Barszcz biały na Wielkanoc

Tradycyjna potrawa na świąteczny stół!

Weronika Kwaśniak / 8 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Barszcz biały na Wielkanoc
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 50 dag schabu z kością
  • 30 dag wędzonego boczku surowego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • cebula
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • 40 dag białej kiełbasy
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki mąki
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • żur w butelce
Wielkanocna sałatka z brokułami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić barszcz biały!

  1. Opłukany schab i boczek, obrany czosnek i cebulę oraz listek, ziele i pieprz zalej 3 l zimnej wody.
  2. Gotuj, aż mięso zmięknie.
  3. Pod koniec gotowania dodaj białą kiełbasę.
  4. Wywar przecedź, mięsa odłóż i zachowaj.
  5. Z wywaru usuń nadmiar tłuszczu.
  6. Żółtka rozmieszaj z mąką i śmietaną, zahartuj gorącym wywarem.
  7. Podgrzaną śmietanę połącz z resztą wywaru. Dolej tyle żuru, aby zupa miała wyraźny smak.
  8. Przed podaniem barszcz podgrzej z pokrojonymi na małe kawałki mięsami, ale już go nie gotuj.
  9. Dodaj też pokrojone jajka na twardo.

Zobacz więcej wielkanocnych przepisów:

Pasztet z żurawiną - przepis
Biała kiełbasa domowa - krok po kroku
Jajka wielkanocne - 19 pomysłów
Przepis na babkę wielkanocną - 26 pomysłów
Pasztet jajeczny - przepis

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)