POLECAMY

Przepis Magdy Gessler: flaki z pulpecikami

Tradycyjna potrawa - flaki po warszawsku!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Przepis Magdy Gessler: flaki z pulpecikami
Adam Sztokinier
Liczba porcji: 6
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1,5 kg oczyszczonych flaków wołowych
  • 2 l wywaru mięsnego
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 2 pory (biała część)
  • 1 cebula
  • 100 g masła
  • 4 cm korzenia imbiru
  • 0,5 gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
Na pulpety:
  • 200 g wątroby cielęcej
  • 100 g szpiku cielęcego
  • 1 jajko
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3–4 łyżki bułki tartej
  • sól
Przygotowanie:

Sprawdź przepis Magdy Gessler na flaki!

Przepis na flaki:

  1. Dzień przed planowanym podaniem dania flaki pokrój w paski, gotuj przez 15 minut w dużej ilości wody.
  2. Po tym czasie odcedź i przelej obficie wrzątkiem.
  3. Czynność powtórz dwukrotnie.
  4. Następnie flaki zalej wrzącym wywarem mięsnym i gotuj przez 2 godziny z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych.
  5. Odstaw na całą noc w chłodne miejsce.
  6. Następnego dnia marchew, pietruszkę i selera pokrój w słupki, pory w talarki, a cebulę w kostkę.
  7. Zagotuj flaki, dodaj warzywa.
  8. Całość gotuj przez 10 minut.
  9. Cebulę przesmaż na maśle, dodaj do zupy i gotuj ok. 5 minut.
  10. Flaki przypraw startym imbirem, pieprzem, gałką muszkatołową, solą i majerankiem.
  11. Wlej wino i jeszcze raz zagotuj. Flaki podawaj z pulpetami, posypane mieloną papryką i natką.
  12. Nie zapomnij o świeżym pieczywie!

Przygotowanie pulpetów:

  1. Zmiel szpik i wątrobę.
  2. Dodaj jajko, posiekaną natkę i tyle bułki tartej, aby masa była zwięzła.
  3. Dopraw do smaku solą.
  4. Zwilż dłonie wodą i formuj pulpety wielkości orzecha włoskiego.
  5. Gotowe kulki włóż do gorącej zupy i całość gotuj przez 15 minut.
Więcej przepisów Magdy Gessler w książce "Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler" (premiera 17 IV)

Sprawdź inne przepisy na zupy:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/3 lata temu
Poszłam na łatwiznę. Kupiłam gotowe flaki Profi, ale zrobiłam pulpeciki według tego przepisu. Wyszło pysznie. A trochę czasu zaoszczędziłam.