Wino w żydowskiej kulturze
Ma to swoje odzwierciedlenie w Biblii, gdzie słowo wino pada aż 207 razy. Ponadto Żydzi używają wina podczas swoich obrzędów religijnych – pija się zarówno świętując narodziny, jak i podczas bar micwy, zawarcia małżeństwa, szabatu, Pesach, święta Purim, a nawet podczas pogrzebu. Pomimo tak pięknej tradycji przez długi czas w Izraelu powstawały wyłącznie nieciekawe, słodkie wina używane podczas wymienionych obrzędów.
Izraelskie szczepy
O przebudzeniu winiarskim Izraela możemy mówić od lat 80-tych ubiegłego wieku. Wtedy to zaczęto sadzić świetnie przyjmujące się na Świętej Ziemi odmiany międzynarodowe. Wśród czerwonych win królują Cabernet Sauvignon i Merlot, zaś wśród białych Chardonnay i Sauvignon Blanc oraz Emerald Riesling – krzyżówka Rieslinga i Muscadelle.
Producenci
Izraelscy winiarze bardzo dużo inwestują w technologie, co od razu przekłada się na jakość wina. Skomplikowane systemy irygujące winnice czy kontrolowana komputerowo fermentacja jest dla nich chlebem powszednim. Wielki i drogim inwestycjom sprzyja struktura własności w winiarstwie izraelskim.
Zdecydowana większość produkcji, bo aż 4/5 jest wytwarzana przez zaledwie 5 winnic. Następnie jest kilka firm pośrednich i całe morze maleńkich, „garażowych” winiarzy. Z tymi ostatnimi wiąże się coraz większe nadzieje.
Polecamy: Skąd wywodzą się Tokaje?
Wzgórza Golan
Zdecydowanie najlepszym winiarskim regionem Izraela są galilejskie Wzgórza Golan. Niestety cieniem na nie kładzie się niejasna sytuacja polityczna. Niewykluczone, że w ramach procesu pokojowego tereny te zostaną oddane Syrii. Można więc gorzko powiedzieć „kupujcie wina ze Wzgórz Golan póki jeszcze są…”
Czytaj także: Alzackie ciekawostki