Spis treści
Przepis na biszkopt
Składniki:
- 5 jajek
- Szklanka mąki pszennej
- Pół szklanki mąki ziemniaczanej
- ¾ szklanki cukru
Przygotowanie
- Oddziel żółtka od białek i włóż do miksera.
- Ubij białka na sztywno z cukrem przez około 10 minut do uzyskania lśniącej piany.
- Stopniowo dodawaj po jednym żółtku. Przesiej obie mąki i wsypuj partiami.
- Wymieszaj za pomocą drewnianej lub silikonowej szpatułki. Przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lub papierem do pieczenia.
- Piecz przez 50 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
- Wyjmij z piekarnika i poczekaj, aż lekko przestygnie.
- Nadal ciepły wyjmij z formy i oderwij papier do pieczenia.
- Blaty uzyskasz przekrawając długim nożem lub za pomocą nitki.
- Każdy płat pozostaw do wyschnięcia i przestudzenia.
Co zrobić, aby wyrósł?
Kilka porad, aby wypiek był zawsze idealny:
- Piana z białek do biszkoptu musi być ubita na sztywno, gdyż to ona unosi ciasto do góry.
- Jeżeli piana zrobi się aksamitna i lśniąca, a po odwróceniu miski nie wypada z niej, oznacza to, że jest dobrze ubita.
- Gdy pieczemy biszkopt nie smarujemy brzegów tortownicy tłuszczem, ponieważ tłuszcz zmniejsza przyczepność ciasta do formy i ciasto tak dobrze nie wyrośnie, po środku utworzy się wybrzuszenie, a po upieczeniu opadnie.
- Ciasto biszkoptowe lepiej wyrośnie, jeśli do składników doda się kilka kropli soku z cytryny lub octu, a także 1-2 łyżki wody.
- Biszkopt może się nie udać, jeśli zbyt późno trafi do piekarnika lub piekarnik nie będzie dostatecznie nagrzany. Dlatego najlepiej włączyć go zaraz po utarciu masy z żółtek, a tuż przed ubijaniem piany.
Wskazówki, co zrobić, aby nie opadł
Sprawdź, aby ustrzec się niepowodzenia:
- Gdy biszkopt się upiecze, po wyjęciu z piekarnika należy go rzucić w formie na podłogę z wysokości 50 cm, wówczas ciasto nie opadnie. To metoda na biszkopt rzucany, który nadaje się przy wypieku na tort.
- Do całkowitego wystudzenia biszkopt powinien zostać w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.
Klasyczne ciasta na biszkopcie
Wiele wypieków złożonych z kilku warstw jest przygotowywana na kakaowym lub waniliowym. Puszysty wypiek uzyskasz z przepisu na biszkopt rzucany, który sprawdzi się zwłaszcza przy przekładaniu tortów. To kilka najlepszych propozycji:
fot. Adobe Stock
Tort szwarcwaldzki na kakaowym blacie
Składniki:
Na biszkopt kakaowy:
- 5 jajek
- Szklanka mąki pszennej
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
- ¼ szklanki kakao
- ¾ szklanki cukru
Na krem:
- Tabliczka czekolady
- Opakowanie mascarpone
- 3 łyżki cukru
- Łyżka soku z cytryny
- Szczypta soli
- Wiśnie świeże lub z kompotu
- Opakowanie kremówki
Przygotowanie
- Przygotuj biszkopt oddzielając żółtka od białek.
- Te ostatnie ubija na sztywno z cukrem przez około 10 minut. Dodaj stopniowo żółtka i miksuj.
- Wsyp przesiane mąki i kakao. Dodawaj partiami i mieszaj za pomocą drewnianej lub silikonowej szpatułki.
- Przelej całość do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 50 minut w 160 stopniach Celsjusza.
- Wyjmij po tym czasie, zdejmij papier i odstaw do przestygnięcia. Mascarpone ubij z cukrem i dolewaj stopniowo czekoladę, rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
- Wlej sok z cytryny i wsyp szczyptę soli. Połącz z wiśniami. Przekrój biszkopt kakaowy na 3 części i wysmaruj środek kremem z wiśniami.
- Opakowanie kremówki ubij na sztywno z cukrem. Wysmaruj wierzch tortu i udekoruj wiśniami.
- Na koniec zetrzyj kawałek gorzkiej czekolady i posyp bitą śmietanę.
fot. Adobe Stock
Rolada biszkoptowa
Składniki:
- 3 jajka
- Szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Szczypta soli
- ¾ szklanki cukru
- Maliny
- Opakowanie mascarpone
- Napar z herbaty
Przygotowanie
- Oddziel żółtka od białek i włóż do miksera. Ubij białka na sztywno z cukrem przez około 10 minut do uzyskania lśniącej piany. Stopniowo dodawaj po jednym żółtku.
- Przesiej obie mąki i wsypuj partiami. Wymieszaj za pomocą drewnianej lub silikonowej szpatułki.
- Przelej do prostokątnej formy i piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Wyłóż na deskę wyłożoną mokrą ściereczką i oprószoną cukrem. Zwiń delikatnie w rulon tak, aby nie popękał biszkopt.
- Maliny wymieszaj z ubitym mascarpone z cukrem. Rozwiń roladę i przełóż kremem.
- Zwiń ponownie i oprósz cukrem. Owiń dodatkową mokrą ścierką i pozostaw na 2 godziny.
fot. Adobe Stock
Biszkopt z jabłkami
Składniki:
- 5 jajek
- Szklanka mąki pszennej
- Pół szklanki mąki ziemniaczanej
- Szczypta soli
- ¾ szklanki cukru
- 3 jabłka dowolnej odmiany
Przygotowanie
- Oddziel żółtka od białek i włóż do miksera. Ubij białka na sztywno z cukrem przez około 10 minut do uzyskania lśniącej piany.
- Stopniowo dodawaj po jednym żółtku. Przesiej obie mąki i wsypuj partiami.
- Wymieszaj za pomocą drewnianej lub silikonowej szpatułki. Obierz jabłka i pokrój w niewielką kosteczkę.
- Dodaj do masy biszkoptowej. Przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lub papierem do pieczenia.
- Piecz przez 50 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Na koniec oprósz ciasto z jabłkami cukrem pudrem.
Zobacz też:
Doskonałe przepisy na murzynka w kilku wydaniach 10 niezwykłych przepisów na tort czekoladowy