Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 35 dag mąki
- jajko
- ok. 1/2 szklanki wody
- sól
Na farsz:
- 60 dag ziemniaków
- 10 dag boczku
- cebula
- łyżka masła
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pierogi z surowymi ziemniakami i boczkiem!
- Z mąki, jajka, wody i szczypty soli zagnieć ciasto pierogowe.
- Odstaw w ciepłe miejsce, przykryj ściereczką, aby nie wyschło.
- Ziemniaki umyj, obierz, zetrzyj na tarce, ale nie na miazgę, a na drobne wiórki, odsącz sok, a osiadłą mączkę dodaj do startych ziemniaków.
- Boczek drobno pokrój i lekko podsmaż.
- Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na tym samym tłuszczu co boczek.
- Ziemniaki, boczek i cebulę wymieszaj, dopraw dość obficie solą i pieprzem.
- Ciasto rozwałkuj, wycinaj kółka, nakładaj farsz i formuj pierogi.
- Wkładaj na posoloną wrzącą wodę, gotuj około 10 minut od momentu wypłynięcia.
- Jeśli lubisz, podsmaż je na maśle.