Warto zwrócić uwagę na różnorodność smaków, konsystencji oliwy. Od takiej najtańszej stosowanej zamiast oleju roślinnego do bardzo drogiej oliwy extra vergine, której smak jest degustowany niczym wino. Wiele warzyw takich jak papryki czy bakłażany chłoną oliwę, wydaje się, że niezależnie od tego ile łyżek ba nawet szklanek wylejemy do garnka, patelni to te warzywa je wchłoną.
By uniknąć sensacji żołądkowych – trawienie tak tłustych warzyw jest nie lada wyzwaniem dla naszego żołądka można posłużyć się specjalnym spryskiwaczem.
By zmniejszyć ilość oliwy dodawanej do smażenia a jednocześnie zachować pyszny smak można uciec się do użycia spryskiwacza. Potrzebny będzie nam do tego nowy spryskiwacz (taki jak do kwiatków), wlewamy do niego wodę i oliwę, w stosunku siedem do jednego. Przed smażeniem spryskujemy patelnie, potem w czasie procesu gotowania, jeżeli zachodzi taka potrzeba spryskujemy ponownie.
Polecamy: Słownik hiszpańskich dań
Jak wiemy Hiszpanie uwielbiają papryki, jednym z chętnie przyrządzanych dań są jedwabiste paseczki papryki. By przyrządzić to smaczne danie, które może być serwowane razem z pieczywem jako przystawka, lub też, jako dodatek np. do dań rybnych, potrzebujemy: 6 dużych czerwonych papryk, pieprz (najlepiej świeżo mielony, ¾ szklanki bulionu warzywnego (można użyć takiego z kostki).
Papryki należy oczyścić, pokroić na ćwiartki i obrać ze skórki. By ułatwić sobie zdanie warto posłużyć się obieraczką do warzyw. Ćwiartki papryk kroimy w paseczki, wkładamy do garnka i zalewamy bulionem, posypujemy świeżo tartym pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu aż znacząca część bulionu wyparuje, dusimy do czasu aż papryka będzie bardzo miękka. Uzyskujemy miękką paprykę w warzywnym sosie, następnie spryskujemy oliwą gorące grzanki i podajemy.
Jeżeli chcemy, by jedwabiste papryczki stanowiły dodatek do ryby, możemy je ostudzić i ponownie podgrzać by zaserwować je wraz z daniem głównym.
Zobacz także przepisy na: bakłażany po hiszpańsku