Pasztet z pieprzem

Bez niego nie wyobrażamy sobie Wielkanocy!

Weronika Kwaśniak / 8 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Pasztet z pieprzem
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 kajzerki
  • 1/4 l mleka
  • 50 dag łopatki wieprzowej
  • 30 dag cielęciny
  • 30 dag podgardla
  • cebula
  • marchew
  • 1/2 selera
  • 3 listki laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 50 dag wątróbki drobiowej
  • masło
  • tarta bułka
  • 5 jajek
  • gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki marynowanego zielonego pieprzu
  • sól
  • pieprz
Wielkanocna sałatka z brokułami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pasztet z pieprzem!

  1. Bułki namocz w mleku.
  2. Mięso i warzywa pokrój w dużą kostkę, dodaj liście laurowe i ziele angielskie, dopraw solą i pieprzem.
  3. Włóż do żaroodpornego naczynia, podlej 1/2 szklanki wody, przykryj.
  4. Piecz w temperaturze 180 stopni C około 1,5 godziny (aż będzie miękkie). Wyjmij, ostudź.
  5. Bułkę odciśnij z nadmiaru mleka, zmiel.
  6. Surową wątróbkę przepuść przez maszynkę jeden raz, a wystudzone mięso z warzywami i sosem dwa razy.
  7. Połącz wątróbkę, bułkę, mięso, jajka i zielony pieprz, dopraw gałką muszkatołową.
  8. Dwie nieduże foremki keksówki wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką.
  9. Nałóż do nich masę.
  10. Piecz mniej więcej godzinę w temperaturze 170 stopni C.
  11. Wystudź w otwartym piekarniku.

Zobacz więcej wielkanocnych przepisów:

Biała kiełbasa domowa - krok po kroku
Jajka wielkanocne - 19 pomysłów
Przepis na babkę wielkanocną - 26 pomysłów
Pasztet jajeczny - przepis

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)