Sezon na szparagi trwa zazwyczaj od kwietnia do końca czerwca. W sklepach i na targach dostępne są zielone szparagi i białe. Te pierwsze są cienkie i miękkie, a ich smak jest bardzo wyrazisty. Nie trzeba ich obierać przed gotowaniem. Z kolei białe szparagi mają łagodniejszy smak, ale są twardsze - przed przyrządzeniem trzeba je obrać.
Jak przyrządzić szparagi? Pomysłów jest wiele! Jednak najszybszym i pysznym pomysłem jest podanie ich z sosem. Tym razem przygotowałyśmy 4 znakomite przepisy na sosy do szparagów. Zobaczcie koniecznie!
Holenderski sos do szparagów
Ten sos świetnie pasuje do białych szparagów.
Składniki:
- 4 żółtka,
- 4 łyżki masła,
- sok z połówki cytryny,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Żółtka utrzyj z pieprzem, solą i sokiem z cytryny.
- Następnie powoli dodawaj masło ubijając, aż uzyskasz gęstą masę.
Berneński sos do szparagów
Ten sos doskonale sprawdzi się w przypadku szparagów zielonych.
Składniki:
- 3 żółtka,
- kostka masła,
- sok z połówki cytryny,
- 2 łyżki octu winnego,
- 2 łyżki białego wina,
- 2 szalotki,
- kilka gałązek estragonu,
- sól,
- świeżo mielony pieprz.
Sposób przygotowania:
- Cebulki i estragon drobno posiekaj i umieść w rondelku.
- Dodaj łyżkę świeżo mielonego pieprzu, ocet winny i wino.
- Zagotuj, przetrzyj przez sito i odstaw do ostygnięcia.
- W tym czasie żółtka utrzyj na parze, dodaj przygotowaną wcześniej masę, a następnie stopniowo dodawaj masło.
- Dopraw sos do szparagów sokiem z cytryny.
Sos serowy do szparagów
Składniki:
- 150 g sera z niebieską pleśnią,
- 130 ml śmietany kremówki,
- pół kostki masła,
- 3 żółtka,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Żółtka utrzyj z masłem i ubij na parze.
- Ser pokrusz, wymieszaj ze śmietanką i podgrzej, aż się rozpuści. Ostudź.
- Połącz masę serową z ubitymi żółtkami i dopraw sos do szparagów do smaku.
Sos beszamelowy do szparagów
Składniki:
- 2,5 szklanki mleka,
- 2 łyżki mąki,
- 2 łyżki masła,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa.
Sposób przygotowania:
- Masło rozpuść w rondelku, dodaj mąkę, wymieszaj i stopniowo dodawaj mleko cały czas mieszając.
- Zagotuj sos do szparagów i odstaw.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 21.04.2015
Zobacz więcej przepisów na szparagi: