Aromaty owocowe i kwiatowe – gdzie je znajdziesz, o czym świadczą
Jabłko: Granny-Smith w młodych winach, Boskoop w bardziej dojrzałych. Cytryna: fundamentalny charakter niemal wszystkich Rieslingów, dominuje w regionach Saar i Nahe, mniej wyczuwalna jest w winach Auslese i wyższej klasy. Brzoskwinia: występuje w chłodniejszych regionach, głównie w początkowej fazie rozwoju wina; również w winach pochodzących z łupków i stromych zboczy. Morela: pojawia się w pełni dojrzałych gronach; maceracja nasila aromat; wyczuwalny nawet przy wystąpieniu Botrytis. Marakuja: pojawia się w dojrzałych winach Spätlese i wyższej klasy, jest typowym aromatem dla gron zbotrytyzowanych, charakterystycznym dla cieplejszych regionów. Róża: aromat pochodzi ze skórek winogron, jest charakterystyczny dla cieplejszych regionów i roczników. Świeża trawa: pojawia się w północnych, chłodniejszych rejonach, ale również na glebach iłowych, jeśli inne aromaty nie są dostatecznie rozwinięte, może sugerować niedojrzałe winogrona. Rodzynki i karmel: są niewątpliwym znakiem obecności pleśni Botrytis na gronach.
Aromaty z fermentacji (zanikają w ciągu pierwszego roku)
Drożdże: aromat świeżo pieczonych drożdży pojawia się szczególnie w winach dłużej dojrzewających nad osadem, zanika wraz z dojrzewaniem. Świeże cukierki: pojawia się zaraz po fermentacji, owocowe estry powstające z alkoholu i kwasów, głównie w prostych, fermentowanych na chłodno winach. Alkohol: etanol, czasem glicerol, powstałe podczas procesu fermentacji, pojawia się szczególnie podczas wysokich temperatur w trakcie fermentacji. Ananas: składnik estrów, zazwyczaj pojawia się na krótko, po chłodnej fermentacji.
Aromaty powstające podczas dojrzewania
Miód: od słodkawych kwitnących do dymnych akcentów miodu akacjowego, pojawia się po 10 latach dojrzewania i intensyfikuje z czasem, jest to znak dobrej jakości Rieslinga. Skórka pomarańczowa: pojawia się po 2-3 latach dojrzewania w klasycznych Spätlese i wyższych. Nafta: pojawia się w dojrzałych Rieslingach, jest to dokładnie produkt uboczny skórki winogron w reakcji na stres, pojawia się w gorących latach i regionach. Orzechy: aromaty orzechowe z kontynuującym utlenianiem.
Polecamy: Kopciuszek wśród win
Aromaty uzależnione od gleby, na której dojrzewał Riesling
Niebieski łupek: daje aromaty zielonego jabłka (Mosel, Saar, Ruwer, Mittelrhein, niskie Rheingau).
Czerwony łupek ilasty: daje aromaty sienno - ziołowe (Roter Hang – Rheinhessen, Ürzig – Mosel, Birkweiler – Pfalz).
Piaskowiec: daje aromaty moreli (południowy Pfalz, Baden).
Wapień: daje aromaty mango (Franken, niektóre rejony Rheinhessen).
Porfir: daje mineralność (pochodzenie wulkaniczne, Nahe niektóre rejony Rheinhessen).
Prymitywne skały: aromaty pigwy i dymu (mało w Niemczech, więcej w Wachau).
Lessowo-iłowe: aromaty grejpfruta (Baden, południowy Pfalz, północny Rheinhessen).
Keuper: aromaty miodowego melona (Würtemberg, Franken).
Czytaj także: Dobór wina do potrawy