Jak zrobić biszkopt keto? To naprawdę bajecznie proste ciasto, które można podać na wiele sposobów – od ciasta udekorowanego bitą śmietaną i malinami po keto tort biszkoptowy. Ciasto na keto biszkopt szykuje się bardzo szybko i niemal zawsze się udaje, a przy tym nie rozczarowuje smakiem. W dodatku można go przygotować w różnych wersjach smakowych. Zobacz sama, jak z łatwością można wpasować to ciasto w dietę ketogeniczną.
Spis treści:
- Prosty keto biszkopt czekoladowy
- Biszkopt keto z mąki kokosowej
- Keto biszkopt bez mąki
- Biszkopt z mąki migdałowej keto
Prosty keto biszkopt czekoladowy
W całym przepisie jest ok. 54 g węglowodanów netto. Dzieląc keto biszkopt na 12 kawałków, w każdym będzie 4,8 g węglowodanów.
Składniki:
- 6 jaj,
- 100 g kakao,
- 140 g mąki kokosowej,
- 60 g mąki migdałowej,
- 4 łyżki erytrytolu w pudrze,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- szczypta chili.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Białka ubij na gęstą pianę, a następnie wmieszaj w nie erytrytol, a potem żółtka.
- W innej misce wymieszaj dokładnie oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia, chili, solą i kakao.
- Powoli dodawaj suchą mieszankę do masy jajecznej, przesiewając ją przez sito.
- Gdy powstanie jednorodne ciasto, wlej je do okrągłej i natłuszczonej formy o średnicy ok. 25 cm.
- Wstaw do piekarnika i piecz ok. 25 minut (do suchego patyczka).
- Po wystudzeniu a przed podaniem oprósz np. erytrytolem w pudrze lub udekoruj kremem z mascarpone i migdałami.
fot. Prosty keto biszkopt czekoladowy/ Adobe Stock, Getty, porosolka
Biszkopt keto z mąki kokosowej
Z tego przepisu możesz przygotować jedno ciasto biszkoptowe lub 2 blaty do keto tortu. W drugim przypadku przecinasz upieczone ciasto na 2 blaty. Cały przepis dostarcza ok. 21 g węglowodanów netto, co oznacza, że w jednym kawałku będzie tylko 1,75 g węglowodanów netto. Nawet dokładka nie zrujnuje twoje diety ketogenicznej.
Składniki:
- 50-60 g mąki kokosowej,
- 6 jaj,
- 60 g płynnego oleju kokosowego,
- 2 łyżki erytrytolu w pudrze,
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Wbij jaja do miski i ubijaj je mikserem, aż staną się puszyste.
- W innej misce wymieszaj przesianą przez sito mąkę kokosową, proszek do pieczenia i erytrytol w pudrze.
- Dodaj suche składniki do jaj i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj do ciasta skórkę z cytryny, aromat waniliowy i olej kokosowy. Bardzo dokładnie wymieszaj na wolnych obrotach.
- Przelej ciasto do formy (najlepiej silikonowej) o średnicy 25 cm i wstaw do piekarnika na ok. 25 minut.
fot. Biszkopt keto z mąki kokosowej/ Adobe Stock, Getty, towfiqu ahamed
Keto biszkopt bez mąki
To nasz biszkopt keto rekordzista, jeśli chodzi o zawartość węglowodanów netto. W całym przepisie jest ich jedynie 6 g, co oznacza, że w 1 z 12 kawałków będzie tylko 0,5 g węglowodanów netto. Śmiało możesz podać to szybkie keto ciasto z niskowęglowodanowymi owocami lub brać dokładkę.
Składniki:
- 6 jaj,
- 60 g oleju kokosowego lub masła,
- 6 dużych łyżek błonnika bambusowego,
- 4-5 łyżek erytrytolu,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- pół łyżeczki aromatu rumowego.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Ubij białka jaj, a następnie, cały czas mieszając na wolnych obrotach, dodawaj kolejno: żółtka, erytrytol, błonnik bambusowy, aromat i proszek do pieczenia.
- Masę na keto biszkopt przelej do formy o średnicy ok. 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika na ok. 35 minut. Wystudź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- Podawaj tak, jak lubisz: z keto lukrem, śmietanowym kremem, kremem z mascarpone i/lub owocami przyjaznymi diecie keto.
fot. Keto biszkopt bez mąki/ Adobe Stock, Getty, manyakotic
Biszkopt z mąki migdałowej keto
W całym przepisie jest ok. 49 g węglowodanów netto, a w pojedynczym kawałku, jeśli podzielisz keto biszkopt na 12 części, będzie ich ok. 4 g. Całkiem nieźle jak na keto deser.
Składniki:
- 3 jaja,
- 1,5 szklanki mąki migdałowej,
- 2 łyżki erytrytolu,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- ok. 400 g śmietany kremówki,
- 12 truskawek,
- 12 listków mięty.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Wybij białka jaj do miski i ubij na sztywną pianę.
- Wmieszaj dokładnie żółtka, a następnie po trochu dodawaj przesiewana przez sito mąkę migdałową oraz sodę oczyszczoną i erytrytol.
- Gdy całość się połączy, przelej do natłuszczonej formy i wstaw do piekarnika na ok. 30 minut – biszkopt powinien wyrosnąć i się lekko zrumienić.
- Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź.
- Przed podaniem ubij śmietanę, posmaruj nią wierzch ciasta, a na jego brzegach poukładaj truskawki i listki mięty.
fot. Biszkopt z mąki migdałowej keto/ Getty, hiroyuki nakai
Czytaj także:
4 przepisy na różne keto desery z chia
Malinowa chmurka keto — tak ją zrobisz najłatwiej
Kawowa keto pianka z 3 składników to deser idealny