Szparagi z piersią z kurczaka

Szparagi z piersią z kurczaka z aromatycznym sosem z rukoli i pestek dyni. Zobacz, jak przygotować to wspaniałe, wiosenne danie!

DRUKUJ PRZEPIS
Szparagi z piersią z kurczaka
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 35 min
Ilość kalorii: 350 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 2 pęczki białych szparagów
  • 2 podwójne piersi kurczaka
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki curry
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szklanka listków rukoli
  • 10 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 łyżki uprażonych pestek dyni
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
Kurczak po marokańsku - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na szparagi z piersią z kurczaka!

  1. Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, a następnie przekrój na 4 ładne, równe filety.
  2. Olej wymieszaj w misce z curry, mieloną słodką papryką, szczyptą soli i pieprzu.
  3. Do marynaty włóż mięso.
  4. Odstaw do lodówki co najmniej na godzinę.
  5. Rukolę opłucz, osącz na sicie.
  6. Razem z obranym czosnkiem, uprażonymi pestkami dyni oraz oliwą włóż do blendera i zmiksuj na jednolity sos.
  7. Dopraw do smaku solą oraz szczyptą pieprzu.
  8. Szparagi opłucz, odetnij zdrewniałe końcówki i obierz do 1/3 wysokości.
  9. Gotuj 8 min w osolonym wrzątku.
  10. W tym czasie rozgrzej patelnię i usmaż mięso na złoty kolor.
  11. Szparagi osącz, ułóż na talerzach razem z mięsem, polej sosem.
Na zlecenie Edipresse - przepis z "Pani domu"

Zobacz więcej pomysłów na szparagi:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)