5 sposobów na pyszne keto chipsy + rady, z czego jeszcze i jak robić chipsy niskowęglowodanowe

keto chipsy fot. Adobe Stock, Antonioguillem
Keto chipsy można robić z niskowęglowodanowych warzyw, takich jak dynia, cukinia, seler. Jeszcze lepsze, bo zawierają więcej tłuszczu, są chipsy z salami, tłustego, twardego sera, a nawet łososia. Do warzyw trzeba dodać trochę oleju, a warto oprószyć je przyprawami. Zapiekanie zwykle trwa od 15 do 30 minut.
Ewa Cwil / 23.06.2024 05:06
keto chipsy fot. Adobe Stock, Antonioguillem

Wypróbuj 5 różnych rodzajów keto chipsów, a potem eksperymentuj i rób własne ich wersje. To prosta robota, w której najtrudniejszym elementem jest ukrojenie cieniutkich plasterków. Potem już jest z górki. Keto chipsy z salami czy sera, możesz jeść śmiało. Natomiast chipsy warzywne trzeba trochę ograniczać, bo choć to warzywa o niskiej zawartości węglowodanów, to jednak dostarczają ich więcej niż np. parmezan czy salami, a przy tym nie są zbyt tłuste.

Spis treści:

  1. Chipsy na keto?
  2. Keto chipsy serowe
  3. Keto chipsy z salami
  4. Keto chipsy z selera
  5. Keto chipsy z cukinii
  6. Keto chipsy z awokado

Chipsy na keto?

To jasne, że zwykłe chipsy ziemniaczane na keto odpadają. Na szczęście nie oznacza to, że trzeba sobie odmawiać innych typów chipsów w czasie diety ketogenicznej. Możliwości jest całkiem sporo. Keto chipsy da się bowiem przygotować z:

  • selera,
  • sera,
  • salami,
  • dyni,
  • awokado,
  • cukinii,
  • jarmużu,
  • łososia.

Przepis prawie zawsze jest ten sam: warzywo, łososia, czy salami trzeba pokroić na bardzo cienkie plasterki, skropić tłuszczem i upiec do chrupkości. Z serami jest prościej, wystarczy je zetrzeć na grubych oczkach tarki i uformować cienkie okrągłe czy prostokątne chipsy i zapiec z odrobiną tłuszczu i przypraw.

Tak naprawdę keto chipsy można robić nie tylko w piekarniku, choć akurat z niego zawsze wychodzą najlepsze, a w dodatku można na raz przygotować ich więcej. Inne możliwości to zrobić keto chipsy w air-fryerze lub w suszarce (takiej do owoców czy grzybów). Niestety te dwie ostatnie opcje mają wady:

  • w air-fryerze na raz przygotujesz mało chipsów, bo trzeba je do pieczenia układać w jednej warstwie i nie powinny na siebie zachodzić,
  • w suszarce trzeba trzymać warzywa całymi godzinami, aby na tyle je wysuszyć, żeby stały się chrupiące.

Zanim przejdziemy do przepisów, ostatnia rada: naprawdę krój składniki na keto chipsy bardzo cienko, najlepiej używając robota kuchennego z tarczą pozwalająca wykrawać plasterki o grubości niemal mikroskopowych preparatów. Wtedy przekąska będzie naprawdę chrupiąca.

Keto chipsy serowe

Składniki:

  • 100-150 g startego sera cheddar lub parmezanu,
  • 1/2 łyżeczki papryki (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  2. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach, jeśli kupiłaś ser w kawałku. Jeśli masz go już startego, odpada ścieranie.
  3. Ułóż starty ser w małych kupkach (około 1 łyżki każda) na papierze do pieczenia, zachowując odstępy między nimi. Spłaszcz je na tyle, jak dalece to możliwe. Jeśli chcesz, posyp papryką.
  4. Wstaw blachę do piekarnika na 6-10 minut, aż ser się roztopi i zacznie lekko brązowieć.
  5. Wyjmij blachę z piekarnika i pozwól chipsom ostygnąć, aby stały się chrupiące.

Keto chipsy serowe

fot. Keto chipsy serowe/ Adobe Stock, Maren Winter

Keto chipsy z salami

Składniki:

  • 100-150 g dobrej jakości salami,
  • łyżka oliwy lub oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  2. Salami pokrój w jak najcieńsze plasterki, jeśli kupiłaś wędlinę w kawałku. Jeśli masz ją w plastrach, odpada ci krojenie.
  3. Ułóż salami w jednej warstwie na papierze do pieczenia, skrop tłuszczem i wstaw do piekarnika na 20-25 minut. Czas pieczenia zależy od grubości plastrów.
  4. Gotowe keto chipsy z salami powinny być chrupiące.

Keto chipsy z salami

fot. Keto chipsy z salami/ Adobe Stock, fahrwasser

Keto chipsy z selera

Składniki:

  • 1 seler,
  • 1,5-2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego,
  • słodka papryka i sól.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. Umyj i obierz selera.
  3. Pokrój go w cienkie plasterki – możesz je wykrawać ze słupków, na które pokroisz najpierw korzeń.
  4. Włóż plasterki selera do miski, wlej oliwę lub olej i dodaj przyprawy. Bardzo dokładnie wymieszaj, aby każdy plasterek miał kontakt z tłuszczem i przyprawami.
  5. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i poukładaj na nim plasterki selera, pilnując, aby na siebie nie zachodziły.
  6. Wstaw do piekarnika na ok. 20 minut. Potem zmniejsz temperaturę do ok. 160 stopni i piecz jeszcze 15-20 minut.

Keto chipsy z selera

fot. Keto chipsy z selera/ Adobe Stock, Moving Moment

Keto chipsy z cukinii

Składniki:

  • 1 średnia cukinia,
  • olej kokosowy płynny do spryskania keto chipsów,
  • łyżka soli,
  • oregano lub tymianek do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i osusz cukinię, a następnie pokrój ją w bardzo, bardzo cienkie plasterki. Najlepiej użyć robota kuchennego, jeśli masz taką możliwość, gdyż nożem trudno ukroić aż tak cienkie plasterki.
  2. Ułóż plasterki w stosiki, obsypując każdy plasterek z wierzchu solą, i odstaw na godzinę.
  3. Bardzo dokładnie odsącz plasterki z soku, który cukinia wypuściła – najlepiej sprawdzi się papierowy ręcznik.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  5. Poukładaj na papierze keto chipsy w jednej warstwie, spryskaj olejem kokosowym i posyp ziołami.
  6. Wstaw do piekarnika i piecz, aż staną się kruchutkie (ok.20 minut).

Keto chipsy z cukinii

fot. Keto chipsy z cukinii/ Adobe Stock, CHZU

Keto chipsy z awokado

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado (miąższ musi być zielony),
  • 1 duże jajko,
  • 45-50 g tartego parmezanu,
  • sól, granulowany czosnek do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Przekrój awokado, wyjmij pestkę i zdejmij skórkę albo wydrąż miąższ do miseczki.
  3. Dokładnie ugnieć miąższ awokado widelcem.
  4. Dodaj jajko oraz parmezan i bardzo dokładnie wymieszaj, aby powstała jednorodna masa.
  5. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  6. Wykładaj na niego łyżką porcję masy na keto chipsy i formuj z niej cienkie „placuszki”.
  7. Obsyp solą i czosnkiem. Możesz także posypać wybranymi ziołami, np. czosnkiem niedźwiedzim.
  8. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 30 minut.

Keto chipsy z awokado

fot. Keto chipsy z awokado/ Adobe Stock, valkyrielynn

Czytaj także:
Przepisy na keto sałatki na grilla
Jakie owoce na keto są dozwolone?
Dieta wegetariańska keto też jest możliwa

Redakcja poleca

REKLAMA