Pierogi obsmażane z soczewicą

Smakowity obiad bez mięsa!

Weronika Kwaśniak / 9 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Pierogi obsmażane z soczewicą
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Ciasto:

  • 40 dag mąki
  • sól
  • 3 łyżki stopionego masła
  • bardzo ciepła woda

Farsz:

  • 1,5 szklanki zielonej soczewicy
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki tartego parmezanu (lub ewentualnie żółtego sera)
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
Lasagne ze szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pierogi z zieloną soczewicą!

  1. Mąkę wymieszaj z solą, dodaj stopione masło i tyle wody, by zagnieść elastyczne ciasto.
  2. Przykryj je ściereczką, odstaw.
  3. Soczewicę ugotuj w dużej ilości osolonej wody.
  4. Osącz na sicie.
  5. Cebule pokrój w kostkę, podduś na oleju, dodaj soczewicę, przesmaż, dopraw solą i pieprzem, wystudź.
  6. Połącz z parmezanem i posiekaną natką.
  7. Ciasto podziel na części.
  8. Z każdej uformuj wałek, krój go na małe kawałki.
  9. Kolejno rozwałkuj je na okrągłe placuszki i nadziewaj farszem.  
  10. Gotuj je 4 minuty w osolonym wrzątku, osącz.
  11. Obsmaż na maśle.

Zobacz więcej przepisów na pyszne pierogi:

Waniliowe pierogi - przepis
Jak zrobić chinkali - przepis na gruzińskie pierożki z mięsem
Pierogi z dynią i szałwią - przepis
Pierogi z surowymi ziemniakami i boczkiem - przepis
Pierogi z fetą - przepis

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)