Zapiekanka z serem i szynką

Zapiekanka z serem i szynką to doskonałe danie. Idealne na obiad!

DRUKUJ PRZEPIS
Zapiekanka z serem i szynką
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 65 min
Ilość kalorii: 480 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 25 dag białego sera
  • 30 dag szynki
  • 5 dag startego żółtego sera
  • cebula
  • 2 jajka
  • 2–3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki oleju
  • zioła prowansalskie
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • masło i bułka tarta do formy
Parówki w cieście naleśnikowym - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki i ser przeciśnij przez praskę. Szynkę oraz obraną cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż na 2 łyżkach oleju, ostudź i dodaj do masy. Wbij żółtka, wsyp 2–3 łyżki tartej bułki i starty żółty ser. Na koniec domieszaj ubite na pianę białka. Dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i ziołami.
  2. Formę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Nałóż masę, wyrównaj wierzch wypukłą stroną łyżki. Piecz 45 minut w temp. 180 stopni.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)