Gravlax
To łosoś marynowany w soli, cukrze i koperku. Podawany jako przystawka, przekąska lub jako danie obiadowe razem z ziemniakami.
Fiskeboller
To nic innego jak rybne klopsiki, najczęściej podawane z białym sosem na bazie masła, mleka i mąki, ziemniakami oraz gotowanymi warzywami. Tradycyjny sos często zastępowany jest jego nowocześniejszym wersjami, np. sosem carry, krewetkowym, pomarańczowym.
Fiskepudding
Jest to rodzaj pasty rybnej przygotowywanej z różnych gatunków ryb (najczęściej dorsza) oraz mąki. Łatwo dostępny w każdym skandynawskim sklepie spożywczym, ale także równie często przygotowywany przez gospodynie domowe. Może kształtem przypominać włoską mortadelę lub pieczony w formie pasztet. Podawany pokrojony w grubsze, podsmażone plastry z chlebem lub ziemniakami. Jadany także na zimno, jako składnik kanapek z jajkiem, warzywami, majonezem i/lub pastą kawiorową.
Zobacz także: Ryby - niedoceniane źródło zdrowia
Fiskekaker
Dosłownie „ciastka rybne”. Słynne norweskie, rybne placuszki lub kotlety. Często z dodatkiem szczypiorku lub innych ziół. Łatwa i szybka potrawa wykorzystywana zarówno jako danie główne lub przekąska między posiłkami. Podawane, jak większość skandynawskich potraw, z ziemniakami, gotowanymi warzywami oraz sosami. Czasami jako dodatek do ostrej sałatki.
Bergensk fiskesuppe
To tradycyjna norweska zupa rybna przyrządzana z dowolnego gatunku ryb i skorupiaków, z dodatkiem śmietany, białego wina i warzyw(marchewki, selera, pasternaku, ziemniaków). Czasami dodaje się do niej klopsiki rybne.
Zobacz także: Jaka jest kuchnia skandynawska?