Spis treści:
Sałatka z kurczakiem
Składniki:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka,
- łyżka przyprawy do grilla,
- 10 dag makaronu świderki,
- 1/2 pęczka dymki,
- po 1/2 papryki zielonej i czerwonej,
- sos sojowy,
- olej,
- oregano,
- 1/2 główki sałaty lodowej,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Mięso natrzyj przyprawami. Usmaż na oleju. Ostudź i pokrój w plastry.
- Makaron ugotuj w osolonym wrzątku, przelej na sicie zimną wodą, odsącz. Dodaj do kurczaka
- Posiekaj dymkę w drobne kawałki i paprykę w paski.
- Polej składniki kilkoma łyżkami oleju, dopraw pieprzem, sosem sojowym i oregano.
- Sałatę porwij, wymieszaj z pozostałymi składnikami.
- Do jej przygotowania możesz użyć zarówno piersi z kurczaka, udek lub polędwiczek.
Sprawdzone sałatki na imprezę to sałatki cezar lub gyros.
Sałatka grecka
Składniki:
- 4 ogórki zwykle małe lub 2 szklarniowe,
- 2 średniej wielkości pomidory,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- 250 g dobrej jakości greckiego sera feta,
- 1/2 szklanki czarnych oliwek,
- 4 łyżeczki oregano,
- 4 łyżki oliwy z oliwek tłoczonych na zimno,
- świeżo zmielony pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Pomidory umyj, pokrój w ćwiartki i pozbądź się szypułek. Pokrój na mniejsze kawałki.
- Ogórki obierz ze skórki i przekrój wzdłuż. Następnie posiekaj w półplasterki.
- Czarne oliwki przekrój na pół w poprzek.
- Cebulę obierz i posiekaj w cienkie plasterki.
- Wszystkie składniki przełóż do salaterki. Na wierzchu połóż kawałki sera feta, oprósz go suszonym oregano, skrop oliwą.
Wskazówka: Klasyczne zielone lub czarne oliwki możesz zastąpić kaparami, które nadadzą słonego smaku.
Sałatka z tuńczykiem
Składniki:
- 2 szklanki ryżu,
- 5 jajek,
- 1 mały por,
- 4 ogórki kiszone,
- 2 puszki tuńczyka,
- 1 puszka kukurydzy,
- 5 łyżek majonezu,
- 4 łyżki musztardy,
- sól,
- pieprz.
- Jajka ugotuj na twardo. Kukurydzę i tuńczyka odsącz z zalewy.
- Ryż ugotuj i odstaw do wystygnięcia. Jajka obierz ze skorupek i pokrój, ogórki kiszone posiekaj w plasterki.
- Pora drobniutko posiekaj. Do miski wsyp ryż, kukurydzę, tuńczyka, jajka, ogórki, a także pora. Dopraw solą i pieprzem.
- Dodaj majonez oraz musztardę, wszystko razem wymieszaj.
Najczęściej sałatka na imprezę na bazie tuńczyka jest podawana z ryżem lub makaronem i jest ułożona warstwowo.
Sałatka z makaronem
Składniki:
- 30 dag makaronu penne,
- 30 dag wędliny, np. kiełbasy szynkowej,
- 30 dag pomidorków koktajlowych,
- 1 czerwona cebula,
- 1 pęczek szczypiorku,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki majonezu,
- 15 dag jogurtu,
- 1-2 łyżki soku z cytryny,
- biały pieprz,
- cukier,
- sól,
- świeże zioła do dekoracji.
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Dodaj oliwę z oliwek, aby makaron się nie sklejał.
- Szczypiorek i cebulkę pokrój w plasterki, kiełbasę szynkową w kostkę, pomidorki na połówki.
- Przygotuj sos: majonez utrzyj z jogurtem i sokiem z cytryny, przypraw solą, pieprzem i cukrem.
- Wszystkie składniki wymieszaj.
- Sałatkę polej sosem, udekoruj ziołami.
Jedna z bardziej nietypowych to ta z zupek chińskich - nie jest najzdrowsza propozycja, ale sprawdza się jako sałatka na imprezę.
Sałatka ziemniaczana
Składniki:
- 1/2 kg ziemniaków sałatkowych,
- 8 różyczek brokuła,
- 12 pomidorków koktajlowych,
- garść uprażonych pestek dyni,
- 3 filety z łososia wędzonego,
- 2 łyżki majonezu,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie i pokrój na ćwiartki. Wrzuć do salaterki.
- Brokuła podziel na mniejsze części i ugotuj al dente. Dodaj do ziemniaków.
- Pestki dyni upraż na suchej patelni.
- Pomidorki umyj i pokrój na połówki. Dołóż do pozostałych składników.
- Łososia pokrój na mniejsze kawałki i włóż do salaterki, dodaj majonez i dopraw.
W sezonie jesienno-zimowym koniecznie wypróbuj przepis na sałatkę szwedzką z ogórków.
Więcej kulinarnych inspiracji: Sałatka z łososiem wędzonym
Karp w galarecie to wyzwanie! Mamy świetny przepisZabłyśnij przepisem na pierogi z makiem