Bierzesz dokładkę, a i tak chudniesz: najlepszy leciutki keto deser bez cukru. Przygotujesz go w mgnieniu oka

biszkopt keto fot. Getty, Galina Sandalova
Biszkopt keto to puszyste, lekkie ciasto, które przygotowuje się bez użycia cukru i tradycyjnej mąki. Dzięki temu w porcji dostarcza niewielką ilość węglowodanów, przez co nie wyrzuca ze stanu ketozy. Użycie zamienników o małej zawartości węglowodanów stawia pewne wyzwania, ale korzystając z odpowiednich proporcji, można uzyskać niskowęglowodanowe ciasto biszkoptowe keto. Podpowiadamy, jak to zrobić.
Ewa Cwil / 01.06.2024 05:10
biszkopt keto fot. Getty, Galina Sandalova

Jak zrobić biszkopt keto? To naprawdę bajecznie proste ciasto, które można podać na wiele sposobów – od ciasta udekorowanego bitą śmietaną i malinami po keto tort biszkoptowy. Ciasto na keto biszkopt szykuje się bardzo szybko i niemal zawsze się udaje, a przy tym nie rozczarowuje smakiem. W dodatku można go przygotować w różnych wersjach smakowych. Zobacz sama, jak z łatwością można wpasować to ciasto w dietę ketogeniczną.

Spis treści:

  1. Prosty keto biszkopt czekoladowy
  2. Biszkopt keto z mąki kokosowej
  3. Keto biszkopt bez mąki
  4. Biszkopt z mąki migdałowej keto

Prosty keto biszkopt czekoladowy

W całym przepisie jest ok. 54 g węglowodanów netto. Dzieląc keto biszkopt na 12 kawałków, w każdym będzie 4,8 g węglowodanów.

Składniki:

  • 6 jaj,
  • 100 g kakao,
  • 140 g mąki kokosowej,
  • 60 g mąki migdałowej,
  • 4 łyżki erytrytolu w pudrze,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • szczypta chili.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Białka ubij na gęstą pianę, a następnie wmieszaj w nie erytrytol, a potem żółtka.
  3. W innej misce wymieszaj dokładnie oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia, chili, solą i kakao.
  4. Powoli dodawaj suchą mieszankę do masy jajecznej, przesiewając ją przez sito.
  5. Gdy powstanie jednorodne ciasto, wlej je do okrągłej i natłuszczonej formy o średnicy ok. 25 cm.
  6. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 25 minut (do suchego patyczka).
  7. Po wystudzeniu a przed podaniem oprósz np. erytrytolem w pudrze lub udekoruj kremem z mascarpone i migdałami.

Prosty keto biszkopt czekoladowyfot. Prosty keto biszkopt czekoladowy/ Adobe Stock, Getty, porosolka

Biszkopt keto z mąki kokosowej

Z tego przepisu możesz przygotować jedno ciasto biszkoptowe lub 2 blaty do keto tortu. W drugim przypadku przecinasz upieczone ciasto na 2 blaty. Cały przepis dostarcza ok. 21 g węglowodanów netto, co oznacza, że w jednym kawałku będzie tylko 1,75 g węglowodanów netto. Nawet dokładka nie zrujnuje twoje diety ketogenicznej.

Składniki:

  • 50-60 g mąki kokosowej,
  • 6 jaj,
  • 60 g płynnego oleju kokosowego,
  • 2 łyżki erytrytolu w pudrze,
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Wbij jaja do miski i ubijaj je mikserem, aż staną się puszyste.
  3. W innej misce wymieszaj przesianą przez sito mąkę kokosową, proszek do pieczenia i erytrytol w pudrze.
  4. Dodaj suche składniki do jaj i dokładnie wymieszaj.
  5. Dodaj do ciasta skórkę z cytryny, aromat waniliowy i olej kokosowy. Bardzo dokładnie wymieszaj na wolnych obrotach.
  6. Przelej ciasto do formy (najlepiej silikonowej) o średnicy 25 cm i wstaw do piekarnika na ok. 25 minut.

Biszkopt keto z mąki kokosowejfot. Biszkopt keto z mąki kokosowej/ Adobe Stock, Getty, towfiqu ahamed

Keto biszkopt bez mąki

To nasz biszkopt keto rekordzista, jeśli chodzi o zawartość węglowodanów netto. W całym przepisie jest ich jedynie 6 g, co oznacza, że w 1 z 12 kawałków będzie tylko 0,5 g węglowodanów netto. Śmiało możesz podać to szybkie keto ciasto z niskowęglowodanowymi owocami lub brać dokładkę.

Składniki:

  • 6 jaj,
  • 60 g oleju kokosowego lub masła,
  • 6 dużych łyżek błonnika bambusowego,
  • 4-5 łyżek erytrytolu,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • pół łyżeczki aromatu rumowego.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Ubij białka jaj, a następnie, cały czas mieszając na wolnych obrotach, dodawaj kolejno: żółtka, erytrytol, błonnik bambusowy, aromat i proszek do pieczenia.
  3. Masę na keto biszkopt przelej do formy o średnicy ok. 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Wstaw do piekarnika na ok. 35 minut. Wystudź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  5. Podawaj tak, jak lubisz: z keto lukrem, śmietanowym kremem, kremem z mascarpone i/lub owocami przyjaznymi diecie keto.

Keto biszkopt bez mąkifot. Keto biszkopt bez mąki/ Adobe Stock, Getty, manyakotic

Biszkopt z mąki migdałowej keto

W całym przepisie jest ok. 49 g węglowodanów netto, a w pojedynczym kawałku, jeśli podzielisz keto biszkopt na 12 części, będzie ich ok. 4 g. Całkiem nieźle jak na keto deser.

Składniki:

  • 3 jaja,
  • 1,5 szklanki mąki migdałowej,
  • 2 łyżki erytrytolu,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • ok. 400 g śmietany kremówki,
  • 12 truskawek,
  • 12 listków mięty.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Wybij białka jaj do miski i ubij na sztywną pianę.
  3. Wmieszaj dokładnie żółtka, a następnie po trochu dodawaj przesiewana przez sito mąkę migdałową oraz sodę oczyszczoną i erytrytol.
  4. Gdy całość się połączy, przelej do natłuszczonej formy i wstaw do piekarnika na ok. 30 minut – biszkopt powinien wyrosnąć i się lekko zrumienić.
  5. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź.
  6. Przed podaniem ubij śmietanę, posmaruj nią wierzch ciasta, a na jego brzegach poukładaj truskawki i listki mięty.

Biszkopt z mąki migdałowej ketofot. Biszkopt z mąki migdałowej keto/ Getty, hiroyuki nakai

Czytaj także:
4 przepisy na różne keto desery z chia
Malinowa chmurka keto — tak ją zrobisz najłatwiej
Kawowa keto pianka z 3 składników to deser idealny

Redakcja poleca

REKLAMA