POLECAMY

Porada dnia: Jak długo gotować bób?

Zobacz, jak długo gotować bób, który latem króluje na straganach i w naszych ogródkach. Czy powinniśmy dodawać soli? Jakie wartości odżywcze ma bób?

Weronika Kwaśniak / miesiąc temu
Porada dnia: Jak długo gotować bób? fot. Fotolia

Jak długo gotować bób? Najlepiej robić to przez 15-20 minut, oczywiście w lekko osolonej wodzie. Nie warto przekraczać tego czasu. Rozgotowany bób straci większość swoich cennych wartości odżywczych, pogorszy się też jego smak. Do garnka warto dosypać ulubione zioła lub przyprawy, aby wzbogacić smak warzywa. Mimo że potrawy z bobem nie należą do lekkostrawnych, ochoczo włączamy go do swojego jadłospisu. A jeśli jeszcze nie zdążyliśmy tego zrobić, pora się pospieszyć - sezon na to warzywo niestety nie trwa zbyt długo!

16 przepisów na dania z bobem

Jak długo gotować bób?

Bób gotujemy w osolonej wodzie, przez 15-20 minut. Po tym czasie należy sprawdzić, czy już jest gotowy, ze względu na to, że czasem potrzebuje więcej czasu. Uważajmy jednak, gdyż rozgotowywanie warzyw niszczy składniki odżywcze.

Do gotowania bobu można dodać masła lub ulubionych przypraw. Bób najlepiej smakuje jedzony bez dodatków, np. posypany świeżym koperkiem, ale stanowi także doskonały dodatek do zup, sałatek oraz potrawek z warzyw. Najlepiej jeść go w całości, z łupinkami, gdyż mają one najwięcej wartości.

Kremowa zupa z bobu

Czym się charakteryzuje bób?

Bób należy do roślin jednorocznych i dzięki sporej odporności na niekorzystne warunki atmosferyczne może być uprawiany praktycznie w każdej strefie klimatycznej. Kiedyś - był pokarmem klasy niskiej, dziś - jest żywieniowym rarytasem. Zachwycają się nim niemal wszyscy, a ceni się go nie tylko ze względu na wyjątkowy smak, ale i wartości odżywcze.

Te spore, zielone lub bladożółte nasiona, zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego, białka, węglowodanów oraz zdrowych tłuszczów. To jednak nie koniec korzyści ze spożywania bobu - jest źródłem sodu, witamin z grupy B, witamy C i A.

Co przyrządzić z bobu? Jeśli nie chcesz zjeść go bez żadnych dodatków, wykorzystaj bób jako składnik zupy, sałatki albo podstawę pysznych kotletów z bobu. To warzywo pasuje również do risotto, warto je serwować także z makaronem.

Co zrobić z bobem?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (29)
/3 tygodnie temu
odpowiedzcie sobie na to pytanie: jak długo gotować bób? moim zdaniem po prostu, aż będzie miękki
/rok temu
moja też
/rok temu
moja mam gotowała bób do miękkosci i pamiętam ,że dosc długo go gotowała co wy na to?
POKAŻ KOMENTARZE (26)