POLECAMY

Idealna na co dzień - sprawdź nasze przepisy na zupę jarzynową

Zupa jarzynowa to klasyczna polska zupa, która smakuje każdemu – sprawdź nasze przepisy!

/ miesiąc temu
Idealna na co dzień - sprawdź nasze przepisy na zupę jarzynową fot. Fotolia

Zupa jarzynowa przygotowywana zarówno z użyciem świeżych, jak i mrożonych warzyw smakuje wyjątkowo. Sezonowe jarzyny doskonale komponują się z jarskim lub drobiowym bulionem, który wzmacnia i podkreśla smak zupy. Zupa jarzynowa z mrożonki, zupa jarzynowa z ziemniakami lub zupa jarzynowa krem – sprawdź nasze przepisy!

Zupa jarzynowa z mrożonki: przepis

Oto składniki na zupę jarzynową z mrożonki:

  • opakowanie mrożonych warzyw
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • średnia cebula
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego

Jak zrobić zupę jarzynową z mrożonki?

Do dużego garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Obieramy ziemniaki i kroimy w mniejszą kostkę. Wsypujemy do wody i dorzucamy pieprz, sól i posiekaną cebulę. Następnie wlewamy roztopione masło i bulion. Dodajemy warzywa z opakowania i gotujemy przez 15-20 minut. Tak przygotowaną zupę jarzynową z powodzeniem podajemy z domowej roboty kluskami lub groszkiem ptysiowym.

Zupa jarzynowa z ziemniakami: przepis

Oto składniki na zupę jarzynową z ziemniakami:

  • 4 duże ziemniaki
  • opakowanie mieszanki warzyw
  • 3 marchewki
  • średni por
  • kawałek selera
  • bulion drobiowy lub warzywny
  • pół szklanki fasolki szparagowej
  • łyżka masła
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • śmietana 18%

Jak zrobić zupę jarzynową z ziemniakami?

Wstępnie obieramy ziemniaki i kroimy w mniejszą kostkę. Fasolkę szparagową oczyszczamy z końcówek i kroimy na pół. Pokrojona marchewkę i por przesmażamy na maśle. Resztę warzyw wrzucamy do dużego garnka i zalewamy bulionem warzywnym lub drobiowym. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną zupę jarzynową zabielamy śmietaną i podajemy z ulubionymi kluskami.

Zupa jarzynowa krem: przepis

Oto składniki na zupę jarzynową krem:

  • średnia kalarepa
  • 3 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • ząbek czosnku
  • średnia cebula
  • łyżka posiekanego koperku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • łyżka oliwy z oliwek
  • litr wody

Jak zrobić zupę jarzynową krem?

Do dużego garnka wkładamy pokrojoną kalarepę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, marchewkę, pietruszkę oraz seler. Całość przesmażamy na oliwie z oliwek. Zalewamy wszystko litrem wody. Dorzucamy liść laurowy. Wszystkie warzywa gotujemy do momentu, aż zmiękną. Po ugotowaniu miksujemy całość na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem i posiekanym koperkiem. Tak przygotowaną zupę jarzynową możemy podawać z grzankami czosnkowymi, podprażonymi ziarnami słonecznika lub dyni.

Sprawdź inne przepisy na zupy

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)