Kurczak faszerowany po polsku

Tradycyjna potrawa!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Kurczak faszerowany po polsku
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • kurczak ważący ok. 1,5 kg
  • po kilka suszonych moreli i fig
  • 5 dag rodzynek
  • 1/2 szklanki tartej bułki
  • 1/4 szklanki mleka
  • 20 dag wątróbki drobiowej
  • 8 dag masła
  • 2 jajka
  • natka pietruszki
  • gałka muszkatołowa
  • cynamon
  • sól
  • pieprz
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić faszerowanego kurczaka!

  1. Kurczaka oczyść, opłucz, osusz.
  2. Natrzyj solą i pieprzem, odstaw w chłodne miejsce.
  3. Bakalie umyj w ciepłej wodzie, namocz, większe posiekaj.
  4. Tartą bułkę zalej wrzącym mlekiem, odstaw.
  5. Wątróbkę oczyść, opłucz, osącz, drobno posiekaj.
  6. Namoczoną bułkę rozetrzyj z połową masła i żółtkami.
  7. Dodaj do wątróbki razem z posiekaną natką, bakaliami i ubitymi białkami.
  8. Dokładnie wymieszaj, przypraw do smaku gałką, cynamonem, solą i pieprzem.
  9. Przygotowanym farszem napełnij wnętrze kurczaka, pozostawiając w nim nieco wolnego miejsca (w czasie pieczenia farsz zwiększa swoją objętość i może wypłynąć).
  10. Zaszyj, ułóż w brytfannie.
  11. Posyp wiórkami masła.
  12. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C i piecz 20 minut.
  13. Potem obniż temperaturę do 180 stopni C i piecz jeszcze około 70 minut, co jakiś czas polewając wytwarzającym się sosem.

Zobacz inne pomysły na kurczaka:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)