Jak wyhodować rzeżuchę?

Postaw na swoim wielkanocnym stole idealnie zasianą rzeżuchę!

rzeżucha jak wyhodować, rzeżucha jak wyhodować rzeżuchę, rzeżucha właściwości, rzeżucha uprawa
fot. Fotolia

Zwyczaj wysiewania rzeżuchy na Wielkanoc, datuje się od czasów Władysława Jagiełły. W Europie poznano ją dzięki Rzymianom. Rzeżucha jest symbolem odradzającego się życia i sił witalnych.

Rzeżucha zwiera Witaminy C, A, B1, sole mineralne, olejki eteryczne. Ale to nie jedyne jej zalety - wysiana do dekoracyjnych naczyń będzie ozdobą wnętrza.
Najlepiej wysiać rzeżuchę na zwilżoną watę. Potrzebne ci będą:

  • opakowanie lub dwa nasion rzeżuchy (ok. 2 zł za torebkę)
  • wata lub lignina
  • woda
  • naczynie

Jak wyhodować rzeżuchę?

  1. Do naczynia włóż watę lub ligninę, możesz też rozłożyć ją na płaskim talerzu albo obłożyć nią zewnętrzną stronę salaterki (wówczas rzeżucha będzie przypominać zieloną górkę).
  2. Zwilż watę wodą. Rozsyp nasiona rzeżuchy. Postaraj się zrobić to w miarę równomiernie, by nie było „łysych” miejsc. Spryskaj je wodą.
  3. Przez cały okres uprawy rzeżuchy (a trwa to około 1,5 tygodnia) podlewaj wodą (trzeba to robić codziennie, bardzo ważna jest tu regularność). Pierwsze nasiona kiełkują już po 2–3 dniach. Rzeżucha wyrośnie szybciej, jeśli postawisz ją w słonecznym, ciepłym miejscu. Po ok. 10 dniach można już ścinać rzeżuchę i jeść.
Artykuł na zlecenie Edipresse Polska S.A.

Sprawdź inne wielkanocne porady:

Publikacja:
Redaktor: Kuchnia, Dom
Oceń 4,27 / 129 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj

Jak wybrać sokowirówkę?

 

Zobacz także

 
 
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia: