Ryba na patyku - danie dla dzieci

Wykorzystaj filet z dorsza lub innej ryby!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Ryba na patyku - danie dla dzieci
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 25 dag fileta z dorsza
  • jajko
  • łyż­ka oli­wy
  • 2 pełne łyżki bułki tartej
  • łyżka płynnej śmietany
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • 2 łyżki pokrojonej czerwonej papryki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • masło do natłuszczenia papieru
  • patyczki do szaszłyków
  • papier do pieczenia
Łosoś ze szpinakiem i słodką śmietanką - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na rybę dla dzieci!

  1. Rybę opłucz, osusz, zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
  2. Do masy rybnej dodaj jajko, śmietanę, bułkę tartą, kukurydzę, paprykę, koperek oraz sok z cytryny.
  3. Dokładnie wymieszaj.
  4. Przypraw solą, świeżo mielonym pieprzem oraz szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej.
  5. Z masy rybnej uformuj 4 wałeczki i nadziej na patyczki do szaszłyków.
  6. Kawałki papieru do pieczenia posmaruj masłem, ułóż przygotowane kotleciki rybne i zawiń.
  7. Przełóż na blachę.
  8. Wstaw do nagrzanego piekarnika.
  9. Piecz 30 minut w temp. 190°C.
  10. Upieczoną rybę wyjmij, rozwiń z papieru i przełóż na talerz.
  11. Podawaj z sosem, np. musztardowym z koperkiem.

Sprawdź inne przepisy na dania dla dzieci:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)