Enchiladas

Enchiladas.
Enchiladas to tradycyjne danie meksykańskie. Zwykle przyrządza się je z kukurydzianą tortillą, którą smaży się przez moment w gorącym oleju, żeby zmiękła. Tortillę pokrywa się sosem, napełnia farszem i zwija w rurkę
/ 26.09.2016 14:03
Enchiladas.

Składniki:

  • 45 dag mielonej wołowiny
  • 2 łyżki oleju
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
  • po 1 łyżeczce soli pieprzu papryki
  • 2 łyżeczki chili
  • 6 placków tortilla
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 2 szklanki rozdrobnionego ostrego sera

Sos:

  • 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 zielona papryka pokrojona w drobną kostkę
  • 1/4 szklanka oleju
  • 1 szklanka pomidorów obranych i pokrojonych w kostkę drobną
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki pasty pomidorowej
  • 1 łyżka chili
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki brązowego cukru(może też być biały)

Sposób przygotowania:

Podgrzać piekarnik do 180 stopni podsmażyć mieloną wołowinę na oleju w połowie smażenia dodać cebulę i czosnek smażyć do miękkości odlać tłuszcz i dodać przyprawy wymieszać ponakładać jednakowe porcje farszu na tortille i po 2 łyżki śmietany zwinąć tortille i włożyć do żaroodpornego naczynia szwem na dół polać sosem posypać serem i piec 20 minut w piekarniku.

Autor: Persik.

Redakcja poleca

REKLAMA