Błyskawiczne sałatki na imprezę: z makaronem, kurczakiem, warzywami

Sałatki na imprezę fot. Adobe Stock
Sałatki na imprezę przygotuj na bazie makaronu, warzyw i w asyście owoców. Sprawdzą się też dodatki w postaci kiełbasy, pieczonego boczku lub kurczaka gyros.
Edyta Liebert / 21.11.2019 15:04
Sałatki na imprezę fot. Adobe Stock

Spis treści:

Sałatka z kurczakiem

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka,
  • łyżka przyprawy do grilla,
  • 10 dag makaronu świderki,
  • 1/2 pęczka dymki,
  • po 1/2 papryki zielonej i czerwonej,
  • sos sojowy,
  • olej,
  • oregano,
  • 1/2 główki sałaty lodowej,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso natrzyj przyprawami. Usmaż na oleju. Ostudź i pokrój w plastry.
  2. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku, przelej na sicie zimną wodą, odsącz. Dodaj do kurczaka
  3. Posiekaj dymkę w drobne kawałki i paprykę w paski.
  4. Polej składniki kilkoma łyżkami oleju, dopraw pieprzem, sosem sojowym i oregano.
  5. Sałatę porwij, wymieszaj z pozostałymi składnikami.
  6. Do jej przygotowania możesz użyć zarówno piersi z kurczaka, udek lub polędwiczek.

Sprawdzone sałatki na imprezę to sałatki cezar lub gyros

Sałatka grecka

Składniki:

  • 4 ogórki zwykle małe lub 2 szklarniowe,
  • 2 średniej wielkości pomidory,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 250 g dobrej jakości greckiego sera feta,
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek,
  • 4 łyżeczki oregano,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek tłoczonych na zimno,
  • świeżo zmielony pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory umyj, pokrój w ćwiartki i pozbądź się szypułek. Pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Ogórki obierz ze skórki i przekrój wzdłuż. Następnie posiekaj w półplasterki. 
  3. Czarne oliwki przekrój na pół w poprzek.
  4. Cebulę obierz i posiekaj w cienkie plasterki.
  5. Wszystkie składniki przełóż do salaterki. Na wierzchu połóż kawałki sera feta, oprósz go suszonym oregano, skrop oliwą.

Wskazówka: Klasyczne zielone lub czarne oliwki możesz zastąpić kaparami, które nadadzą słonego smaku.

Sałatka z tuńczykiem

Składniki:

  • 2 szklanki ryżu,
  • 5 jajek,
  • 1 mały por,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 2 puszki tuńczyka,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 5 łyżek majonezu,
  • 4 łyżki musztardy,
  • sól,
  • pieprz.
Sposób przygotowania:
  1. Jajka ugotuj na twardo. Kukurydzę i tuńczyka odsącz z zalewy.
  2. Ryż ugotuj i odstaw do wystygnięcia. Jajka obierz ze skorupek i pokrój, ogórki kiszone posiekaj w plasterki.
  3. Pora drobniutko posiekaj. Do miski wsyp ryż, kukurydzę, tuńczyka, jajka, ogórki, a także pora. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Dodaj majonez oraz musztardę, wszystko razem wymieszaj.

Najczęściej sałatka na imprezę na bazie tuńczyka jest podawana z ryżem lub makaronem i jest ułożona warstwowo.

Sałatka z makaronem

Składniki:

  • 30 dag makaronu penne,
  • 30 dag wędliny, np. kiełbasy szynkowej, 
  • 30 dag pomidorków koktajlowych,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 15 dag jogurtu,
  • 1-2 łyżki soku z cytryny,
  • biały pieprz,
  • cukier,
  • sól,
  • świeże zioła do dekoracji.
Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Dodaj oliwę z oliwek, aby makaron się nie sklejał.
  3. Szczypiorek i cebulkę pokrój w plasterki, kiełbasę szynkową w kostkę, pomidorki na połówki. 
  4. Przygotuj sos: majonez utrzyj z jogurtem i sokiem z cytryny, przypraw solą, pieprzem i cukrem.
  5. Wszystkie składniki wymieszaj.
  6. Sałatkę polej sosem, udekoruj ziołami.

Jedna z bardziej nietypowych to ta z zupek chińskich - nie jest najzdrowsza propozycja, ale sprawdza się jako sałatka na imprezę.

Sałatka ziemniaczana

Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków sałatkowych,
  • 8 różyczek brokuła,
  • 12 pomidorków koktajlowych,
  • garść uprażonych pestek dyni,
  • 3 filety z łososia wędzonego,
  • 2 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie i pokrój na ćwiartki. Wrzuć do salaterki.
  2. Brokuła podziel na mniejsze części i ugotuj al dente. Dodaj do ziemniaków.
  3. Pestki dyni upraż na suchej patelni.
  4. Pomidorki umyj i pokrój na połówki. Dołóż do pozostałych składników.
  5. Łososia pokrój na mniejsze kawałki i włóż do salaterki, dodaj majonez i dopraw.

W sezonie jesienno-zimowym koniecznie wypróbuj przepis na sałatkę szwedzką z ogórków.

Więcej kulinarnych inspiracji: Sałatka z łososiem wędzonym
Karp w galarecie to wyzwanie! Mamy świetny przepisZabłyśnij przepisem na pierogi z makiem

Redakcja poleca

REKLAMA