Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżka semoliny
- 2 łyżki oleju
- 1/3 szklanki letniej wody
Nadzienie:
- ½ szklanki śmietanki 36%
- 1 szklanka mleka w proszku
- ¼ szklanki wiórek kokosowych
- ¼ szklanki pokrojonych migdałów lub płatków migdałowych
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu
- 2 łyżki cukru
Dekoracja:
- ½ szklanki cukru
- ¼ szklanki wody
- 2 łyżki płatków migdałowych
- oraz olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
Ciasto: Mieszamy mąkę z semoliną i olejem, stopniowo dodajemy wodę i zagniatamy ciasto. Jeśli nie jest wystarczająco elastyczne i nie da się go łatwo formować, dodajemy więcej mąki lub wody. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy. Nadzienie: Śmietankę i mleko w proszku mieszamy na patelni. Następnie gotujemy na niewielkim ogniu i jednocześnie mieszamy aż zawartość patelni zacznie odchodzić od brzegów. Zdejmujemy z ognia i dodajemy migdały, wiórki kokosowe, cukier i kardamon. Odstawiamy do wystygnięcia. Dzielimy ciasto na ok. 20 części, które formujemy w kule i rozwałkowujemy. Powstanie okrągły placek, którego połowę smarujemy z brzegu wodą, żeby ciasto lepiej się sklejało. Do środka nakładamy nadzienie i lepimy pieroga dokładnie przyciskając brzegi. Następnie smażymy przygotowane gujia w głębokim tłuszczu na średnim ogniu na złoto-brązowy kolor przewracając w miarę potrzeby na drugą stronę. Po usmażeniu odkładamy do odsączenia. Dekoracja: Gotujemy cukier i wodę aż powstanie syrop. Następnie moczymy poszczególne gujia w syropie i obsypujemy płatkami migdałowymi.
Autor: Paheli.