Tadżin – przepis na marokańskie danie z wołowiny

Tadżin to nie tylko gliniane naczynie, które możemy przywieźć z podróży do Maroka. Wypróbuj przepis na marokańskie danie: tadżin z wołowiny – z pewnością ci zasmakuje! Do jego przygotowania wcale nie potrzebujesz specjalnego naczynia – wystarczy rondel z pokrywą.
/ 04.12.2014 12:38

tadżin

Fot. Fotolia

Czym jest tadżin?

Kto chociaż raz był w Maroku, z pewnością zwrócił uwagę na charakterystyczne gliniane naczynie do pieczenia mięs o wysokiej, podobnej do stożka pokrywce, czyli tadżin lub tajin. Tradycyjnie było ono używane przez nomadów berberyjskich do pieczenia mięsa na rozżarzonych węglach lub drewnie, a obecnie dało nazwę daniom w nim przygotowanym.

To idealne naczynie dla wszystkich, którzy kochają slow food – gotowanie z użyciem tadżinu, to minimum trzy godziny, ale smak potraw zawsze wynagradza czas oczekiwania. Dzięki nietypowej budowie naczynie jest idealne do pieczenia mięs.

Każdy prawdziwy tadżin, przed użyciem wymaga zahartowania: wcześniejszego wysmarowania oliwą z oliwek i wypieczenia w piekarniku. Trzeba też pamiętać o podstawowej zasadzie – nigdy nie można go stawiać bezpośrednio na gorący palnik lub do gorącego piekarnika, może popękać.

Od nazwy właśnie tego naczynia nazwana została tradycyjna marokańska potrawa. W naszych warunkach danie tadżin można przygotować w rondlu z pokrywą lub w żaroodpornym naczyniu.

Zobacz także: Suk czyli arabski targ – poradnik kupującego

Marokański tadżin z wołowiny – przepis

Składniki:

  • 600 g wołowiny dobrej jakości, pokrojonej na gulasz
  • oliwa z oliwek
  • 1 siekana cebula
  • 1 szczypta kolendry
  • 400g odsączonej gotowanej cieciorki
  • 400g siekanych pomidorów
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 1 mały kabaczek, bez pestek, pokrojony w ok 3 cm kostkę
  • 100 g suszonych śliwek bez pestek
  • 4 łyżki prażonych płatków migdałów

Marynata:

  • sól gruboziarnista
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 1 płaska łyżeczka ras el hanout (przyprawy marokańskiej, którą można kupić w polskich sklepach)
  • 1 łyżka kuminu
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka słodkiej papryki

Przygotowanie:

Mięso nacieramy przyprawami, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc, by nabrało smaku. Podgrzewamy oliwę w rondlu i podsmażamy mięso na średnim ogniu przez około 5 minut. Dodajemy siekaną cebulę, kolendrę i smażymy przez kolejne pięć minut. Następnie dodajemy cieciorkę, pomidory, połowę bulionu warzywnego i wszystko mieszamy.

Po zagotowaniu przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 1,5 godziny. Po upływie tego czasu dodajemy kabaczek, suszone śliwki i resztę bulionu i mieszamy delikatnie. Na małym ogniu dusimy przez kolejną godzinę, wtedy mięso powinno być już bardzo miękkie. Posypujemy prażonymi migdałami i od razu można podawać, najlepiej z kuskusem.

Źródło: Materiały prasowe Travelplanet.pl / Praktycy.com

Zobacz także: Marokańskie wina – jakie są?

Redakcja poleca

REKLAMA