Ratatuj - klasyczny przepis na warzywne danie prosto z Francji

Ratatuj (ratatouille) to francuskie wegetariańskie danie. Podstawą potrawy ratatuj są: bakłażan, cukinia, cebula, czosnek, pomidory i papryka, a także duża ilość ziół i przypraw. Ratatuj możesz zaserwować z podpieczonym pieczywem albo pieczonymi ziemniakami. Tak naprawdę to danie smakuje jednak równie dobrze w wersji solo.
Weronika Kwaśniak / 05.05.2023 14:25
DRUKUJ PRZEPIS
Ratatuj - klasyczny przepis na warzywne danie prosto z Francji fot. Adobe Stock, GreenArt
Liczba porcji: 2
Czas wykonania: 45 min
Ilość kalorii: 520 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 cukinia,
  • 2 małe bakłażany,
  • 4 średnie pomidory,
  • 3 cebule,
  • 2 papryki (najlepiej czerwona i żółta),
  • 3 ząbki czosnku,
  • 70 ml oliwy,
  • sól,
  • pieprz,
  • zioła prowansalskie.
Przygotowanie:

Ratatuj (ratatouille) to danie kuchni francuskiej, na które w całości składają się aromatyczne warzywa. Jeśli chcesz, możesz dodać do niego również ser feta, mozzarella i czarne oliwki, które wzbogacą smak dania i nadadzą mu greckiej nutki. Jeśli to możliwe, plasterki pokrojonych warzyw powinny mieć podobną wielkość. Dlatego postaraj się wybrać cukinię i bakłażan w zbliżonych rozmiarach.

Ratatuj to wyjątkowo kolorowe letnie danie - plastry warzyw ciasno ułożone w naczyniu do zapiekania nie tylko świetnie smakują, lecz także bardzo efektownie wyglądają. Ratatuj to doskonałe danie na upały, najlepiej przygotować je w lecie, gdy sezon na pomidory i cukinie jest w pełni. Jeśli chcesz, ratatuj może także przypominać warzywny gulasz - wówczas każde z warzyw należy dusić na patelni. Paprykę warto oddzielnie zgrillować. Ratatuj to potrawa, którą możesz zrobić bez piekarnika, w garnku.

ratatuj danie przygotowanie
fot. Przygotowanie dania ratatuj/ Adobe Stock, kucharev

Oto przepis na ratatuj:

  1. Wszystkie warzywa (bakłażana, cukinię, pomidory, cebulę, paprykę) umyj i pokrój, najlepiej za pomocą krajalnicy.
  2. Czosnek i zioła drobno posiekaj, wymieszaj z oliwą, dopraw solą i pieprzem. Jeśli korzystasz z suszonych ziół, krok siekania oczywiście pomiń.
  3. Dno naczynia żaroodpornego posmaruj lekko oliwą, a następnie układaj w nim plastry warzyw naprzemiennie.
  4. Polej ratatuj oliwą wymieszaną z czosnkiem i ziołami.
  5. Piekarnik rozgrzej do 175 stopni.
  6. Do piekarnika włóż naczynie z warzywami na ratatuj, polanymi aromatyzowaną oliwą.
  7. Ratatuj piecz przez około 45 minut do momentu, aż warzywa będą miękkie i lekko się przypieką.

Treść artykułu opublikowana pierwotnie 29.09.2016.

Zobacz więcej przepisów na dania z cukinią:
Placki z cukinii
Frytki z cukinii
Pasztet z cukinii

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA