SAŁATKA Z ZUPEK CHIŃSKICH: sałatka z zupek chińskich

sałatka z zupek chińskich fot. Fotolia
Sałatka z zupek chińskich to ciekawa alternatywa dla zwykłej sałatki makaronowej dla całej rodziny – sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 07.06.2017 15:38
sałatka z zupek chińskich fot. Fotolia

Sałatka z zupek chińskich przyrządzana na bazie mieszanek może być doskonałym daniem eksperymentalnym, w którym z pewnością zasmakują również dzieci. Podawana z kurczakiem, porem lub w zestawieniu z jajkiem i szynką idealnie sprawdza się na lunch lub kolację. Sprawdź nasze przepisy na niebanalną sałatkę z zupek chińskich!

Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem: przepis

Oto składniki na sałatkę z zupek chińskich z kurczakiem:

  • 200 g makaronu z zupek chińskich
  • 200 g mięsa z pieczonego kurczaka
  • ogórek
  • średnia papryka
  • średnia marchewka

Jak zrobić sałatkę z zupek chińskich z kurczakiem?

Makaron gotujemy przez 2 minuty we wrzącej i osolonej wodzie. Kurczaka rozdrabniamy na mniejsze kawałeczki. Ogórek, marchewkę oraz paprykę kroimy w drobne paseczki. Wszystko dokładnie mieszamy ze sobą. Tak przygotowaną sałatkę z zupek chińskich możemy serwować razem z sosem sojowym wymieszanym z sosem słodkim chili.

Sałatka z zupek chińskich z porem: przepis

Oto składniki na sałatkę z zupek chińskich z porem:

  • pół pora
  • 400 g pieczarek
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 200 g makaronu z zupek chińskich
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • oliwa z oliwek

Jak zrobić sałatkę z zupek chińskich z porem?

Wstępnie płuczemy por i kroimy na drobne krążki. Myjemy pod bieżącą wodą i odcedzamy z nadmiaru wody. Pieczarki obieramy ze skórki i myjemy. Kroimy na mniejsze plasterki. Rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni i smażymy pora oraz pieczarki, do momentu aż się zrumienią. Dorzucamy szpinak i dusimy przez około 10 minut na wolnym ogniu. Makaron chiński gotujemy przez 2 minuty w osolonej wodzie i przekładamy na patelnię. Mieszamy wszystko dokładnie do połączenia się składników. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przyrządzoną sałatkę z zupek chińskich możemy serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno z dodatkami.

Sałatka z zupek chińskich z szynką i jajkiem: przepis

Oto składniki na sałatkę z zupek chińskich z szynką i jajkiem:

  • 250 g makaronu z zupek chińskich
  • 2 łyżki masła
  • 3 plasterki szynki
  • 5 jajek
  • oliwa z oliwek
  • tarty ser
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli

Jak zrobić sałatkę z zupek chińskich z szynką i jajkiem?

Makaron gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Masło rozpuszczamy na rozgrzanej patelni. Podsmażamy razem z szynką, aż się zrumieni. Mieszamy jajka i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy przez około 2-3 minuty. Posypujemy serem żółtym. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie ze sobą i serwujemy na ciepło z dodatkami.

Sprawdź inne przepisy na sałatki

Redakcja poleca

REKLAMA