Co to za ryba – jak nie dać się oszukać

ryby
Czasem ryba serwowana w restauracji jako wyszukany i drogi gatunek w rzeczywistości nie jest tą, która widnieje w karcie menu. Czy wiesz jak nie dać się oszukać?
/ 08.12.2011 15:12
ryby

Tak przynajmniej wynika z amerykańskiego badania, w ramach którego kupiono 190 różnych ryb i owoców morza w Nowym Jorku i okolicach, a następnie wysłano je do analizy DNA. Wyniki były zaskakujące: Ponad 20% ryb było innego gatunku niż ten, pod jakim je oferowano.

Okazało się też, że spośród 14 rodzajów ryb tylko cztery – srebrny łosoś, antar patagoński oraz dwa gatunki tuńczyka – za każdym razem identyfikowano prawidłowo.

Zobacz też: Jak jeść ryby morskie?

Z kolei wszystkie 10 „złocic” – ryb z rodziny flądrowatych – kupionych do zbadania nie było tym, co oferowano konsumentom. Jeszcze inna ryba, oznaczona jako strzępiel, okazała się w rzeczywistości płytecznikiem, zawierającym trzy razy więcej rtęci.
Ten ostatni przykład pokazuje, jak groźne mogą być skutki wprowadzania konsumentów w błąd. Nie mówiąc już o sytuacji, w której płacimy za drogą rybę, a dostajemy tani gatunek.

Więcej na www.Pro-Test.pl

Polecamy artykuł: Co trzeba wiedzieć o pieczeniu ryb?

Redakcja poleca

REKLAMA