Jak upiec gęś?

Gęś ma przepyszne, tłuste mięso. Pieczona z dodatkiem jabłek lub cytrusów może zawrócić w głowie. Ale jeśli nie interesują nas owoce, pamiętajmy, że gęś uwielbia również towarzystwo cząbru!

jak upiec gęś

Fot. Fotolia

Gęś najlepiej smakuje, gdy pochodzi z listopadowego uboju. Wówczas to mięso jest najbielsze i delikatniejsze. Gęś piecze się zazwyczaj 2 godziny w temperaturze 190-200 stopni Celsjusza. Można podzielić ją już przed pieczeniem – wówczas kroimy ją na pół, wzdłuż grzbietu, a potem każdą z połówek na 3 części. Dawniej drób upieczony w kawałkach „składało się” na powrót na półmisku.

Słynna gęś z jabłkami

Oczyszczoną gęś należy sparzyć gorącym octem, posolić i nadziać pokrojonymi w cząstki jabłkami. Do środka dobrze jest też włożyć kilka gałązek majeranku lub wcześniej obtoczyć w suszonym majeranku cząstki jabłek. Podczas pieczenia polewamy gęś tłuszczem, jaki się z niej wytapia. Mniej więcej co 15 minut. Pod koniec pieczenia, jeśli nie jest dość rumiana można oprószyć z wierzchu mąką i włożyć z powrotem do pieca.

Gęś świetnie smakuje z surówką z kapusty – zarówno białą, jak i czerwoną. Jedną gęsią może najeść się od 6-8 osób.

Zobacz także: Jak upiec szynkę?

Upieczoną gęś – jeśli była pieczona w całości – kroimy zgodnie z podanym wyżej sposobem, używając do tego celu specjalnych nożyc do drobiu. Prościej jest jednak pokroić ją przed upieczeniem, obłożyć mięso jabłkami (ok. 1 kg), a przed podaniem ułożyć w całość na półmisku i udekorować pieczonymi owocami.

Spod pieczonej gęsi zostanie nam sporo tłuszczu oraz sosu, z którego w lodówce zrobi się galareta. Po zastygnięciu tłuszczu i oddzieleniu się od galarety, zbierzmy go, roztopmy na patelni i dodajmy do niego drobno posiekanej cebuli oraz majeranku – w ten sposób powstanie jeden z najlepszych smalców, jakie zna polska kuchnia. Naturalny sos, z którego zrobiła się w lodówce galaretka doskonale wzbogaci smak innych pieczonych mięs, będzie stanowił dobrą bazę do ostrych sosów, może też być wykorzystany do zup z kapustą lub warzywami strączkowymi.

Polecamy: Jak upiec kurczaka?

Kuchnia Anny Jurksztowicz: makaron z warzywami
SKOMENTUJ (2)
KOMENTARZE (2)
~mietek/rok temu
jestem laikiem w tych sprawach ale !!!!!! kiedyś żonie został papirus ze smażenia kurczaka , obłożyłem nim gęś - masakra , rewelacja, polecam- jak to mówią - róbta co chceta
~gość/rok temu
A jakies inne przyprawy do tej gęsi,oprócz soli,majeranku i jablek,co by pasowało jeszcze ?