Czy można jeść bób w ciąży?

Zastanawiasz się, czy to warzywo jest dozwolone w ciąży? Sprawdź!

fot. Fotolia

Kiedy przychodzi lato, ty już wyczekujesz z niecierpliwością, kiedy znów będziesz mogła zajadać się bobem. Owszem, to warzywo uwielbiane przez wielu Polaków. Ale, czy teraz, kiedy jesteś w ciąży, nadal możesz jeść je bezkarnie? Czy jedzenie bobu w ciąży jest dozwolone? Sprawdźmy!

Bób a ciąża

Bób ma bardzo dużo cennych składników odżywczych, dlatego warto go jeść. Ale czy w ciąży też? amatorki tego warzywa zadowolą się odpowiedzią - tak, bób w ciąży w większości przypadków nie szkodzi. Poza tym zawiera kwas foliowy, którego ciężarne kobiety bardzo potrzebują. Niedobór tego składnika w diecie ciężarnej może spowodować przedwczesny poród. Wystarczy natomiast zjeść tylko 100 gramów świeżego bobu dziennie, by zaspokoić potrzebę na kwas foliowy w 100 procentach.

Bób zawiera też dużą dawkę żelaza, które również ciężarne kobiety muszą uzupełniać, by zachować odpowiednie krążenie krwi.

Inne zalety spożywania bobu

  • Ma w sobie dużo białka, dlatego chętnie sięgają po niego osoby, które ograniczają produkty mięsne w swojej diecie.
  • Zawiera błonnik, dlatego daje uczucie sytości, przy niskiej wartości kalorycznej.
  • Zawiera witaminy z grupy B, witaminę A oraz C.
  • Jest źródłem wapnia, karotenu, potasu i magnezu.
  • Obniża stężenie cholesterolu LDL w organizmie.

Kiedy nie powinno się jeść bobu w ciąży?

Ugotowany bób ma wysoki indeks glikemiczny. To oznacza, że kobiety w ciąży, które zmagają się z cukrzycą ciążową, nie powinny po niego sięgać. Jeżeli chcą uzupełnić kwas foliowy, powinny poszukać inne źródło, w którym znajdzie się ten składnik.

Bób a kobiety karmiące piersią

Niestety nie powinnaś spożywać tego warzywa, gdy karmisz dziecko piersią. Bób może je wzdymać, a także powodować nieprzyjemne kolki.

Sprawdź też:

Katarzyna Bosacka opowiada o ciąży i zachciankach!
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)