POLECAMY

Przykładowe menu weselne, czyli jak zaspokoić apetyt gości?

Podstawą udanego wesele jest dobra orkiestra i wyśmienite jedzenie. Poznajcie przykładowe menu weselne z potrawami tradycyjnymi i nieco bardziej wyszukanymi.

Małgorzata Górecka / miesiąc temu
Przykładowe menu weselne, czyli jak zaspokoić apetyt gości? fot. Fotolia

Wybór odpowiedniego menu weselnego to nie lada wyczyn. To właśnie wtedy pojawia się setka pytań organizacyjnych i wątpliwości, które nie jednej pannie młodej spędziły już sen z powiek. Jakie menu wybrać na wesele? Ile dań na ciepło powinno się pojawić? Jaki deser podać gościom weselnym? Jaką smakowitą atrakcję zaserwować gościom (candy bar, stół wiejski, pieczone prosię, a może coś jeszcze innego)? Podpowiadamy!

Jakie danie wybrać na obiad weselny? 

Weselne menu, czyli jak zaspokoić apetyt gości? 

Menu weselne powinno odzwierciedlać tradycyjną polską kuchnię, jednak coraz częściej uzupełniamy ją o europejskie i azjatyckie przysmaki - owoce morza, sushi i potrawy grillowane. Dużą popularnością cieszą się wciąż "wiejskie stoły" ze swojskimi przysmakami. Coraz częściej serwuje się także dania dla wegetarian! Wesele to z pewnością najdłużej trwająca rodzinna uroczystość, dlatego potraw nie może być zbyt mało. Sprawdź nasze propozycje weselnego menu i wybierz coś dla siebie!

Przykładowe menu weselne

Z punktu widzenia gości na ślubie najważniejsze, poza samą ceremonią, jest jedzenie. Menu weselne nie powinno jedynie zapełnić żołądka, ale i dostarczyć odpowiednich wrażeń smakowych. By uniknąć gafy istotne jest, by dobrze oszacować wielkość i liczbę porcji weselnych dań.

Jeśli sami nie jesteśmy pewni wyboru, nie warto kierować się zasadą "im więcej, tym lepiej". Wybierając obiekt, w którym za menu odpowiedzialny jest doświadczony szef kuchni z miejsca pozbędziemy się problemów związanych z komponowaniem szczegółowego jadłospisu. To właśnie on doprecyzuje detale dotyczące jadłospisu, umożliwiając jednocześnie wybór ulubionych smaków z listy kilkuset możliwych do przyrządzenia potraw. By każdy z gości mógł znaleźć coś dla siebie, możemy poza daniami głównymi zdecydować się na uniwersalne bufety, które dają pełną dowolność w komponowaniu ulubionych posiłków. Warto również z odpowiednim wyprzedzeniem poinformować kucharza czy wśród gości znajdą się osoby przestrzegające konkretnej diety – wegetariańskiej, wegańskiej, bezglutenowej czy też bez laktozy.
- wyjaśnia Joanna Hoc-Kopiej - ekspertka Dworu Korona Karkonosze.

Obiad weselny

Zupy do wyboru:

  • rosół z makaronem,
  • zupa orkiszowa z kluseczkami drobiowymi,
  • żurek w chlebku,
  • krem z kurek,
  • krem z borowików,
  • krem z brokułów.

Weselne danie główne:

  • różne garunki mięs do wyboru: kotlet schabowy, de vollaile, filet z kurczaka, kotlet mielony z pieczarkami, polędwiczki w sosie kurkowym, schab w sosie, zrazy zawijane, pieczeń w sosie, udka pieczone;
  • dodatki: ziemniaki z wody, ziemniaczki pieczone, frytki, ryż, kluski śląskie;
  • surówki: bukiet surówek, sałatka grecka, kapusta pekińska, wiosenna, z czerwonej kapusty, z białej kapusty, buraczki.

Zobacz najbardziej oryginalne etykiety weselne

Deser:

  • ciasto,
  • lody,
  • owoce,
  • fontanna czekoladowa,
  • tort.

Babeczki zamiast tortu weselnego

Napoje:

  • soki,
  • woda niegazowana z cytryną,
  • woda gazowana,
  • napoje gazowane,
  • kawa,
  • herbata,
  • alkohol według uznania.

Przekąski zimne:

  • półmisek wędlin z sosem chrzanowym,
  • galantyna z kurczaka z żurawiną,
  • galaretka drobiowa,
  • schab ze śliwką w galarecie,
  • śledź na różne sposoby,
  • ryba po grecku,
  • pasztet z żurawiną,
  • rolada mięsna w bekonie,
  • jajko w sosie tatarskim,
  • łosoś wędzony,
  • schab w galarecie,
  • jajko na plasterku pomidora z sosem czosnkowym,
  • pomidor, ogórek, papryka konserwowa, pieczarki marynowane.

Te sytuacje nie spodobają się gościom weselnym. Sprawdź o co chodzi! 

Sałatki:

  • jarzynowa,
  • pieczarkowa,
  • z tuńczykiem,
  • meksykańska,
  • selerowa,
  • z piersi kurczaka,
  • krabowa,
  • węgierska,
  • sycylijska,
  • rosyjska,
  • szefa.

Dania gorące

  • flaczki,
  • zupa gulaszowa,
  • barszcz z krokietem,
  • barszcz z pasztecikiem,
  • żurek z wędzonką,
  • bigos,
  • gołąbki,
  • forszmak,
  • bogracz,
  • boeuf strogonow,
  • płonący udziec,
  • szaszłyki,
  • golonki z kapustą zasmażaną,
  • udka z kurczaka,
  • zrazy w sosie myśliwskim z kluskami śląskimi.

Szwedzki, słodki, góralski, a może wiejski? Wybierz idealny stół na swoje wesele

Stół wiejski:

  • swojskie wędliny,
  • smalec,
  • pasztet,
  • kaszanka,
  • chleb swojski,
  • ogórek kiszony,
  • różne rodzaje serów,
  • różne pierogi,
  • placki ziemniaczane,
  • bimber.

Potrawy wegetariańskie:

  • panierowany camembert,
  • krem z brokułów,
  • krem pomidorów,
  • czerwony barszcz z krokietami grzybowymi,
  • bulion warzywny,
  • canneloni ze szpinakiem,
  • warzywne szaszłyki,
  • warzywa faszerowane,
  • zapiekanki jarzynowe,
  • placki ziemniaczane,
  • pierogi ruskie,
  • surowe warzywa z kilkoma dipami,
  • grillowane plastry cukinii,
  • sałatki warzywne i owocowe.

Jak ułożyć weselne menu?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (47)
/miesiąc temu
my w kwestii menu całkowicie zdaliśmy się na Miodosytnię, gdzie odbywało się nasze przyjęcie, jeżeli odpowiednio wybierze się miejsce, ma się o nim wcześniej wyrobione zdanie to znacznie mniejszą ilością rzeczy trzeba się wtedy przejmować i można mieć spokojną głowę
/miesiąc temu
Moje wesele nie było duże, więc menu też trochę ograniczyliśmy. W Rozdrożu było do wyboru - 100zł lub 130zł za talerzyk.
/rok temu
Ja jestem z okolic Warszawy i czesto jezdzilam z rodzicami do hoteliku Złote Runo w Górze Kalwarii. Piekne miejsce, jedzenie rozplywa sie w ustach i w sumie to ta restauracja zadecydowala o tym, ze wybralam to miejsce na wesele :-)
POKAŻ KOMENTARZE (44)