygotowania. Rzecz jasna frytki bez tłuszczu są mniej kaloryczne niż te szykowane w głębokim tłuszczu, bo nim nie nasiąkają. Przygotowane w piekarniku i tylko skropione oliwą czy olejem dostarczają ok. 115 kcal w 100 g. Tymczasem takie z patelni czy smażone w głębokim oleju dostarczą ok. 175 kcal w 100 g. Mowa o frytkach z ziemniaków.

Mrożone frytki ziemniaczane przygotowane w piekarniku dostarczają ok. 210 kcal w 100 g, a uszykowane na oleju – ok. 300 kcal w 100 g.

Mniej kaloryczne będą frytki z bakłażana, cukinii, buraka, kalarepy, pasternaku, kalarepy i rzepy. Nieco bardziej kaloryczne będą frytki z batatów.

Proste przepisy na zdrowe frytki bez tłuszczu 

Każdy z tych przepisów na domowe frytki z piekarnika można modyfikować według własnych upodobań, np. dodając inne przyprawy lub zioła. Nie wymieniamy w przepisach tłuszczu, ale każdy rodzaj frytek można ewentualnie bardzo delikatnie skropić olejem przed wstawieniem ich do piekarnika czy airfryera. Nie bój się eksperymentować z przyprawami, aby urozmaicić sobie smak takiej przekąski. 

Frytki z piekarnika bez tłuszczu

Składniki:

  • 5 ziemniaków,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie paski lub na cząstki.
  2. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  3. Wymieszaj ziemniaki z przyprawami: słodką papryką, czosnkiem, oregano, solą i pieprzem.
  4. Rozłóż frytki równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz przez 25-30 minut, przewracając je w połowie pieczenia, aż będą złociste i chrupiące.

Frytki z piekarnika bez tłuszczu

fot. Frytki z piekarnika bez tłuszczu/ Adobe Stock, yuliiaholovchenko

2. Frytki bez oleju z batatów

Składniki:

  • 2 bataty,
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka chili w proszku,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Bataty obierz i pokrój na frytki.
  2. Rozgrzej piekarnik do 220°C.
  3. Wymieszaj bataty z kminem rzymskim, chili, solą i pieprzem.
  4. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz przez 20-25 minut, przewracając je w połowie pieczenia, aż staną się miękkie w środku i lekko chrupiące na zewnątrz.

Frytki bez oleju z batatów

fot. Frytki bez oleju z batatów/ Adobe Stock, Brent Hofacker

3. Marchewkowe frytki bez tłuszczu

Składniki:

  • 5 dużych marchewek,
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • sól do smaku.

Przygotowanie:

  1. Marchewki obierz i pokrój na kształt frytek.
  2. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  3. Wymieszaj marchewki z cynamonem, gałką muszkatołową i solą.
  4. Rozłóż marchewki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz przez 20-25 minut, aż marchewki będą miękkie i lekko przyrumienione.

Marchewkowe frytki bez tłuszczu

fot. Marchewkowe frytki bez tłuszczu/ Adobe Stock, irina

4. Cukiniowe chrupiące frytki bez tłuszczu

Składniki:

  • 2 średnie cukinie,
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku,
  • 1 łyżka parmezanu,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Cukinie umyj, osusz i pokrój na frytki.
  2. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  3. Wymieszaj cukinię z bazylią, tymiankiem, czosnkiem, solą i pieprzem.
  4. Rozłóż cukiniowe frytki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Oprósz je tartym parmezanem.
  5. Piecz przez 15-20 minut, przewracając je w połowie czasu pieczenia, aż będą lekko chrupiące na brzegach.

Cukiniowe chrupiące frytki bez tłuszczu

fot. Cukiniowe chrupiące frytki bez tłuszczu/ Adobe Stock, anna_shepulova

5. Frytki bez tłuszczu z selera

Składniki:

  • 1 duży korzeń selera,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • 1 łyżeczka mielonego rozmarynu,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Selera obierz i pokrój na frytki.
  2. Rozgrzej piekarnik do 220°C.
  3. Wymieszaj frytki z wędzoną papryką, rozmarynem, solą i pieprzem.
  4. Rozłóż frytki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz przez 20-25 minut, przewracając je w połowie, aż frytki będą złociste i chrupiące.

Frytki bez tłuszczu z selera

fot. Frytki bez tłuszczu z selera/ Adobe Stock, elenarui

Czytaj także:
Co daje moczenie ziemniaków na frytki?
6 przepisów z frytkownicy beztłuszczowej
3 sposoby na zrobienie popcornu bez tłuszczu

Redakcja poleca

REKLAMA