Placki z cukinii

Najlepsze będą z parmezanem!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Placki z cukinii
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 średnie cukinie
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 2 czubate łyżki tartego parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 40 dag twardej fety  
  • 4 pomidory
  • olej do smażenia
  • oliwa
Jogurtowe pierożki z nadzieniem serowym - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na placki z cukinii!

  1. Cukinie umyj, osusz papierowym ręcznikiem, odetnij końce, pokrój w cienkie plasterki, a te w długie słupki.
  2. Wymieszaj w dużej misce z jajkami, mąką oraz parmezanem.
  3. Dopraw solą, szczyptą pieprzu i gałki muszkatołowej.
  4. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju.
  5. Porcje cukinii nawijaj na widelec i delikatnie zsuwaj na patelnię, tak by się nie rozwinęły.
  6. Usmaż z obu stron na rumiano (po 5-6 placków na porcję).
  7. Ser feta i pomidory pokrój w plasterki, ułóż na talerzach.
  8. Pokrop oliwą, oprósz pieprzem i obłóż placuszkami z cukinii.

Zobacz inne przepisy na dania z cukinii:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/rok temu
placki z cukinii są najpyszniejsze!!!!