Żywienie w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy
Żywienie w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy12 lat temu
Istotą choroby wrzodowej jest pojawienie się ubytków (wrzodów) w błonie śluzowej żołądka lub dwunastnicy. Stan ten jest przyczyną wielu objawów chorobowych. Na tę dolegliwość cierpi ok. 5-10% ludzi, co oznacza, że nawet co dziesiąta osoba może być chora. Główną przyczyną (bo odpowiadająca za aż ok. 90% przypadków) powstawania wrzodów jest zakażenie bakterią Helicobacter pylori. Obecność tej bakterii wpływa na zwiększone wydzielanie pepsyny i kwasu solnego, których nadmiar jest bezpośrednią przyczyną tworzenia się patologicznych zmian w obrębie błony śluzowej żołądka oraz dwunastnicy. Do innych, mniej powszechnych przyczyn należy wymienić: stosowanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych (np. aspiryna, ibuprofen, ketoprofen, fenoprofen), czynniki genetyczne, choroba Leśniowskiego-Crohna, czy też rak żołądka. Czytaj więcej
Żywienie w nadciśnieniu tętniczym
Żywienie w nadciśnieniu tętniczym12 lat temu
Nadciśnienie jest jedną z najczęściej występujących chorób na Świecie. Dane epidemiologiczne wskazują, że w 2000 roku na chorobę tę cierpiało ok. 26,6% całej populacji, co stanowi prawie 1 miliard ludzi. Prognozuje się, że do 2025 roku liczba ludzi dotkniętych nadciśnieniem wzrośnie do 29% (ponad 1,5 miliarda osób). Niestety sytuacja w Polsce kształtuje się jeszcze gorzej. Według przeprowadzonych badań, w naszym kraju, ocenia się, że problem nadciśnienia już teraz dotyczy 29% kobiet oraz 29% mężczyzn – łącznie ok. 9 mln osób. Czytaj więcej
Żywienie w refluksie żołądkowo-przełykowym
Żywienie w refluksie żołądkowo-przełykowym12 lat temu
Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób układu pokarmowego. Dolegliwość ta polega na przewlekłym, wstecznym zarzucaniu treści żołądkowej do przełyku, wywołując jego zapalenie błony śluzowej. Według danych epidemiologicznych ocenia się, że na te schorzenie cierpi ok. 4-7% dorosłych ludzi, u których stwierdza się objawy choroby codziennie lub prawie codziennie. Biorąc pod uwagę występowanie objawów chorobowych z częstotliwością przynajmniej raz w tygodniu, wskaźnik ten wzrasta aż do 20-25%. Szacuje się, że w Polsce na refluks żołądkowoprzełykowy może cierpieć co trzecia osoba. Czytaj więcej
Żywienie w chorobach wątroby
Żywienie w chorobach wątroby12 lat temu
Wątroba jest jednym z najważniejszych narządów w organizmie człowieka. Jednocześnie jest największym organem układu pokarmowego. To przez nią przepływa praktycznie cała objętość krwi krążąca w przewodzie pokarmowym. Czytaj więcej
Żywienie w niedokrwistości
Żywienie w niedokrwistości12 lat temu
Niedokrwistość, którą potocznie nazywamy anemią jest stanem chorobowym charakteryzującym się obniżonymi parametrami morfologicznymi krwi, takimi jak: stężenie hemoglobiny (HGB), liczba krwinek czerwonych (RBC) oraz wskaźnik hematokrytowy (HCT). W diagnostyce niedokrwistości najważniejszym z nich wydaje się być stężenie hemoglobiny, którego poszczególne przedziały wartości decydują o stopniu występującej anemii. W przypadku, gdy stężenie hemoglobiny osiąga wartość 10-12 g/dL u kobiet i <13,5 g/dL u mężczyzn, stwierdzamy już niedokrwistość łagodną. Niedokrwistość umiarkowaną rozpoznajemy, gdy stężenie hemoglobiny wynosi 8-9,9 g/dL, ciężką – przy HGB 6,5- 7,9 g/dL, zaś bezpośrednio zagrażającą życiu, gdy HGB spada poniżej 6,5 g/dL. Czytaj więcej
Żywienie w osteoporozie
Żywienie w osteoporozie12 lat temu
Kości zbudowane są ze specyficznej tkanki, która podlega ciągłemu przebudowywaniu. Proces ten polega na niczym innym, jak na rozkładaniu części istniejącej tkanki kostnej, gdzie uczestniczą komórki kościogubne, zwane osteoklastami oraz syntetyzowaniu nowej przez komórki kościotwórcze (osteoblasty). Wraz z wiekiem i pod wpływem określonych czynników zewnętrznych i wewnętrznych równowaga tych procesów zostaje niestety zachwiana i skierowana w stronę zaniku masy kostnej. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA