Wypróbuj naszych przepisów na lody proteinowe. Nie zawiedziesz się na nich i przekonasz, że posmakują wszystkim – od dzieci po dziadków. Są przy tym zdrowsze i nieco bardziej odżywcze od tych tradycyjnych. Pamiętaj jednak, że nie powinny zastępować posiłków, za to są idealne jako fit desery, zwłaszcza te z dodatkiem owoców, bo zawierają też cenne witaminy i mikroelementy.
Spis treści:
Co to są lody proteinowe?
Lody proteinowe produkowane są z wykorzystaniem słodzików zamiast cukru oraz z dodatkiem sproszkowanego białka. Zabieg ten ma na calu zwiększenie zawartości białka w lodach i zmniejszenie w nich zawartości cukrów. W 0,5 opakowania lodów proteinowych zwykle znajduje się 8-22 g białka. Lody proteinowe są reklamowane jako zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych lodów. Są mniej kaloryczne i bardziej odżywcze. Niektóre z nich to też keto lody, powodzeniem wpiszą się na listę przepisów diety ketogenicznej.
Zalety lodów proteinowych
Do najważniejszych zalet lodów wysokobiałkowych należą:
- wysoka zawartość białka – najczęściej jest to pełnowartościowe białko serwatkowe lub białka mleka. Proteiny są niezbędne do prawidłowego działania układu odpornościowego, regeneracji tkanek, promują przyrost masy mięśniowej, odchudzanie i regenerację mięśni po treningu,
- mniejsza kaloryczność – lody proteinowe w porcji ok. pół szklanki dostarczają zwykle mniej niż 65 kcal, tymczasem tradycyjne lody w takiej samej porcji średnio dostarczają mniej więcej dwa razy więcej kalorii,
- łatwość przygotowania w domu – szykując lody proteinowe w domu można mieć też pełną kontrolę nad ich składem.
Wady lodów proteinowych
Wymieniamy też te, które dotyczą lodów gotowych, kupowanych w sklepach, a niedotyczące domowych lodów proteinowych:
- możliwa zawartość dodanego cukru – trzeba dokładnie czytać skład lodów, aby upewnić się, że nie ma w nich dodanego cukru;
- nie są aż tak odżywcze – owszem zawierają sporo białka i tłuszczu, ale są ubogie w witaminy i wiele minerałów;
- mogą podrażniać układ pokarmowy – jeśli zawierają probiotyki lub słodziki (poza erytrytolem, który nie powoduje dolegliwości), mogą powodować gazy, wzdęcia, mdłości;
- mogą zachęcać do przejadania się – to, że są mniej kaloryczne i zawierają więcej białka nie znaczy, że można ich jeść dużo, a zwłaszcza zastępować nimi inne, normalne posiłki.
Przepisy na lody proteinowe
Najprostszy i najszybszy przepis na porcję lodów proteinowych to: zmiksuj zamrożonego banana, 2 łyżki (30 gramów) odżywki białkowej i 3 łyżki (45 ml) wybranego mleka, a następnie zamroź. Szykowanie mieszanki to pestka, potem trzeba tylko poczekać, aż zamarzną. Jednak przepisy na lody proteinowe mogą być bardziej skomplikowane, a same lody bogatsze w smaku.
Inny szybki patent to lody proteinowe z białek: ubij białka 3 jaj na sztywną pianę. Zmiksuj garść owoców z łyżką słodzika. Wmieszaj słodki mus owocowy do piany, przełóż do pojemnika i zamroź. Takie lody są niskokaloryczne i pełne białka.
Lody proteinowe z serka wiejskiego
Z tego przepisu zrobisz lody o dowolnym owocowym smaku. Najlepiej sprawdzają się owoce z dość twardym miąższem – np. mango, ale można też użyć tych z większą zawartością wody, np. truskawek.
Składniki:
- 300 g serka wiejskiego,
- miarka proszku białkowego,
- łyżka śmietany 18% tłuszczu,
- łyżka słodzika,
- 100 g wybranych owoców (truskawek, jagód, mango, wiśni, malin),
- 5-6 kropli ekstraktu waniliowego.
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj serek na gładką masę.
- Dodaj pozostałe składniki. Owoce muszą być wcześniej opłukane i wysuszone, mogą być mrożone. Zmiksuj całość na gładką masę.
- Masę na lody proteinowe przełóż do zamykanego pojemnika i wstaw do lodówki na 30 minut. Wyjmij lody proteinowe z serka wiejskiego, dokładnie wymieszaj i mroź jeszcze 2 godziny, co pół godziny mieszając.
fot. Lody proteinowe z serka wiejskiego i mango/ Adobe Stock, petrrgoskov
Przepis na lody proteinowe waniliowe
Zaleta tego przepisu jest to, że lody są gotowe od razu po zmieszaniu składników. Nie trzeba dodatkowo ich mrozić i mieszać podczas zamrażania.
Składniki:
- 500 g mrożonych bananów,
- ¾ szklanki białka w proszku,
- 250 ml jogurtu naturalnego,
- 50 ml mleka,
- pół łyżki ekstraktu waniliowego,
- pół łyżeczki sproszkowanej wanilii.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj w blenderze wszystkie składniki, aż powstanie niemal gładka masa. Uważaj, aby nie mieszać zbyt długo, ponieważ zacznie się rozgrzewać i stanie się zbyt płynna i trzeba będzie ją zamrozić.
- Podgrzej łyżkę pod kranem i nabieraj lody do miski. Posyp ulubionymi zdrowymi dodatkami, kakao, gorzka czekolada, jagody, maliny itp.
- Pozostałe można włożyć do zamykanego pojemnika i zamrozić na później. Aby lody białkowe zachowały kremową konsystencję, mieszaj je co godzinę przez pierwsze 4 godziny zamrażania. Jeśli chcesz, możesz pominąć ten krok i po prostu rozmrażać masę przez 15 minut za każdym razem, gdy masz ochotę na lody białkowe.
fot. Lody proteinowe waniliowe/ Adobe Stock, annapustynnikova
Lody proteinowe słony karmel
Oto przepis na keto lody proteinowe. Nie dość, że mają dużo białka to jeszcze sporo tłuszczu. Sycą na dłużej i pysznie smakują. Można też przed zamrożeniem, wmieszać w lodową mieszankę wcześniej przygotowany keto słony karmel. Wtedy cała masa lodowa będzie nim smakować.
Składniki na lody:
- 700 g mleka kokosowego, schłodzonego,
- szklanka proszku białkowego,
- 1-2 łyżki allulozy (lub innego słodzika),
- łyżka ekstraktu waniliowego.
Składniki na keto słony karmel:
- 4 łyżki masła,
- 1/2 szklanki erytrytolu,
- 1/4 szklanki tłustej śmietany kremówki,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- ok. 1/4 łyżeczki soli.
Sposób przygotowania proteinowych lodów:
- Włóż formę do pieczenia chleba lub keksówkę do zamrażarki.
- W blenderze zmiksuj na gładką masę mleko kokosowe. Dodaj proszek białkowy i słodzik. Mieszaj, aż masa uzyska kremową konsystencję.
- Przełóż lody proteinowe do foremki do pieczenia. Przez pierwszą godzinę delikatnie mieszaj lody co 20 minut. Potem zostaw jej jeszcze na 45-60 minut w zamrażarce.
- Przed podaniem, a po wyjęciu z zamrażalnika odczekaj 10-15 minut, aby nie były za twarde. Podawaj z keto sosem karmelowym.
Sposób przygotowania keto słonego karmelu:
- Umieść masło i słodzik w rondlu lub patelni z powłoką nieprzywierającą. Postaw na średnim ogniu. Energicznie mieszaj trzepaczką, aż masło się rozpuści, a słodzik w nim roztrzepie i powstanie idealnie gładka masa.
- Gotuj na wolnym ogniu, mieszając co 15-30 sekund, aż uzyska złoty kolor. Uważaj, aby nie dopuścić do całkowitego zbrązowienia (to znaczy spalenia).
- Gdy masa będzie złota, dodaj śmietankę i ubijaj trzepaczką, doprowadź do wrzenia i gotuj 30-60 sekund, ciągle mieszając.
- Zdejmij z ognia, przestudź.
fot. Lody proteinowe ze słonym karmelem/ Adobe Stock, Uuganbayar
Gdzie kupić lody proteinowe
Lody proteinowe pojawiają się w ofercie marketów i wielu mniejszych sklepów sieciowych. Zawsze przed zakupem warto przeczytać ich skład, aby sprawdzić, co jeszcze poza zwiększoną ilością białka zawierają, czy nie mają np. w składzie czegoś, co może uczulić.
Obecnie najbardziej popularne są:
- Lody proteinowe LIDL – Gelatelli w 3 smakach: creamy chocolat, cookies&cream, salted caramel cake. Zawierają ponad 20 g białka w opakowaniu o pojemności 0,5 litra. Najlepsze, bo najwięcej białka zawierają te o smaku creamy chocolate, nie zawierają też dodatku cukru.
- Lody proteinowe Biedronka – w tych marketach lody proteinowe nie są obecne na stałe. Dotąd oferowano tam lody proteinowe Dione lub Nick's,
- Lody proteinowe Kaufland – tu także najłatwiej trafić na lody Nick's.
Warto pytać w sklepach i marketach o lody proteinowe. Zyskują bowiem coraz większą popularność i z pewnością coraz częściej będzie je można znaleźć na sklepowych półkach w zamrażarkach.
Czytaj także:
Naturalne lody śmietankowe i waniliowe – które wybrać?
Lody poniżej 100 kcal w sztuce!
Jakie lody dla cukrzyków będą najlepsze?