Jak zrobić nalewkę z orzecha włoskiego?

Nalewka z orzecha włoskiego doskonale sprawdzi się w dolegliwościach żołądkowych. Sprawdź, jak zrobić nalewkę z orzecha włoskiego.

Nalewka z orzecha włoskiego
fot. Fotolia

Nalewka z orzecha włoskiego - na co pomaga?

Jest bardzo wiele powodów, dla których warto pić nalewkę z orzecha włoskiego. Przede wszystkim nalewka z orzecha włoskiego łagodzi dolegliwości żołądkowe. Orzechy zawierają bowiem garbniki (m.in. kwas elagowy), które wychwytują toksyczne związki obecne w przewodzie pokarmowym. Picie orzechówki obniża też ciśnienie krwi i działa bakteriobójczo. Nie mówiąc już o pozytywnym wpływie, który nalewka wywiera na nasz nastrój!

Jakie orzechy do nalewki?

Jeśli chcesz przygotować własną nalewkę z orzecha włoskiego, wybierz niedojrzałe orzechy włoskie. Orzechy powinny być już dość duże, ale jednocześnie owoce powinny z łatwością dać się kroić.

Nalewka z orzecha włoskiego - przepis

Aby zrobić nalewkę z orzecha włoskiego, wystarczy kilka prostych kroków:
  • 10 zielonych owoców pokrój na drobne kawałki,
  • zalej 0,5 litra wódki żytniej,
  • dodaj 3 goździki, laskę cynamonu, 200 g brunatnego cukru.
  • Odstaw na 4 tygodnie w ciepłe, ale ciemne miejsce, często potrząsaj naczyniem.
Przefiltruj, odstaw na kilka miesięcy dla tzw. wyleżakowania. W razie niestrawności wypij niewielki kieliszek.

Czytaj także:

"Przyjaciółka"
Oceń artykuł 64 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Opinie
stasia2013.10.14 12:42
Nalewka z zielonego orzecha jest super na dolegliwości żołądkowe .Robię ją co roku pod koniec czerwca
smakosz a może nie2013.10.05 23:09
Jeżeli chcemy aby orzechówka nie była gorzka nie wystawiajmy jej na światło dzienne! zamknijmy ją w kredensie tak aby światło dzienne nie dostawało się do środka ,będzie ciemnozielona,ale nie gorzka!
Bartuś2013.09.08 17:25
Może i dobra jest ta nalewka ale tylko dla tych którzy mają już zniszczone kubki smakowe. Dla mnie jest tak gorzka że nie nadaje się do picia, można ewentualnie tylko smarować bolące nogi.
Ortia2013.09.06 16:58
Ja zewrwałam w tym roku orzechy pod koniec sierpnia, więc z powodu ich twardości musiałam użyć do tej nalewki tylko zielone łupiny. Czy tak może być ?
lidzia2013.07.25 11:20
Ja tez juz robilam nalewke,bralam 3 orzechy wloskie nie dojrzale nawet nie kroilam tylko cale zalalamnormalna wodka i trzymalam 4 tyg.w sloiku przelalam do butelki ,byla pyszna,stoi do dzis jak mam problem to uzywam.Teraz szukam orzechow,chyba juz za pozno,jak jeszcze dostane to zrobie nowa pozdrawim L z Frankfurtu/M
babcia ania2013.07.21 13:16
Małgosiu, orzechy powinny być zielone, w środku są miękkie i dają się pokroić, najlepiej zrywać takie orzech koniec czerwca początek lipca, teraz jest już za późno i myślę że 10 szt to za dużo, ja na pół litra spirytusu kroję 5 -6 orzechów, zalewam i czekam kilka tygodni, później dolewa pół l. wódki i mam na cały rok :-)
Malgorzata2013.07.20 23:02
Nie rozumiem tego-10 zielonych owocow pokroic na kawalki. To znaczy na wierzchu maja byc jeszcze zielone ale pokroic trzeba to co jest w srodku czyli orzech?
monika2013.07.17 21:16
działa rewelacyjnie na dolegliwości żołądkowe,przekonalam się sama
xyz2013.07.10 10:08
nalewka z orzecha włoskiego jest super! spróbuj to zobaczysz
vinyl2013.07.08 13:45
nalewka z kukułek, śliwek albo miodu to rozumiem... ale nalewka z orzecha włoskiego?!?!
pudelek2013.07.05 09:44
nalewka z orzecha włoskiego faktycznie działa najlepiej, tylko trzeba uważać żeby nie przesadzić z ilością ;)
elka żelka2013.07.05 09:43
nalewka z zielonych orzechów włoskich mniam,,,,
Raport specjalny
Oblicz Dni płodne

Podaj pierwszy dzień ostatniej miesiączki

Okres Rok
Miesiąc Dzień
Oblicz