Reklama

Pascha wielkanocna to pyszny świąteczny deser, który może być podawany na zimno lub na ciepło. Sprawdź nasze pomysły na orzeźwiający sos oraz przygotuj paschę w dowolny sposób - na pewno zaskoczy wszystkich.

Reklama

Spis treści:

  1. Klasyczna pascha wielkanocna na zimno
  2. Sprawdzona pascha wielkanocna na ciepło
  3. Sos do paschy wielkanocnej

Paschę przygotować można na 2 sposoby:

  • na zimno z zakupionego wcześniej sera twarogowego,
  • na gorąco robioną z mleka.

Klasyczna pascha wielkanocna na zimno

Składniki:

  • 500 g twarogu półtłustego (takiego, jak do sernika),
  • 3 żółtka,
  • 150 g cukru,
  • ok. 120 ml śmietanki 30 lub 36%,
  • 150 g bakalii (migdałów, rodzynek, kawałków kandyzowanych pomarańczy),
  • 120 g masła,
  • ok. 2-3 łyżeczki cukru wanilinowego.

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg zmiel dwukrotnie lub kup od razu gotowy. Migdały zalej gorącą wodą, aby zmiękły. Pozostaw na ok. 5 minut, a następnie wszystkie obierz ze skórki (w całości). Następnie ułóż je na czystej ściereczce i pozostaw do wyschnięcia, a następnie posiekaj.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym przy pomocy miksera. Stopniowo dolewaj śmietankę i miksuj dalej przez kilka minut. Następnie miskę z masą włóż do garnka z ciepłą wodą i delikatnie podgrzej samą parą (woda nie powinna dotykać miski z masą). Miksuj jeszcze przez ok. 10 minut, aż masa zgęstnieje, a następnie zdejmij z ognia i lekko przestudź.
  3. Następnie włóż do masy masło oraz twaróg. Rób to stopniowo, aby całość dobrze się połączyła.
  4. Na koniec dodaj migdały i pozostałe bakalie i przełóż całość do formy. Odstaw do lodówki na 12 godzin.
  5. Po tym czasie przewróć formę do góry nogami i wyjmij paschę. Udekoruj według uznania.

Sprawdzona pascha wielkanocna na ciepło

Paschę wielkanocną można także przygotować na gorąco - to nieco trudniejsza metoda, ale równie pyszna, co wersja w pełni na zimno.

Składniki:

  • 2 litry tłustego mleka,
  • 500 ml śmietany 18%,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 5 jajek,
  • 100 g cukru pudru,
  • 2 łyżki cukru wanilinowego,
  • 100 g posiekanych migdałów,
  • 100 g dowolnych orzechów,
  • skórka pomarańczowa (garść),
  • 50 g suszonych owoców - rodzynek, żurawiny, etc.

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno. Stopniowo dodaj żółtka oraz śmietanę i delikatnie wymieszaj.
  2. Mleko zagotuj z cukrem wanilinowym. Dodaj jajka i gotuj przez ok. 20 minut. Serwatka z mleka musi wyraźnie oddzielić się od sera. Następnie na durszlaku odcedź ser i odstaw na noc do lodówki, aby serwatka w pełni się oddzieliła.
  3. Następnego dnia utrzyj masło z cukrem pudrem na gładką, puszystą masę i wymieszaj ją z odcedzonym serem. Dodaj bakalie i skórkę pomarańczową. Masę przełóż do formy i wstaw do lodówki na kilka godzin.
  4. Kiedy całość stężeje, wyjmij z formy, układając do góry nogami, a następnie udekoruj paschę wielkanocną według uznania.

fot. Sprawdzona pascha wielkanocna - ten przepis zawsze się udaje/Adobe Stock, sashka1313

Sos do paschy wielkanocnej

Paschę wielkanocna można podać samodzielnie lub z orzeźwiającym, lekko kwaśnym sosem, który będzie świetnie współgrał ze słodyczą ciasta.

Składniki:

  • 350 g żurawiny (świeżej),
  • pół szklanki drobnego cukru,
  • pół szklanki wody.

Sposób przygotowania:

  1. Żurawinę umyj i odłóż. W garnku wymieszaj cukier i wodę.
  2. Gotuj, aż całość dobrze się połączy.
  3. Następnie wsyp umytą i przebraną żurawinę.
  4. Gotuj na małym ogniu tak długo, aż sos zrobi się gęsty, a żurawina się rozpadnie.
  5. Następnie pozostaw do lekkiego wystudzenia i polej gotową paschę.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 05.07.2018

Czytaj także:
Wielkanocne przesądy
Wielkanocny makowiec
Dietetyczne ciasta na Wielkanoc

Reklama

Idealny deser wymaga idealnych składników! Znajdziesz je w Carrefour! Kupon rabatowy, który u nas znajdziesz, sprawi, że zapłacisz mniej!

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...