Chleb proteinowy może zastąpić zwykłe pieczywo w jadłospisie diety ketogenicznej lub diety niskowęglowodanowej. Dla wielu osób zrezygnowanie z jedzenia pieczywa jest sporym wyzwaniem, a chleb białkowy sprawia, że nie trzeba odmawiać sobie przyjemności zjedzenia kanapki. Trzeba jednak wiedzieć, że takie pieczywo nieco inaczej smakuje, często ma też inną konsystencję.
Spis treści:
Chleb proteinowy – co to?
Chleb proteinowy to rodzaj chleba, który został wzbogacony w białko, zazwyczaj kosztem obniżenia zawartości węglowodanów. Jest to produkt żywnościowy, który stworzono w celu zwiększenia ilości białka w diecie, co może być korzystne dla osób aktywnych fizycznie, sportowców, tych, którzy starają się zwiększyć spożycie białka w swojej diecie oraz osób odchudzających się.
Główne cechy chleba białkowego to:
- Wyższa zawartość protein, które mogą pochodzić z różnych źródeł, takich jak białko serwatkowe, jaja, nasiona chia, białko roślinne (np. sojowe).
- Mniejsza zawartość węglowodanów. Chleb proteinowy zawiera mniej węglowodanów niż zwykły chleb. Węglowodany są zastępowane większą ilością białka lub błonnika.
- Zdrowe składniki: Pieczywo wysokobiałkowe jest często produkowane z wykorzystaniem zdrowszych składników, takich jak nasiona czy orzechy, co może poprawić jego wartość odżywczą.
Czy chleb proteinowy jest zdrowy?
Niektóre wersje chleba białkowego mogą być bogate w błonnik, co jest korzystne dla zdrowia układu pokarmowego. Podwyższona zawartość białka i zmniejszona ilość węglowodanów sprawia, że takie pieczywo wolniej podnosi poziom cukru we krwi, syci na dłużej i może ułatwić redukcję masy ciała.
Chleb proteinowy może być używany w różnych rodzajach diet, w zależności od indywidualnych potrzeb żywieniowych. Jednak warto zwracać uwagę na etykiety produktów i skład, aby upewnić się, że spełniają one oczekiwania żywieniowe i nie zawierają niepożądanych dodatków.
Ile kalorii ma chleb proteinowy?
Kaloryczność pieczywa proteinowego może znacząco różnić się w zależności od składników i sposobu produkcji. Zwykle jednak jest nieco mniej kaloryczne od zwykłego chleba. Kromka chleba białkowego 30 g zawiera ok. 80-115 kcal. W 100 g znajduje się 190-260 kcal i ok. 20 g białka.
Aby dowiedzieć się dokładnej ilości kalorii w konkretnym chlebie proteinowym, warto sprawdzić etykietę produktu, skonsultować się z producentem lub dostawcą. Skład i liczba kalorii mogą znacząco się różnić w zależności od marki i konkretnego produktu.
Przepisy na chleb proteinowy
Poniżej dwie sprawdzone receptury na chleb białkowy. Pierwsza zawiera tylko 3 składniki (w tym wodę) i pozwala przygotować bardzo lekkie, puszyste pieczywo. Druga jest nieco bardziej rozbudowana, a chlebek z niej uzyskany jest cięższy i gęstszy.
Chleb proteinowy z twarogu
Błyskawiczny przepis na prosty w przygotowaniu i bardzo puszysty chlebek białkowy, który wyglądem i konsystencją przypomina chmurkę. Ten keto chleb nie ma wyrazistego smaku, dlatego najlepiej jeść go z dodatkami, które nadadzą posiłkowi konkretny smak. Białek w proszku nie można zastąpić białkami z jajek, bo wypiek nie wyjdzie.
Składniki:
- szklanka twarożku wiejskiego,
- szklanka białek jaj w proszku (tzw. albumina wysokopienista),
- szklanka wody.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Zmiksuj wodę ze sproszkowanymi białkami jaj, aż powstanie gęsta piania.
- Serek zmiksuj na gładką masę, dodaj do piany i wymieszaj.
- Mieszankę na przełóż do foremki na chleb wyłożonej papierem do pieczenia lub wykładaj porcje masy (w sporych odstępach) na papier do pieczenia wyłożony na płaską blachę.
- Wstaw do piekarnika i piecz ok. 30 minut, aż pieczywo wyrośnie i się zrumieni.
fot. Chleb proteinowy z twarogu/ Adobe Stock, juliedeshaies
Chleb proteinowy keto
W kromce tego chleba o obniżonej zawartości węglowodanów znajduje się ich tylko 1,8 g, nie licząc błonnika, ale aż 11,9 g białka i 6,6 g tłuszczu. Jedna kromka tego chleba proteinowego dostarcza 115 kcal.
Składniki:
- ¾ szklanki jogurtu greckiego,
- 2 jaja,
- białko z 4 jaj,
- szklanka mąki migdałowej,
- 3 miarki proszku białkowego bezsmakowego,
- łyżka psyllium husk (błonnik – właściwości babki płesznik),
- ½ łyżki soli,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ nasion sezamu,
- ½ łyżki nasion czarnego sezamu.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wyłóż formę papierem do pieczenia.
- W dużej misce energicznie wymieszaj trzepaczką jaja, białka i jogurt, aż powstanie gładka masa.
- Dodaj mąkę migdałową, proszek białkowy, psyllium husk, proszek do pieczenia i sól. Ponownie wymieszaj trzepaczką na możliwie gładką masę. Na tym etapie można też dodać dodatkowe nasiona (sezamu, ziarna słonecznika, siemienia lnianego).
- Przełóż masę do formy, posyp ją ziarnami i wstaw do piekarnika. Piecz 40-45 minut lub „do suchego patyczka”.
- Wyjmij z piekarnika, odstaw do przestudzenia, a następnie wyłóż chleb na deskę i pokrój na 12 kromek. Podawaj od razu lub w lodówce w szczelnym pudełku. Przed podaniem chleba z lodówki, podgrzej kromki w tosterze.
fot. Chleb proteinowy keto/ Adobe Stock, AGPhotography
Gdzie kupić chleb proteinowy?
Najłatwiej zamówić chleb o wysokiej zawartości białka przez internet, ale znaleźć go można także w piekarniach, np. Grzybki. Spośród marketów, bywa dostępny np. w Carrefour, Leclerc, Kaufland, czy Frisco. Ciągle jednak nie jest produktem na tyle popularnym, aby był w stałej sprzedaży we wszystkich supermarketach.
Zawsze przed zakupem dobrze jest sprawdzić skład gotowego pieczywa. Najlepsze jest to bez substancji konserwujących i sztucznych barwników czy polepszaczy. Warto też wiedzieć, że nie wszystkie chleby o niskim indeksie glikemicznym są też pieczywem proteinowym (zawierają więcej węglowodanów od białkowego).
Chleb proteinowy: cena
Zwykle za porcję chleba zapakowanego w folię i o przedłużonej trwałości o gramaturze 160-250 g trzeba zapłacić od ok. 7 zł do 12 zł. Chleb z piekarni o gramaturze 330 g kosztuje ok. 11 zł.
Czytaj także:
Lody proteinowe – co to jest i jak zrobić w domu
Czy warto jeść batony proteinowe?
Dieta białkowa – jadłospis na 14 dni