Południowy sposób na zimną zupę z awokado

Wegetariańska zupa wiosenna
Hiszpański chłodnik gazpacho zaskakuje swoją różnorodnością. Tradycyjna zimna pomidorowa zupa smakuje zupełnie inaczej na południu Hiszpanii. Gorąca temperatura sprzyja śródziemnomorskim potrawom, urozmaica tradycyjne hiszpańskie dania. Pomidorowa z awokado - zupa z południa Hiszpanii.
/ 16.08.2010 09:28
Wegetariańska zupa wiosenna

Dlatego na południu Hiszpanii gazpacho przyrządza się z awokado. Owoc ten zupełnie odmienia znany smak chłodnika, nadaje mu inną konsystencję, dodaje aromatu i zmienia zapach.

By przygotować porcję zupy dla dwóch osób potrzebujemy albo dojrzałe pomidory (2 sztuki) albo pół puszki pomidorów z puszki (takich w całości), pół papryki czerwonej, mały ogórek szklarniowy, awokado (dojrzałe, czyli takie, po którego przekrojeniu pestka odchodzi bez problemu od miąższu), pół czerwonej cebuli, szklankę soku pomidorowego, natkę pietruszki, gałązkę mięty, pieprz (jak zwykle smakuje lepiej, gdy jest świeżo mielony a nie „z torebki“.

Pomidory obieramy ze skórki (wystarczy zamoczyć je na chwilę we wrzątku by ułatwić obieranie), ogórek również obieramy ze skórki, wybieramy nasiona i wyrzucamy. Dzięki temu zupa nie będzie miała pływających pesteczek. Pomidory, cebulę i ogórek kroimy w kostkę. Obieramy awokado ze skórki. Odkładamy na bok kilka kostek awokado. Miksujemy warzywa dodając trochę mięty i natki, stopniowo dolewamy soku pomidorowego.

Polecamy: Jak przygotować bakłażany po hiszpańsku?

Gdy zupa ma już jedwabistą konsystencję wstawiamy ją do lodówki by się wychłodziła, jeżeli używaliśmy zimnych warzyw i soku zaraz po zmiksowaniu zupa jest gotowa. Rozlewamy do talerzy lub miseczek, do każdego wrzucamy kostkę awokado, dodajemy soku cytrynowego do smaku.

Gazpacho, zarówno to klasyczne jak i to z południa Hiszpanii idealnie nadaje się do jedzenia w gorące letnie dni, jest to orzeźwiająca zupa, która jednocześnie jest bardzo sycąca. Miseczka awokadowego gazpacho pozwoli poczuć się sytym jednocześnie nie zjadając zbyt kalorycznego posiłku.

Do klasycznego gazpacho Hiszpanie dodają bazylii, tutaj w przypadku miksowania pomidorów z awokado lepiej zrezygnować z bazylii na rzecz mięty – uwydatni ona smak awokado, uczyni chłodnik bardziej wyrazistym w smaku.

Zobacz także: Jak jeść mule?

Redakcja poleca

REKLAMA