Sałatka z zupek chińskich przyrządzana na bazie mieszanek może być doskonałym daniem eksperymentalnym, w którym z pewnością zasmakują również dzieci. Podawana z kurczakiem, porem lub w zestawieniu z jajkiem i szynką idealnie sprawdza się na lunch lub kolację. Sprawdź nasze przepisy na niebanalną sałatkę z zupek chińskich!
Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem: przepis
Oto składniki na sałatkę z zupek chińskich z kurczakiem:
- 200 g makaronu z zupek chińskich
- 200 g mięsa z pieczonego kurczaka
- ogórek
- średnia papryka
- średnia marchewka
Jak zrobić sałatkę z zupek chińskich z kurczakiem?
Makaron gotujemy przez 2 minuty we wrzącej i osolonej wodzie. Kurczaka rozdrabniamy na mniejsze kawałeczki. Ogórek, marchewkę oraz paprykę kroimy w drobne paseczki. Wszystko dokładnie mieszamy ze sobą. Tak przygotowaną sałatkę z zupek chińskich możemy serwować razem z sosem sojowym wymieszanym z sosem słodkim chili.
Sałatka z zupek chińskich z porem: przepis
Oto składniki na sałatkę z zupek chińskich z porem:
- pół pora
- 400 g pieczarek
- łyżka oliwy z oliwek
- 300 g świeżego szpinaku
- 200 g makaronu z zupek chińskich
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- oliwa z oliwek
Jak zrobić sałatkę z zupek chińskich z porem?
Wstępnie płuczemy por i kroimy na drobne krążki. Myjemy pod bieżącą wodą i odcedzamy z nadmiaru wody. Pieczarki obieramy ze skórki i myjemy. Kroimy na mniejsze plasterki. Rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni i smażymy pora oraz pieczarki, do momentu aż się zrumienią. Dorzucamy szpinak i dusimy przez około 10 minut na wolnym ogniu. Makaron chiński gotujemy przez 2 minuty w osolonej wodzie i przekładamy na patelnię. Mieszamy wszystko dokładnie do połączenia się składników. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przyrządzoną sałatkę z zupek chińskich możemy serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno z dodatkami.
Sałatka z zupek chińskich z szynką i jajkiem: przepis
Oto składniki na sałatkę z zupek chińskich z szynką i jajkiem:
- 250 g makaronu z zupek chińskich
- 2 łyżki masła
- 3 plasterki szynki
- 5 jajek
- oliwa z oliwek
- tarty ser
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
Jak zrobić sałatkę z zupek chińskich z szynką i jajkiem?
Makaron gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Masło rozpuszczamy na rozgrzanej patelni. Podsmażamy razem z szynką, aż się zrumieni. Mieszamy jajka i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy przez około 2-3 minuty. Posypujemy serem żółtym. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie ze sobą i serwujemy na ciepło z dodatkami.
Sprawdź inne przepisy na sałatki