Wigilijny barszcz czerwony z gotowymi uszkami

Trudno sobie wyobrazić święta Bożego Narodzenia bez tradycyjnego czerwonego barszczu z uszkami. Zobacz, jak go zrobić.

DRUKUJ PRZEPIS
Wigilijny barszcz czerwony z gotowymi uszkami
jawo.pl
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 120 min
Ilość kalorii: 200 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1 l wody
  • 200 g włoszczyzny
  • 1 liść laurowy
  • 400 g buraków czerwonych
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 ml koncentratu barszczu czerwonego
  • sól
  • pieprz, cukier, majeranek do smaku
  • 1 opakowanie gotowych uszek z grzybam
Zupa rybna - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Istnieją dwa przepisy na barszcz czerwony!

Szybki przepis na barszcz czerwony

  1. Włoszczyznę i czerwone buraki rozdrabniamy i zalewamy wodą.
  2. Gotujemy z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, majeranku i soli.
  3. Do barszczu można również dodać kawałek wędzonego boczku oraz suszone grzyby.
  4. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat barszczu czerwonego i do smaku roztarty czosnek i cukier.
  5. Całość gotujemy przez ok. 5 minut. Uszka chwilę wcześniej wrzucamy partiami na 3 l posolonego wrzątku, uważając by nie przerywać wrzenia.
  6. Delikatnie mieszamy i gotujemy 14 minut.

Tradycyjny sposób przygotowania barszczu

  1. Barszcz przygotować możemy także „od podstaw”. Wówczas potrzebować będziemy ok. 1,5 kg buraków, 2 jabłka, 2 ogórki kiszone, suszone grzyby, cebulę, bulion i przyprawy (liść laurowy, majeranek, sól, pieprz, cukier, czosnek, ziele angielskie).
  2. Po ugotowaniu buraków trzemy je grubo na tarce, kroimy pozostałe warzywa, dodajemy czosnek, liść laurowy, majeranek i ziele angielskie, a całość zalewamy wywarem i odstawiamy na całą noc w chłodne miejsce.
  3. Kolejnego dnia przecedzamy, podgrzewamy i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
  4. Przygotowany barszcz podajemy z osobno ugotowanymi uszkami.
Materiały prasowe, JAWO

Zobacz inne przepisy świąteczne:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)