Frytki bez tłuszczu najłatwiej przygotować we frytkownicy beztłuszczowej (airfryer). Jeśli jednak potrzebujesz zrobić większą porcję takiej przekąski, najlepiej użyć piekarnika. Aby frytki dobrze się upiekły, najlepiej układać je w jednej warstwie, a jeśli to niemożliwe, warto kilka razy w trakcie pieczenia je przemieszać. Przekonaj się, że domowych frytek nie trzeba smażyć, w dodatku niekoniecznie trzeba je szykować z ziemniaków, a i tak są naprawdę pyszne. O tym, że są zdrowsze, chyba nie trzeba nikogo przekonywać.
Spis treści:
- Z czego przygotować frytki bez tłuszczu?
- Frytki bez tłuszczu kcal
- Proste przepisy na frytki bez tłuszczu
Z czego przygotować frytki bez tłuszczu?
Klasyczne frytki bez tłuszczu przygotowuje się oczywiście z ziemniaków. Ale w ten sam sposób można przygotować frytki z innych warzyw. Bardzo smaczne wychodzą z frytki z:
- selera,
- marchewki,
- cukinii,
- buraków,
- frytki z batatów,
- bakłażana,
- frytki z dyni,
- pasternaku,
- meksykańskiej rzepy,
- kalarepy.
Polecamy przepisy na keto frytki, które szykuje się z innych niż ziemniaki warzyw.
W dodatku nie zawsze muszą być przygotowywane z solą. Można wykorzystać bardzo różne przyprawy, które zastąpią sól albo przynajmniej pozwolą zmniejszyć jej ilość w potrawie. Najlepsze przyprawy do frytek bez tłuszczu to:
- suszony czosnek,
- kumin,
- wędzona papryka,
- harissa,
- rozmaryn,
- mieszanki ziół (dalmatyńska lub toskańska).
Niektóre warzywa przed pieczeniem warto oprószyć parmezanem lub cheddarem, który przypieczony doda frytkom chrupkości i aromatu oraz sprawi, że będą bardziej sycące. Jednak zdrowe frytki to takie z nie za dużym dodatkiem sera.
Frytki bez tłuszczu kcal
Kaloryczność frytek zależy od sposobu przygotowania. Rzecz jasna frytki bez tłuszczu są mniej kaloryczne niż te szykowane w głębokim tłuszczu, bo nim nie nasiąkają. Przygotowane w piekarniku i tylko skropione oliwą czy olejem dostarczają ok. 115 kcal w 100 g. Tymczasem takie z patelni czy smażone w głębokim oleju dostarczą ok. 175 kcal w 100 g. Mowa o frytkach z ziemniaków.
Mrożone frytki ziemniaczane przygotowane w piekarniku dostarczają ok. 210 kcal w 100 g, a uszykowane na oleju – ok. 300 kcal w 100 g.
Mniej kaloryczne będą frytki z bakłażana, cukinii, buraka, kalarepy, pasternaku, kalarepy i rzepy. Nieco bardziej kaloryczne będą frytki z batatów.
Proste przepisy na zdrowe frytki bez tłuszczu
Każdy z tych przepisów na domowe frytki z piekarnika można modyfikować według własnych upodobań, np. dodając inne przyprawy lub zioła. Nie wymieniamy w przepisach tłuszczu, ale każdy rodzaj frytek można ewentualnie bardzo delikatnie skropić olejem przed wstawieniem ich do piekarnika czy airfryera. Nie bój się eksperymentować z przyprawami, aby urozmaicić sobie smak takiej przekąski.
Frytki z piekarnika bez tłuszczu
Składniki:
- 5 ziemniaków,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku,
- 1 łyżeczka oregano,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie paski lub na cząstki.
- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
- Wymieszaj ziemniaki z przyprawami: słodką papryką, czosnkiem, oregano, solą i pieprzem.
- Rozłóż frytki równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz przez 25-30 minut, przewracając je w połowie pieczenia, aż będą złociste i chrupiące.
fot. Frytki z piekarnika bez tłuszczu/ Adobe Stock, yuliiaholovchenko
2. Frytki bez oleju z batatów
Składniki:
- 2 bataty,
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego,
- 1 łyżeczka chili w proszku,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Bataty obierz i pokrój na frytki.
- Rozgrzej piekarnik do 220°C.
- Wymieszaj bataty z kminem rzymskim, chili, solą i pieprzem.
- Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz przez 20-25 minut, przewracając je w połowie pieczenia, aż staną się miękkie w środku i lekko chrupiące na zewnątrz.
fot. Frytki bez oleju z batatów/ Adobe Stock, Brent Hofacker
3. Marchewkowe frytki bez tłuszczu
Składniki:
- 5 dużych marchewek,
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- sól do smaku.
Przygotowanie:
- Marchewki obierz i pokrój na kształt frytek.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Wymieszaj marchewki z cynamonem, gałką muszkatołową i solą.
- Rozłóż marchewki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz przez 20-25 minut, aż marchewki będą miękkie i lekko przyrumienione.
fot. Marchewkowe frytki bez tłuszczu/ Adobe Stock, irina
4. Cukiniowe chrupiące frytki bez tłuszczu
Składniki:
- 2 średnie cukinie,
- 1 łyżeczka bazylii,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku,
- 1 łyżka parmezanu,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Cukinie umyj, osusz i pokrój na frytki.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Wymieszaj cukinię z bazylią, tymiankiem, czosnkiem, solą i pieprzem.
- Rozłóż cukiniowe frytki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Oprósz je tartym parmezanem.
- Piecz przez 15-20 minut, przewracając je w połowie czasu pieczenia, aż będą lekko chrupiące na brzegach.
fot. Cukiniowe chrupiące frytki bez tłuszczu/ Adobe Stock, anna_shepulova
5. Frytki bez tłuszczu z selera
Składniki:
- 1 duży korzeń selera,
- 1 łyżeczka wędzonej papryki,
- 1 łyżeczka mielonego rozmarynu,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Selera obierz i pokrój na frytki.
- Rozgrzej piekarnik do 220°C.
- Wymieszaj frytki z wędzoną papryką, rozmarynem, solą i pieprzem.
- Rozłóż frytki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz przez 20-25 minut, przewracając je w połowie, aż frytki będą złociste i chrupiące.
fot. Frytki bez tłuszczu z selera/ Adobe Stock, elenarui
Czytaj także:
Co daje moczenie ziemniaków na frytki?
6 przepisów z frytkownicy beztłuszczowej
3 sposoby na zrobienie popcornu bez tłuszczu