Staropolski pasztet z dziczyzny. Zobacz wyjątkowy przepis Magdy Gessler

Staropolski pasztet z dziczyzny może pojawić się na wielkanocnym stole. Oprócz dziczyzny, Magda Gessler rekomenduje dodanie do pasztetu również łopatki cielęcej, karkówki wieprzowej, wołowiny bez kości, wieprzowego podgardla, a także wątroby wieprzowej. Takie połączenie mięs gwarantuje wyjątkowo pyszny smak.
Weronika Kwaśniak / 11.04.2022 10:29
DRUKUJ PRZEPIS
Staropolski pasztet z dziczyzny. Zobacz wyjątkowy przepis Magdy Gessler fot. Adobe Stock, JacZia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 300 g mięsa z dziczyzny,
  • 250 g łopatki cielęcej,
  • 200 g karkówki wieprzowej,
  • 200 g wołowiny bez kości (rosołowa),
  • 300 g podgardla wieprzowego,
  • 150 g wątroby wieprzowej,
  • 100 g prawdziwków suszonych,
  • 1 cebula,
  • 1 bułka kajzerka,
  • tłuste mleko do zamoczenia bułki,
  • 2 jaja,
  • sól,
  • pieprz,
  • ziele angielskie,
  • jałowiec,
  • gałka muszkatołowa do smaku,
  • masło do wysmarowania formy,
  • bułka tarta do wysypania.
Przygotowanie:

Staropolski pasztet z dziczyzny to jeden ze sztandarowych klasyków, jeśli chodzi o przepisy kuchni polskiej. Nic dziwnego, że ten przepis zyskał aprobatę samej Magdy Gessler. Gdy postąpisz zgodnie z jej wskazówkami, efekt na pewno zaskoczy wszystkich gości.

  1. Mięso pokrój w kostkę, obsmaż w rondlu na tłuszczu wytopionym z podgardla.
  2. Dodaj grzyby, obraną cebulę i utłuczone w moździerzu przyprawy (bez gałki), podlej wodą i duś do miękkości mięsa. Zostaw w wywarze do wystygnięcia.
  3. Bułkę namocz w mleku. Ostudzone mięso, cebule, bułkę i grzyby przepuść 3 razy przez maszynkę do mielenia mięsa.
  4. Dodaj jajka, dopraw świeżo startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj.
  5. Formę keksową wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką.
  6. Przełóż masę mięsną do formy, wygładź. Piecz pasztet z dziczyzny przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 150 C.
  7. Podawaj staropolski pasztet z dziczyzny na zimno z żurawinami, korniszonami, ćwikłą, marynowaną papryką i chrzanem.

Magda Gessler jest restauratorką i red. naczelną serwisu Smaki Życia.pl - przepis został pierwotnie opublikowany 22.03.2012 na zlecenie Edipresse

Zobacz więcej wielkanocnych przepisów:
Proste ciasta na Wielkanoc
Sprawdzone przepisy na żurek
Sprawdzone przepisy na paschę

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA