Wypróbuj 5 różnych rodzajów keto chipsów, a potem eksperymentuj i rób własne ich wersje. To prosta robota, w której najtrudniejszym elementem jest ukrojenie cieniutkich plasterków. Potem już jest z górki. Keto chipsy z salami czy sera, możesz jeść śmiało. Natomiast chipsy warzywne trzeba trochę ograniczać, bo choć to warzywa o niskiej zawartości węglowodanów, to jednak dostarczają ich więcej niż np. parmezan czy salami, a przy tym nie są zbyt tłuste.
Spis treści:
- Chipsy na keto?
- Keto chipsy serowe
- Keto chipsy z salami
- Keto chipsy z selera
- Keto chipsy z cukinii
- Keto chipsy z awokado
Chipsy na keto?
To jasne, że zwykłe chipsy ziemniaczane na keto odpadają. Na szczęście nie oznacza to, że trzeba sobie odmawiać innych typów chipsów w czasie diety ketogenicznej. Możliwości jest całkiem sporo. Keto chipsy da się bowiem przygotować z:
- selera,
- sera,
- salami,
- dyni,
- awokado,
- cukinii,
- jarmużu,
- łososia.
Przepis prawie zawsze jest ten sam: warzywo, łososia, czy salami trzeba pokroić na bardzo cienkie plasterki, skropić tłuszczem i upiec do chrupkości. Z serami jest prościej, wystarczy je zetrzeć na grubych oczkach tarki i uformować cienkie okrągłe czy prostokątne chipsy i zapiec z odrobiną tłuszczu i przypraw.
Tak naprawdę keto chipsy można robić nie tylko w piekarniku, choć akurat z niego zawsze wychodzą najlepsze, a w dodatku można na raz przygotować ich więcej. Inne możliwości to zrobić keto chipsy w air-fryerze lub w suszarce (takiej do owoców czy grzybów). Niestety te dwie ostatnie opcje mają wady:
- w air-fryerze na raz przygotujesz mało chipsów, bo trzeba je do pieczenia układać w jednej warstwie i nie powinny na siebie zachodzić,
- w suszarce trzeba trzymać warzywa całymi godzinami, aby na tyle je wysuszyć, żeby stały się chrupiące.
Zanim przejdziemy do przepisów, ostatnia rada: naprawdę krój składniki na keto chipsy bardzo cienko, najlepiej używając robota kuchennego z tarczą pozwalająca wykrawać plasterki o grubości niemal mikroskopowych preparatów. Wtedy przekąska będzie naprawdę chrupiąca.
Keto chipsy serowe
Składniki:
- 100-150 g startego sera cheddar lub parmezanu,
- 1/2 łyżeczki papryki (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach, jeśli kupiłaś ser w kawałku. Jeśli masz go już startego, odpada ścieranie.
- Ułóż starty ser w małych kupkach (około 1 łyżki każda) na papierze do pieczenia, zachowując odstępy między nimi. Spłaszcz je na tyle, jak dalece to możliwe. Jeśli chcesz, posyp papryką.
- Wstaw blachę do piekarnika na 6-10 minut, aż ser się roztopi i zacznie lekko brązowieć.
- Wyjmij blachę z piekarnika i pozwól chipsom ostygnąć, aby stały się chrupiące.
fot. Keto chipsy serowe/ Adobe Stock, Maren Winter
Keto chipsy z salami
Składniki:
- 100-150 g dobrej jakości salami,
- łyżka oliwy lub oleju.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- Salami pokrój w jak najcieńsze plasterki, jeśli kupiłaś wędlinę w kawałku. Jeśli masz ją w plastrach, odpada ci krojenie.
- Ułóż salami w jednej warstwie na papierze do pieczenia, skrop tłuszczem i wstaw do piekarnika na 20-25 minut. Czas pieczenia zależy od grubości plastrów.
- Gotowe keto chipsy z salami powinny być chrupiące.
fot. Keto chipsy z salami/ Adobe Stock, fahrwasser
Keto chipsy z selera
Składniki:
- 1 seler,
- 1,5-2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego,
- słodka papryka i sól.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Umyj i obierz selera.
- Pokrój go w cienkie plasterki – możesz je wykrawać ze słupków, na które pokroisz najpierw korzeń.
- Włóż plasterki selera do miski, wlej oliwę lub olej i dodaj przyprawy. Bardzo dokładnie wymieszaj, aby każdy plasterek miał kontakt z tłuszczem i przyprawami.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia i poukładaj na nim plasterki selera, pilnując, aby na siebie nie zachodziły.
- Wstaw do piekarnika na ok. 20 minut. Potem zmniejsz temperaturę do ok. 160 stopni i piecz jeszcze 15-20 minut.
fot. Keto chipsy z selera/ Adobe Stock, Moving Moment
Keto chipsy z cukinii
Składniki:
- 1 średnia cukinia,
- olej kokosowy płynny do spryskania keto chipsów,
- łyżka soli,
- oregano lub tymianek do posypania.
Sposób przygotowania:
- Umyj i osusz cukinię, a następnie pokrój ją w bardzo, bardzo cienkie plasterki. Najlepiej użyć robota kuchennego, jeśli masz taką możliwość, gdyż nożem trudno ukroić aż tak cienkie plasterki.
- Ułóż plasterki w stosiki, obsypując każdy plasterek z wierzchu solą, i odstaw na godzinę.
- Bardzo dokładnie odsącz plasterki z soku, który cukinia wypuściła – najlepiej sprawdzi się papierowy ręcznik.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- Poukładaj na papierze keto chipsy w jednej warstwie, spryskaj olejem kokosowym i posyp ziołami.
- Wstaw do piekarnika i piecz, aż staną się kruchutkie (ok.20 minut).
fot. Keto chipsy z cukinii/ Adobe Stock, CHZU
Keto chipsy z awokado
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado (miąższ musi być zielony),
- 1 duże jajko,
- 45-50 g tartego parmezanu,
- sól, granulowany czosnek do posypania.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Przekrój awokado, wyjmij pestkę i zdejmij skórkę albo wydrąż miąższ do miseczki.
- Dokładnie ugnieć miąższ awokado widelcem.
- Dodaj jajko oraz parmezan i bardzo dokładnie wymieszaj, aby powstała jednorodna masa.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- Wykładaj na niego łyżką porcję masy na keto chipsy i formuj z niej cienkie „placuszki”.
- Obsyp solą i czosnkiem. Możesz także posypać wybranymi ziołami, np. czosnkiem niedźwiedzim.
- Wstaw do piekarnika i piecz ok. 30 minut.
fot. Keto chipsy z awokado/ Adobe Stock, valkyrielynn
Czytaj także:
Przepisy na keto sałatki na grilla
Jakie owoce na keto są dozwolone?
Dieta wegetariańska keto też jest możliwa