Reklama

Sezon na szparagi trwa zazwyczaj od kwietnia do końca czerwca. W sklepach i na targach dostępne są zielone szparagi i białe. Te pierwsze są cienkie i miękkie, a ich smak jest bardzo wyrazisty. Nie trzeba ich obierać przed gotowaniem. Z kolei białe szparagi mają łagodniejszy smak, ale są twardsze - przed przyrządzeniem trzeba je obrać.

Reklama

Jak przyrządzić szparagi? Pomysłów jest wiele! Jednak najszybszym i pysznym pomysłem jest podanie ich z sosem. Tym razem przygotowałyśmy 4 znakomite przepisy na sosy do szparagów. Zobaczcie koniecznie!

Holenderski sos do szparagów

Ten sos świetnie pasuje do białych szparagów.

Składniki:

  • 4 żółtka,
  • 4 łyżki masła,
  • sok z połówki cytryny,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka utrzyj z pieprzem, solą i sokiem z cytryny.
  2. Następnie powoli dodawaj masło ubijając, aż uzyskasz gęstą masę.

Berneński sos do szparagów

Ten sos doskonale sprawdzi się w przypadku szparagów zielonych.

Składniki:

  • 3 żółtka,
  • kostka masła,
  • sok z połówki cytryny,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 2 łyżki białego wina,
  • 2 szalotki,
  • kilka gałązek estragonu,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulki i estragon drobno posiekaj i umieść w rondelku.
  2. Dodaj łyżkę świeżo mielonego pieprzu, ocet winny i wino.
  3. Zagotuj, przetrzyj przez sito i odstaw do ostygnięcia.
  4. W tym czasie żółtka utrzyj na parze, dodaj przygotowaną wcześniej masę, a następnie stopniowo dodawaj masło.
  5. Dopraw sos do szparagów sokiem z cytryny.

Sos serowy do szparagów

Składniki:

  • 150 g sera z niebieską pleśnią,
  • 130 ml śmietany kremówki,
  • pół kostki masła,
  • 3 żółtka,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka utrzyj z masłem i ubij na parze.
  2. Ser pokrusz, wymieszaj ze śmietanką i podgrzej, aż się rozpuści. Ostudź.
  3. Połącz masę serową z ubitymi żółtkami i dopraw sos do szparagów do smaku.

Sos beszamelowy do szparagów

Składniki:

  • 2,5 szklanki mleka,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa.

Sposób przygotowania:

  1. Masło rozpuść w rondelku, dodaj mąkę, wymieszaj i stopniowo dodawaj mleko cały czas mieszając.
  2. Zagotuj sos do szparagów i odstaw.
  3. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 21.04.2015

Reklama

Zobacz więcej przepisów na szparagi:

Reklama
Reklama
Reklama